maandag, oktober 24, 2005

Baggio overleden

In de nacht van zondag op maandag is Baggio overleden, de hond van Tom z'n ouders. Hij had al langer last van zn hart en hij was al elf jaar, maar toch komt t altijd nog onverwacht.
De laatste keer dat we hem zagen was ruim een week geleden, toen ging het nog redelijk goed en hebben we nog lekker gewandeld bij de Roestelberg. Fijn dat we zo'n mooie laatste herinnering van hem hebben.




Sinterklaas zal nooit meer hetzelfde zijn als er niet iemand is om het cadeaupapier aan stukken te scheuren... en naar Zeeland gaan is ook minder leuk als er niemand met een zandneus in het strandhuisje op je ligt te wachten.
Baggio we zullen je missen.


zondag, oktober 16, 2005

Eefje's tuin update oktober

Na de vakantie nog mooi een paar daagjes vrij om wat in de tuin te doen; de boel leegruimen. De zomer is voorbij (nou ja, zou voorbij moeten zijn) en alle peper-, aubergine- en tomatenplanten zijn in de groenbak geprakt. Alles wat er nog aanhing en er OK uitzag is geoogst... een mager resultaat voor een zomer lang zorgen, watergeven en liedjes zingen :-(
Maar ons pompoenenkind is natuurlijk prachtig.. nog even wachten tot ie helemaal oranje is en dan gaat hij in de soep!


De lavendel en de spaanse margrieten zijn een beetje in de war geraakt van het mooie weer en staan opnieuw in bloei. Toch een beetje fleurigheid in de lege tuin.

donderdag, oktober 13, 2005

Vakantie Schotland dag 10: Kasteel Edinburgh & boot terug

Na heerlijk te hebben geslapen in de geweldige kamer in het guesthouse van Keith en Denise, gaan we lekker douchen in onze 'en-suite' en zijn we klaar voor het ontbijt.
Het ontbijt in het guesthouse is in een grote eetkamer waar alle gasten komen zitten. Kunnen we meteen zien wie er nog meer in het guesthouse zitten. Het blijken bijna allemaal lui van onze leeftijd te zijn.
Het ontbijt is geweldig. Keith verwelkomd ons wederom bijzonder hartelijk met zoenen en handen en schouderkloppen en al! De tafel is mooi gedekt en we krijgen lekker toast en ons ontbijtje wordt ei met vegetarische worstjes met champignong en een potato-scone.
Het wordt allemaal vers klaar gemaakt in het aangrenzende keukentje waar Denise druk bezig is.
Er zit ook een spanjaard die al 7 dagen elke morgen zijn haggis eet en nog geen buikpijn heeft :)
Het ontbijt is helemaal geweldig en omdat we toch vroeg het kasteel willen zien, gaan we al snel onze spullen pakken om uit te checken. Ter afscheid krijgen we allebei van allebei een knuffel en moeten we zeker terug komen. En eigenlijk moeten we dat gewoon ook als we maar 'remotely' in die buurt zijn.
Op naar het kasteel dus. We rijden naar de voet van het kasteel waar je op zondag gratis kan parkeren. De TomTom en de EefjeEefje leiden ons er perfect heen.
Het kasteel is super. Omdat we lekker vroeg zijn is het er nog relatief rustig en kunnen we lekker alles goed zien. Het kasteel is continu verbouwd, belegerd, stukgeschoten etc. Dat maakt het wel erg gaaf. Overal zijn trapjes, gebouwtjes aan elkaar, gangetjes naar elkaar en dat maakt het een heel leuk chaotisch dorpje.
Uiteraard gaan we naar de kroonjuwelen (honours of scotland:kroon, zwaard en scepter) en die tentoonstelling is heel erg leuk. Het hele verhaal van alle onderdelen wordt verteld en uitgebeeld door allerlei poppen. Overal traditionele muziek en schilderijen van kroningen. En als klap op de vuurpijl aan het eind natuurlijk de echte honours!
Het hele kasteel doorlopen we in een uurtje of 3 met alle uitzichten over de stad, kanonnen en war memorabelia. Daarna is er nog heel even wat tijd en banjeren we nog even kort door de royal mile om afscheid te nemen. Daarna is het terug naar de auto en off we go naar de boot.
De rit naar de boot is deels weer langs de kust met mooie zee-uitzichten en mooi op tijd komen we aan in Newcastle om in te schepen. Deze keer duurt het niet zo lang als in Ijmuiden en staan we zo op de boot.
We hebben een hut naast onze hut op de heenreis. We reserveren nu wat vroeger voor het eten omdat de heenreis wel erg laat was. Tevens komen we er achter dat de klok een uur naar voren moet want ze hanteren CET time op de boot. Dus eten we nog vroeger :)
Heerlijk buffetten en daarna zijn we eigenlijk zo moe dat nadat we even hebben liggen lammen op bed we maar lekker naar bedje gaan en tukken. Dat slapen gaat eigenlijk prima en we zijn zo onder zeil.... einde!!!!!!!!

Vakantie Schotland dag 9: Naar Edinburgh!

Vroeg gaat de wekker wederom. Vandaag is het spullen pakken en uitchecken van onze scandinavian village. Gelukkig is de vakantie nog niet afgelopen want we gaan naar Edinburgh. Wahoe. We zijn erg benieuwd hoe ons guest house zal zijn.
Onderweg komen we langs Perth. Ten minste...we zouden er echt langs moeten rijden over de snelweg, ware het niet dat ze daar aan het werk zijn dit weekend. Heel fijn worden we omgeleid dwars door het centrum van Perth. En we zijn niet de enige die omgeleid worden. Uiteindelijk kruipen we door Perth en een uurtje later zijn we weer op de snelweg naar Edinburgh. Met deze vertraging komen we gelukkig nog prima op tijd aan bij onze guesthouse de Cherry Tree.
We worden bijzonder hartelijk ontvangen door Keith en Denise, de eigenaars. Het is een en al zoenen en handjes schudden en schouderklopjes. De auto kan fijn voor de deur worden geparkeerd en we kunnen fijn onze spulletjes uitladen. Ondertussen krijgen we een waterval aan informatie en verhalen over ons heen van de al-enthousiaste Keith. Hij vindt ook dat we snel onze spullen moeten droppen en de stad in moeten omdat we maar weinig tijd hebben om een beetje Edinburgh te zien. Hij geeft ons alle info nodig om de stad in te komen en waar heen te gaan en dat doen we dan ook snel.


In het centrum komen een paar winkels Tom nog bekend voor van mijn vorige bezoek aan Edinburgh, dus dat is wel leuk. We gaan lekker de straatjes in rond het kasteel en bezoeken de royal mile. Ook gaan we nog even het museum in om pictische stenen en Keltische sieraden te bekijken.
De stad ademt Terry Pratchett uit en is ook helemaal oud en stoer. Het kasteel op de achtergrond doet ook een flinke bijdrage aan de sfeer. We gaan lekker eten in een schotse pub met lekker cask ale pints erbij. Het is helemaal lekker en zuigen de Edinburgh sfeer helemaal op. Om een uur of 7 staan we weer buiten en lopen we langs een bord van een van de verschillende avond-ghost-tours die je in Edinburgh kunt doen. Het is de Auld Reekie ghost tour. Die vertrekt vanaf dat punt om 7 uur en er staan al meer mensen te wachten. Dat willen we toch wel even mee maken en Keith had het ons ook al aangeraden dus na even wachten komt er een meisje die op Susan uit Terry Pratchett lijkt een gerend. Ze is helemaal in het zwart en middeleeuws. We worden meegenomen langs allerlei steegjes en straatjes in het donkere. Het is helemaal Ankh Morporkeriaans. Ook de verhalen die ze verteld over geesten, poltergeists en de doden in de stad passen helemaal in dat verhaal. Er is zelfs een zogenaamd Nor Loch waar de doden ingegooid werden dat in de zomer helemaal een korst krijgt waardoor je er over heen kan lopen. Net als de rivier de Ankh!
Na de tour door de steegjes gaan we nog een klein torture museum in met wat leuke verhalen waarna we de kelders ingaan waar heksen zitten en hebben gezeten en abnormale paranormale activiteiten plaats vinden. Er zit zelfs een poltergeist die je 2 dagen lang kan achtervolgen. Oeoeoe engngngng.

Vakantie Scotland dag 8: River Garry

Vandaag is het minder weer; bewolkt en somber. We kiezen een bijpassende wandeling en gaan vanuit Pitlochry een wandeling doen langs de rivier die ons naar een waterval zou leiden. Ook zouden we in Killiecrankie uitkomen waar in 16nogwat een belangrijke battle was gevochten.
Het begin van de wandeling is een teleurstelling; bij de fish ladder naast de dam is geen zalm te zien en het (geasfalteerde) wandelpad volgt de A9.. een luidruchtige snelweg. Als we een gezelliger paadje induiken blijkt dit dood te lopen en kunnen we weer terug, zucht. Eefje is goed chagrijnig tegen de tijd dat we de rivier de Tummel oversteken op een leuke Victoriaanse voetbrug.


Als we de rivier een eindje aflopen komen we tot de conclusie dat dat kolkende watertje naast ons blijkbaar een waterval moet voorstellen; niet erg spectaculair.
Na een poosje gaat de Tummel over in de Garry. Iets meer een rivier voor ons.. met drassige bospaden om langs te lopen in plaats van asfalt. ook zwemmen er veel eendjes in 'm.



Uiteindelijk zijn we weer terug bij Pitlochry en dan komt t allemaal goed. In Pitlochry hebben ze meer dan 1 winkel en verkopen daarin dingen die niet eens belachelijk duur zijn. Zo schaft Eefje nieuwe Keltische oorbellen aan en kopen we vegetarische haggis (spannend!!) . Pitlochry is gaaf en dat komt natuurlijk ook een beetje omdat het gesticht is door de Picten en een Pictische naam heeft; Picts rule!! (sorry, ik laat me even gaan)

Vakantie Scotland dag 7: The Speyside Way

In het dorpje Glenlivet ligt een whisky destilleerderij, of eigenlijk: om de destilleerderij staan nog een paar huisjes. Ook is er een groot natuurgebied bij "Glenlivet Estate". We gaan hier een stoere wandeling doen die deel uit maakt van de lange afstandsroute "Speyside Way". Het boekje waarschuwt ons al dat het erg drassig kan zijn op deze route en hoewel het de hele week niet geregend heeft en ook vandaag de hele dag de zon schijnt, zakken we regelmatig tot onze enkels weg in de blubber. Nou ja, weereens wat anders zullen we maar zeggen.

De wandeling voert eerst door een drassig desolaat heide landschap. Onderweg komen we regelmatig een grouse tegen (the famous!!) die een geluid maakt alsof ie ons uitlacht (wie het laatst lacht......) We gaan een heuvel van 650 meter op, de Cairn Daim. Ook hier waait het weer enorm. Omdat het de hoogste top uit de omgeving is heb je er een prachtig uitzicht.

Als we de heuvel aflopen komen we eerst door een drassig bos, donker nat en saai. Gelukkig komen we snel bij een hek waar op staat dat er loslopend vee in de buurt is en dan wordt t echt leuk. Voor ons uit loopt een enorme club hele leuke zwart witte schapen. Ze zijn een beetje bang voor ons en de eerste schapen zetten het op een drafje, de rest volgt natuurlijk al snel en voor we 't weten draaft de hele kudde in paniek vanons weg eenofander hek door een ander weiland in.


De wandeling zet zich verder voort langs landbouwgebied en eindigt weer bij het dorpje Glenlivet. Tijd om de destillerderij de gaan bezoeken!! We krijgen een leuke rondleiding doorspekt met anecdotes uit de streek, heel anders dus weer dan bij Tomatin. Natuurlijk mogen we ook proeven na afloop. We slaan souvenirtjes in (glazen!) en drinken thee met scones. Als we weer een beetje aangesterkt zijn moet Eefje nog even een fotosessie met de Schotse Hooglanders die voor de deur staan.....

Op de terugweg moeten we vol in de remmen voor een paar grouses die doodleuk op de weg zitten. Alleen dankzij Benzjes goede ABS kunnen ze 't navertellen. Bij nadere inspectie blijkt de hele weg vol te liggen met platgereden grouses.. vreemde vogels zijn 't

dinsdag, oktober 11, 2005

Vakantie Schotland dag 6: Eerste Munro

Een nieuwe dag een nieuwe morgen. Deze morgen al meteen sunny spells all over. (Het gebruik van engelse woorden sluipt er meer en meer in zoals ook in deze verslagen te merken is)
Het is van belang weer een stevig ontbijt naar binnen te werken om de eerste Munro (= berg van > 3000 ft) te gaan beklimmen. De route naar de Munro is dezelfde als onze wandeling van gisteren en van eergisteren. Elke wandeling is een stukje verder de Cairngorms in en tegelijk meer de hoogte in.


We komen aan bij een railway een berg op waar we parkeren. Het is er redelijk rustig en de meeste britten gaan met de trein omhoog. Wij gaan de andere kant uit de berg op. Van het begin af aan gaat het omhoog en om ons heen is kale graniten berg met puin en heide. Het is een enorm mooi gezicht. Als we achter ons kijken zien we de berg van gisteren liggen. De weg omhoog is best aardig te vinden en de wind begint ook al flink te blazen. Beneden bij het ranger station was aangegeven dat het een zonnige dag zou zijn met windvlagen tot 30 mph met vlagen die harder gaan. Dat is meteen te merken. We hebben nu wind van voren en enorme zon. Het weer is gewoon super en ik loop zelfs met zonnebril op.
Hoe hoger we komen hoe drassiger het wordt. Allerlei stepping stones helpen ons door de enorm moerassige stukken. Het pad is steeds lastiger te vinden en uiteindelijk helemaal weg. Het waait hier echt hard en van de top waaien flarden donkere wolken en ziet het er behoorlijk onheilspellend uit. We houden toch vol en bereiken een cairn (stapel stenen) op een hoog punt. Ofwel we zijn er! Onze eerste Munro is bedwongen.
We gaan vrij snel weer naar beneden met onze stokken deze keer en dat schiet lekker op. Toch blijft het flink uikijken omdat het een en al granieten rotsblokken zijn. Het landschap ziet er helemaal uit alsof er een gletcher langs is gekomen en pas gesmolten is. Alle stenen en gruis zijn in de dalen blijven liggen en de bergen zijn verder kaal als wat.
Onderweg naar beneden lunchen we lekker en banjeren we in rustiger gebied waar het nu minder lijkt te waaien als de weg naar boven. Misschien is het omdat we de wind van de top gewend zijn.
Na 3 uur zijn we weer helemaal terug beneden en hebben we eigenlijk nog tijd genoeg over om nog wat te doen vandaag.
We gaan leuk naar Kingussie om het Highland museum te bezoeken. Het lijkt wat suf maar als we binnen zijn blijkt dat het met rondleiding is en we zijn de enige 2 personen. Net als in de Tomatin brouwerij eigenlijk. De man die ons rond leidt is erg aardig en vertelt maar en vertelt maar. We hebben een hele leuke rondleiding over hoe de schotten vroeger leefden en met welke werktuigen er gewerkt werd.
Er zijn zelfs opnames gemaakt van Monarch of de Glenn gemaakt bij een van de gebouwen.
Na het museum doen we nog wat boodschappen om een lekkere curry te maken. Na de enorme klim zijn we enorm hongerig en onze benen liggen er af! Spierpijn all over the place! :)

Vakantie Schotland dag 5: Sheperds' hill

Vandaag de dag dat we voor het eerst de hoogte in gaan. Na een goed ontbijt met lekker heftige broodjes gaan we op weg naar het Glenmore national forest visitor centre. Daar parkeren we de auto en gaan met ons wandelboekje en kaart op pad. De weg leidt een bos in en gelijk gaat de weg omhoog. De wind begint ook behoorlijk op te steken en als we de bossen uit lopen op de kale vlakte waait het echt hard! In de krant stond dat op de bergen windvlagen van 30 tot 40 mph. Dus dat is behoorlijk pittig. De klim gaat flink omhoog maar is goed te doen. De omgeving is weer heel anders als in de bossen. Het is hier een stuk ruiger en subarctischer.

Gelukkig hebben we wind mee en gaat het lekker door. We komen na ruim een uur op de top van deze 800 meter hoge berg. Nog net geen Munro maar toch. Op de top waaien we bijna de berg af en hebben we onze cappuchons lekker op tegen de snijdende koude wind. Aan de andere kant gaan we omlaag en is de het dalen een stuk lastiger dan het klimmen. Her en der zijn steile daalstukken en is het enorm rotsig. Maar we komen beneden bij een bothy (hutje). Daar waait het nog steeds nog pittig en lunchen we lekker. Die energie kunnen we nu wel gebruiken. De rest van de wandeling gaat langs de berg weer terug naar het beginpunt. Het pad loopt door een mooi dal. 'Onze' berg is een van de hoogste in dit gebied en de wandeling terug kunnen we hem nog van deze kant bekijken. We komen ook nog langs een groen meer dat groen is omdat de elfjes daar hun was in doen. Bijzonder dus :)Langs het pad staan palen met informatie over de natuur in dit gebied. Alle palen lopen we natuurlijk af en na een 3 en half uur komen we weer terug bij de auto. De berg is flink in de benen gaan zitten en rijden we lekker terug naar Aviemore. We hebben gehoord dat er een bierbrouwerij is in Aviemore dus daar gaan we naar op zoek. We vinden hem meteen en halen er leuk nessie-bier.We zetten de auto bij het appartement en lopen Aviemore in. Aviemore is eigenlijk een beetje zielig en vertourist. Overal zijn ze ook nog aan de weg bezig dus dat maakt het er ook niet beter op. We halen een krantje en een tijdschrift en gaan lekker terug naar ons appartementje waar het gezellig is en het bier ook koud staat.

Vakantie Schotland dag 4: Inverness en meer

Vanwege de mindere weersvoorspellingen hebben we vandaag een rustig dagje gepland om in Inverness rond te gaan kijken. En natuurlijk naar Loch Ness om Nessie te zoeken.
Eerst een tripje richting Inverness met de auto en dat is eigenlijk maar een klein stukje. We rijden meteen door naar Loch Ness om daar een kijkje te nemen. Langs Loch Ness stoppen we en lopen een stukje langs de oever om wat foto's te maken en een filmpje van het loch. Je weet nooit of je toevallig Nessie er op zet.



Daarna weer terug naar Inverness. Een leuk stadje maar niet echt groot of met wild stoere 12e eeuwse kastelen. We doen wat souvenir shopping waaronder de nieuwe Jamie Oliver, stapel tijdschriften, etc. Veel Pratchetts te vinden in de verschillende boekwinkels natuurlijk. We fotograferen nog een doedelzakspeler en vinden we het genoeg. We gaan een kijkje nemen bij de burial grounds van de Picten (clava cairns) bekijken. Het is een imposante verzameling van stonehenge-achtige steenformaties. Het heeft een enorm keltische sfeer. Vooral de cupmarks zijn erg imposant :)


We rijden nog langs Culloden battlefield waar de schotten hun onafhankelijkheid verloren. Dat was niet echt stoer en vol met bejaarde schotten. Dus verder terug richting Aviemore maar niet voordat we een bezoek hebben gebracht aan de Tomatin whisky brouwerij. Om 15:30 zou daar de laatste rondleiding zijn en een klein half uur daarvoor komen we er aan. Mooi op tijd dus. De grote parkeerplaats is overigens helemaal leeg. Zijn we de enige bezoekers? We lopen het kantoortje binnen voor bezoekers en inderdaad we zijn de enige. We kunnen de rondleiding doen en krijgen eerst een video te zien over de distillery en het whisky proces.
Vervolgens gaan we met een meisje mee die de rondleiding doet. Heel grappig doet ze de hele rondleiding rustig en duidelijk alsof het om een enorme groep mensen gaat. We krijgen een stukje van de stokerhal te zien met alle ketels en daarna een van de opslag gebouwen met de vaten. Onze gids kwam hier toch een beetje los nadat we wat vragen gesteld hadden over het een en ander.

In de opslag rook het echt naar alcohol en het blijkt dat 1.5% per jaar uit de vaten verdampt. Er lagen daar vaten van 65 jaar uit waar echt nog maar een bodempje in zou zitten. Ze kunnen er niets technisch tegen doen omdat alle technische snufjes de smaak van de whisky beinvloedt. Dus er is alleen een stenen gebouw met veel hout en eikenhouten vaten waar de whisky in rijpt. Een Scottish whisky mag pas zo heten als hij 3 jaar en 1 dag in een vat heeft gerijpt. Aan het eind van de tour krijgen we 'wee dram' en een beetje een reclame praatje over de flessen. We nemen een single malt Tomatin van 12 jaar oud mee voor thuis en gaan lekker naar ons appartementje.

Vakantie Schotland dag 3: Loch an Eilein

We zijn schotland en onze eerste wandeling kan van start. We beginnen met een niet al te heftige. Niet gelijk een mega berg op maar gewoon een beetje leuk de natuur in tussen de munroes en langs de stoere lochs. Loch an Eilein is het loch waar we omheen gaan. We nemen gelijk Loch Ghamna mee en nog een stukje weids highland met veel heide en oneidigheid.
Na een korte autorit parkeren we en gaan we van start. Het is zondag en behoorlijk rustig. Weinig zondag wandelaars te bekennen. Hier en daar zijn er wel maar het is geen Roestelbergdrukte. We komen langs een ruine van een kasteel in het loch en er vloiegen onheilspellend wat vogels rond. Uiteraard is dat een mooi fotomoment. Verder gaat het naar loch Ghamna. Daar lopen we eerst een stuk verkeerd van het meer af maar na een stukje terug te gaan komen we op het goede pad.


Na Ghamna en de helft van loch an Eilein lopen we verder richting weidevelden en bossen. De enorme weidsheid leid ons naar een 'footbridge' uit 1912. Daar hebben we lekker onze bammetjes gegeten en zijn we verder richting de bossen gegaan. De zon komt door de wolken en schijnt een paar uur behoorlijk pittig. Door allerlei hekken lopen we door dit bosgebied waar 'cattle' zou moeten staan. We hopen op schotse hooglanders en dat we ze ook te zien krijgen. Na een half uur lopen nog nies gezien maar we horen ze wel vaagjes. Uiteindelijk lopen we het bosgebied uit en hebben we ze helaas niet gezien. Wat een tegenvaller. Maar de weidsheid, rust, oneindigheid van het gebied hebben veel goed gedaan.


Uiteindelijk na een 4 uur komen we weer bij de auto.
Het avondeten is heerlijk en verder een lekker avondje lezen, tvtje aan met midsummer murders en lekker op tijd naar bed.

Vakantie Schotland dag 2: naar ons huisje

De volgende morgen lekker gedouched en fris weer op. We zijn lekker gaan ontbijten wat weer een lopend buffet was en erg lekker!
Na het ontbijt zijn weer aan het dek gaan staan omdat de kust al zichtbaar was met enorm steile kliffen. Om negen uur lokale tijd voeren we Newcastle in en stond wij aan dek te kijken. Heel leuk om tussen alle huizen en zo te varen.


Nadat we van de boot zijn gereden kwamen we meteen terecht in een chaos van roundabouts en wegen. Dan ook nog links rijden, maakte het allemaal niet makkelijker. Maar met de TomTom erbij is het allemaal goed gegaan en reden we perfect richting de snelweg onderweg nar Aviemore.
Eerst ging de route een tijdje langs de kust wat er erg mooi uit zag.
Daarna reden we Schotland binnen en werd het landschap al snel ruiger en ruiger.
Na een uurtje of 2, 3 zijn we gestopt in een buitenwijk van Edinburgh bij een Morrisson supermarkt. Na eerst gepind te hebben (we hadden nog geen pound op zak) zijn we wat te eten gaan halen. Helemaal engelse sferen en producten. We zaten er helemaal in. Eefje kocht meteen een Scotsman natuurlijk dus het krantje vandaag was in ieder geval geregeld.
Weer verder naar Aviemore. De wegen waren goed en we reden er eigenlijk zo naar toe. Vervolgens naar het Scandinavian Village dat op een groter Resort park ligt. Het appartement is helemaal leuk met alle luxe die je maar kunt bedenken (voor onze standaard dan, na een paar jeugherbergen en kampeervakanties).


Er is een slaapkamer met een dubbel bed. Een aparte badkamer helemaal netjes, een leuke woonkamer met bank eettafel en een leuk keukentje met zelfs een vaatwasser en een koelkast met vriezer, ja zelfs een mixer en bakvormen!!! Verder is er nog een TV, videorecorder en DVDspeler, je kunt zelfs videos en dvd's huren bij de receptie, bizarrr!!

Vakantie Schotland dag 1: Op de boot

Vanmiddag zijn we richting Ijmuiden gereden om op de boot naar Newcastle in te schepen. We waren mooi op tijd zodat we alvast rond het schip 'Duke of Scandinavia' kijken. Het zag er een beetje klein uit eigenlijk van buiten gezien. Ondertussen werden er al allerlei vrachtwagens het schip op gereden dus er kon toch best veel in.















Eenmaal op het schip voelde alles toch erg groot aan. Er was van alles te doen op het schip. Een aantal barren en een paar restaurants en zelfs een piraten kinderspeelruimte. Ook was er een kleine winkel aan boord maar die was niet zo interessant.
Onze hut aan bord is helemaal leuk. Helemaal ons eigen kamertje met eigen badkamer en bedje. Als voer de boot uit en stonden wij lekker aan dek om dat allemaal te bezien.
We zouden pas laat gaan eten dus nog tijd om een rondje boot te doen en we zijn leuk overal over de dekken gaan struinen. Eenmaal op zee waaide je buiten bijna helemaal weg. Het heeft wel enorme zee-sfeer op het dek met harde wind en een beetje regen. De zee was niet echt heel rustig dus je voelde het schip echt wel heen en weer deinen. Voor op het schip kon je echt het rijzen en dalen goed zien. Af en toe een grote duik en een enorme wolk water spat op voor het schip, dat was wel heftig.
















We zijn lekker even in onze hut een boekje gaan lezen omdat we laat zouden gaan eten. We hebben ook nog even leuk koffie gedronken in de admiral's bar om mensen te kijken.
Wij hebben heerlijk gegeten in ieder geval. Het was een heerlijk buffet met veel vis en lekkere hapjes.Na de late schranspartij zijn we nog even aan dek gegaan om in het donker de kolkende zee te bekijken.
Daarna zijn we heerlijk in ons bedje gekropen en hebben lekker liggen ronken.