woensdag, juli 26, 2006

Koruglu en Bora zijn overleden

he, wat een naar nieuws, twee hele mooie beren uit het berenbos zijn vlak na elkaar overleden;
Bora overleed tijdens onze vakantie en Koruglu overleed gisteren. Allebei waren ze ernstig verlamd geraakt enmoesten daarom afgemaakt worden.
Het ware zulke bijzondere dieren, we zullen ze missen!!

dinsdag, juli 04, 2006

Huwelijksreis dag 15, 16, 17: Laatste mineralen.. terugreis

De laatste dag op ijsland is aangebroken. In ieder geval een beetje op tijd rijden we het laatste stukje naar Seydisfjordur waar de boot vertrekt. Onderweg willen we nog foto's maken want dat is een heel mooi stuk met sneeuw en ijs en zwarte bergen. We stoppen ergens halverwege en gaan lekker foto's maken van de ijsplakaten. Het ijsmeer dat er op de heenweg lag is bijna helemaal ontdooit. Het is dus behoorlijk goed weer geweest tijdens onze vakantie! We gaan lekker nog onze laatste stenen verzamelen. De plek waar we rondkijken ligt helemaal vol met bergkristallen andere mineralen! Het is echt een treasure trove hier. We gaan helemaal los op leuke stenen en stoere mineralen. Uiteindelijk is het toch weer tijd verder te rijden. Al om een uur of tien zijn we bij de boot die er lekker bijligt. Onderweg zijn we ook hordes autos tegengekomen die nu aan hun vakantie beginnen. Hadden wij ook toen we aankwamen.

Het is al druk bij de boot. We zijn zeker niet de eerste! Ze beginnen gelukkig al vroeg met laden. Om half elf rijden we de boot op. Onze hut is nog niet klaar en we gaan lekker op het dek in een 'dek'-chair liggen lekker in het zonnetje. Het is heerlijk! We babbelen wat met mensen die 5 weken met de caravan hebben rondgetrokken.
We vertrekken nu echt en de zee is eigenlijk gelijk al flink deinende. Allebei hebben we er een beetje last van dus we gaan lekker lammen op bed. We halen nog kaartjes voor de 'da vinci code' film om twaalf uur 's nachts, helemaal leuk. De film is uitendelijk best goed. Ook het geluid en beeld zijn prima. Het is een mooie bios hier op de boot. Lekker laat rollen we in bed nadat we nog even gekeken hebben of het hier 's nachts ook nog licht is. Het is hier schemerig om 2 uur 's nachts.

Nog 2 dagen boten en dan zijn we weer thuis... Op dag 2 maken we 'savonds een tussenstop op Lerwick (hoofdstad van de Shetland eilanden) en daar is een prachtige zonsondergang waar Eef foto's van maakt. Ook zijn er jan-van-genten die naast de boot vliegen... en met natuurlijk de fitnessruimte en het kijken naar de voetbal hebben we ons goed vermaakt de laatste dagen op de boot

Huwelijksreis dag 14: Stenen en fjorden.

We slapen heerlijk uit tot half negen. Als we dan de ontbijzaal inkomen is ie al bijna verlaten. We krijgen een tafeltje met uitzicht over de jokuls en ontbijten lekker relaxed.
Vandaag een rustige dag tegemoet ten op zichte van gisteren. Het is eigenlijk vooral de laatste km's maken.
Eefje rijdt het eerste stuk door de fjorden. Ze heeft zelfs door een heeeeeeele enge tunnel bij de bergen van Lon gereden. Een stukje in de fjorden rijden we op een ongeasfalteerde richel op een puinhelling waar je de rotsblokken moet ontwijken die naar beneden komen rollen vindt de Eef het wat te gek. Tom rijdt verder zigzaggend tussen de rotsblokken.
We stoppen hier en daar voor wat foto's van optrekkende mist tussen de fjorden te maken. Op een van de stops verwisselt Tom een van de voorlampen die stuk is. We rijden nog wat vissersdorpjes door die interessant zouden moeten zijn maar het vooral niet zijn. Bij Djupivogur (alien ras in de Hitchhikers Guide?) halen we in de supermarkt knoflookcrackers en een lekker kaasje vast voor de lunch.

In het dorpje burfurhurfjordur (stoedvarfjordur) staat een leuke picknickplek met bloemetjes op de tafel waar we onze knoflookcrackers nuttigen. Ze zijn ook echt erg goed! Die gaan een paar mee naar Nederland. Hier is ook een huisje van een vrouwtje met een stenenverzameling die je kan gaan bekijken. Dat blijkt erg gaaf. De verzameling is huge. Alle soorten gesteente liggen hier. De mooiste bergkristallen, opalen, dubbelspar, obsidiaan, etc. Hoe krijgt ze het zo gevonden. Het is een leuke stop. We kunnen weer door na al die stenen, verder langs de fjorden. De reis is verder alleen maar doorrijden tussen de fjorden met mooie views van de zee en de bergen. We komen nog door een flinke tunnel van een kilometer of 6. Ook best spannend!

Uiteindelijk komen we redelijk vroeg aan in Egilstaddir. Dit was onze eerste stop toen we van de boot kwamen. Het is er niet echt spectaculair. We zijn dus wat vroeg (uur of vier) en doen wat inkopen voor op de boot en onderweg terug. We halen een megaijs (middelgroot) die we lekker opsmikkelen. Dan vast naar onze Edda voor vanavond in Eidar. Lekker een beetje bijkomen en vast spullen ordenen voor morgen. Ook moeten we nog dit verhaal schrijven en dat van gisteren. Dus dat is nu gaande. Straks lekker happen (pizzatje of zo) en dan morgen om 11 u. Bij de boot zijn. Eerst moeten we dan nog langs leuke zwarte bergen en ijs, die nog even op de foto moeten. Dus morgen op tijd er uit en onderweg.

Huwelijksreis dag 13: Pufffff....

's Morgens wordt Tom wakker van een raar geluid. Puff....puffff...puf.... Het is de Eef die nog nadroomt van Puffins die vandaag op het programma staan. Ontbijtje erin en op naar de puffinrots. Dyrholeay is ongeveer 3 km voor Vik. De zijweg van de 1 is in het begin wel aardig (gravel met wat kuiltjes) maar wordt verderop te gek. Hij gaat vrij steil omhoog met flinke kuilen en grote stenen. We parkeren op het punt waar het te gek wordt net voor de Kria-broedplek.
We gaan te voet verder naar boven. Langs de Kria's die echt met veel aan het broeden zijn en met zijn allen ons schijn-aanvallen proberen te verkopen. Met de monopod stok weren we ze af en ongeschonden klimmen we naar boven.
Boven aangekomen is er ook net een bus aangekomen (jeepbus achtige die wel omhoog kunnen). Gelukkig zijn er niet tien bussen toeristen dus is het nog lekker rustig. Het lijkt even of er geen puffins te zien zijn! Shock! Maar dat zien we ze vliegen en ook op de rosten zitten. Eefje gaat helemaal los met de telelens. Toch zitten de puffins nog vrij ver weg, maar we hebben leuke plaatjes.


Na deze enerverende ochtend wandelen we weer naar de auto.
De volgende afslag (nog steeds voor Vik) leidt ons naar het ijslandse strand. We worden meegerend door een leuke border collie. HElemaal enthousiast hijgend wacht hij ons op als we uitstappen en wil lekker geaaid worden. Hij gaat lekker op Eefje haar voeten zitten. Hij heeft het naar zijn zin.
We lopen naar het strand dat helemaal zwart is. Zo zijn de ijslandse stranden. Zwart zand, kiezels en rotsen. Een heel ruig en gaaf strand. De rotsten hier zijn onder andere van basalt en hebben hele gave pilaren structuren. De golven zijn hier behoorlijk dus die gaan ook op de foto. Het strand struinen we door op stoere stenen. We gaan met een halve auto vol stenen terug waarschijnlijk.






Dan is het zo ver de lang verwachte Vik Woollens komen er aan. In Vik halen we bij de supermarkt broodjes voor de lunch en daarna de Vik Woollens binnen. Het is geweldig....eris veel van wol. Ijslandse wol natuurlijk. Eefje vindt haar ijsland souvenir in de vorm van een stoere ijslandwollen muts. Die blijkt later deze dag al prima van pas te komen!

Na dit hoogtepunt gaan we door, de dag is nog lang niet ten einde.
We rijden langs de jokuls over spoelzandvlaktes. Hier en daar zijn ze begroeid met aggressieve Lupine planten. Ze staan dreigend dicht, paars te zijn langs de weg. De rest van de zandvlaktes zijn net woestijn. Het is ruim 100 km alleen maar zandvlakte. Een grote zwarte woestijn. Er wordt ook druk geveegd op de weg om hem zandvrij te houden. En inderdaad ligt er hier en daar flink wat zand van een zandstorm die hier regelmatig woedt.
We lunchen tegen 2-en in de woestijn bij een parkeerplaats met allemaal steenmannetjes. Dit zijn ontzettend veel bergjes van stenen. Heel leuk in het midden van de woestijn zitten wij tussen de mannetjes te lunchen.

Door naar het volgende doel. De Skaftafellsjokul is de gletsjer van hoogste berg van ijsland. De Skaftafell is 2119 m hoog en de geltsjer is een nationaal park. Hier is het allemaal wat minder ruig dan de gletsjer gister maar zeker zo leuk. Een leuke wandeling naar de voet van de Gletsjer waar we ons eerste Gletsjerijs vast houden en op de foto zetten. Hier drijven al wat ijsplaten rond. Een voorproefje voor onze volgende stop. We wandelen weer terug naar de auto met leuke stenen eieren in onze zakken.

Doorrijden weer naar het Jokulssarlon. Dit is echt heel indrukwekkend. Het is een meer aan de voet van de gletsjer en helemaal vol met ijsbrokken. Allemaal ijsbergen eigenlijk. Ook hier geldt dat ze maar voor een tiende deel boven het water uitsteken. We dachten er paar te zien te krijgen, maar dit is een hele bak vol. Het waait er flink en het is ook behoorlijk koud. Eef heeft haar nieuwe ijslandswollen muts op en Tom heeft zijn Faraoer Sirri muts op . Wij hebben het lekker. Om het ijsfestijn compleet te maken, zwemmen er ook nog zeehonden tussen het ijs rond. Ze zijn lekker aan het dobberen en spelen. Ook hier weer heerlijk foto's maken. Je kan hier foto's blijven maken en uiteindelijk half bevroren rollen we de auto in.

Het is al laat en we gaan naar onze overnachting in Nesjaverfi. Weer een Edda hotel. Hier zou het visbuffet beroemd zijn, nou dat kennen we nu wel. Die beroemde prijzen gaan ook hier op. Het is wel een van de mooiere Edda's tot nu toe (van binnen). Lekker ruime kamer, lekker even bijkomen. We rijden een beetje doelloos Hofn door. Uiteindelijk belanden we in de Vikin. Hier zit een bus Engelse of Amerikaanse bejaarden aan een buffet. Bijna rennen we gillend weg maar het blijkt dat je gewoon van de kaart kan eten en dat zijn dat buffet besteld hadden.
We bestellen lekker fish and chips. Het eten komt snel en ziet er super uit. Het is ook super! We zitten heerlijk te smullen voor een schijntje van het geld van het Edda buffet. Weten we dat ook weer.
Terug naar Nesjaverfi rollen we de Edda weer in. We lezen nog wat en zijn helemaal uitgeteld van deze drukke, maar o zo gave dag.

Huwelijksreis dag 12: Water spuitend en vallend

Deze morgen is ons luxe appartement bloedje heet. Dat heb je met die vloerverwarming hier in ijsland. Ze hebben zoveel warm water dat ze er alles mee verwarmen. Het zou met niet verbazen als er ook muurverwarming in dit appartementje zit :)
Hebben we een keuken gaan we nog ontbijten in de ontbijtruimte. Wel een erg goed ontbijt met echte jus d'orange, heerlijke zalm! en natuurlijk lekker toast maken.

We gaan vandaag een dagje water doen. Eerste doel is de Kerid. Dit is geen waterfestijn maar onder het mom van 'a crater a day...' moet je hem toch gezien hebben. Altijd lekker om je dag met een krater te beginnen (ipv een kater).









Next is Geysir. Dit is een hetebronnengebied met de beroemde Geysir geiser en zijn wat minder beroemde vriendjes de 'littli Geysir' en de 'Strokkur' en 'Blesi'. De strokkur is nog de enige die echt regelmatig spuit. Elke minuut of 5 komt er een flinke fontein. Soms alleen een blobje maar meestel best wat water. We staan een tijdje te wachten op goede foto's. Je hebt elke keer maar 1 moment om te knippen en dan weer wachten. Ondertussen worden er al wat bussen toeristen uitgeladen. Deze komen nietsvermoedend aanbanjeren als de Strokkur al een tijdje (langer dan 5 min) stil is geweest. Dan ineens knalt ie dan toch en flink ook. Wij waren er op bedacht en ijskoud staan wij de warme straal te fotograferen. Alle Italianen rennen gillend achteruit, hilariteit alom.

Volgende stop is de Gullfoss. Dit is een flinke waterval in een soort kloof. Hij is vrij breed en via een klein wandelingetje banjer je door de mist van de waterval. Hier wordt je best wel nat van. Het is een mooie waterval en we gaan ook nog naar boven en opzij om hem te bekijken zoals alle anderen, maar waar je ook staat het blijft een waterval. Hij ziet er niet echt anders uit dus weten we dat ook voor de volgende watervallen.
Overigens is de Gullfoss het gebied om je chihuahua uit te laten. Een ouder echtpaar met ieder zo'n hua-beest (cavia) loopt vrolijk met ze richting de Gullfoss. Op de parkeerplaats staat een mountain taxi waar ze langs lopen. Die beesten zijn net zo groot als een stukje profiel van die monstertruck.
Na deze waterpret gaan we naar Fludir en zo naar de ringweg. In Hella in de supermarkt wat te lunchen gehaald. Daarna de Seljalandsfoss in het vizier. Hier kun je achteheen lopen, je kan het ook niet doen en droger blijven. Ook hier weer flink wat water dat naar beneden komt zetten. Leuk valletje.
Ondertussen gaat het richting einde van de middag en rijden we door naar Skogar waar ons Eddahotel staat. We checken in en gooien onze spullen binnen waarna we naar de Skogafoss gaan. Een grote 60 meter hoge waterval in Skogar. Erg gaaf dit. Het zonnetje komt een beetje door zodat ie er nog mooier uitziet.

Omdat we nu genoeg vloeibaar water hebben gezien willen we nog wat anders. We zijn nu in de buurt van de Jokulls. Dus onze eerste Jokull wordt de Solheimajokull. We moeten daarvoor een enorm hobbelig kiezelspoor over. Dit is het ergste tot nog toe. We gaan stapvoets door de hobbels en na dik 20 minuten hobbelen kunnen we parkeren. Hiervandaan is het nog een stukje lopen maar een leuke Hike gaat er wel in. Door kiezelvelden en zwarte bergen komen we bij onze eerste Gletsjer aan. Hij is zwart, ruig en aan het smelten. Om hem heen liggen fascinerende stenen. Sommige zo glad als iets, lijkend op mammoet kiezen, andere met stoere kleuren. Ook liggen er verschillende kapot gevroren stenen. Heel mooi 2 helften die precies bij elkaar horen. Onze stenenverzameling groeit met de minuut. Als pronkstuk vindt de Eef een mooi stenen Dino-ei. Die moet mee dus zeult Tom met het ei langs de gletsjer (het is een groot, zwaar ei).
We lopen aan alle kanten langs de gletsjer en aan de zijkunt kunnen we er echt goed bij. De andere kanten worden omringd door het smeltwater dat in een flinke rivier wegstroomt. We maken mooie duistere geltsjerfoto's terwijl het zonnetje zich een beetje laat zien. Kan niet beter.

Na deze heerlijke Gletsjer-ervaring weer terug over het slechte pad met de auto en naar de Edda. We gaan als avondeten het beroemde buffet van deze Edda proberen. Het eten is lekker en we eten natuurlijk te veel. Er staat overigens nergens wat het buffet kost. Nu weten we ook waarom het buffet zo beroemd is, vanwege zijn prijs. Voor het zelfde geld heb je je overnachting. Bizarrrr! We doen nog een avondwandelingetje waarna we op onze kamer onze Viking op gaan drinken. Altijd lekker je dag afsluiten met een viking. Nu voor het eerst overigens want we hadden nog geen bier gevonden in een supermarkt (tot vandaag dus).
We rollen er op tijd in zodat we morgen vroeg bij de Puffins kunnen zijn!

Huwelijksreis dag 11: Reykjavik op zondag


Wederom heerlijk geslapen na onze avondwandeling. De bedden waren top en we gaan lekker ontbijten. De italianan zitten al druk te ontbijten en wij schuiven ook aan. Alle ontbijten zijn eigenlijk identiek. Er zijn boterhammen om toast te maken, kaas en vlees als beleg en bakjes met soorten jam en een gekookt ei. Dan is er nog koffie, thee en sapjes. Het is overal aanwezig alleen met iets andere attributen. De ene keer is er een megastoere installatie om kaas te snijden en de andere keer gewoon een kaasschaaf maar het principe blijft gelijk.
We rijden weg uit Borgarnes waar we het helemaal lekker hebben gehad. Op naar Reykjavik!
Aangezien het zondag is, verwachten we dat veel dicht zal zijn. Toch moeten er wat musea open zijn en waarschijnlijk is het toch wel leuk er rond te lopen. Dat valt dus tegen als we in de stad aankomen. Echt alles is dicht op drie souvenirshopjes na. Zelfs de museau zijn pas rond 14 u open. We lopen door DE winkelstraat en zien wel een paar hippe winkeltjes maar in het algemeen overheerst toch de troosteloosheid. Het zijn eigenlijk allemaal golfplaten huizen die vast heel authentiek zijn maar het doet vooral armoedig aan. De hippe bruisende stad die we een beetje verwachten is het in ieder geval niet.

We hebben gelukkig bedacht om naar thingvallir te gaan in plaats van de dag erna voor om te rijden. Dus Reyjavik weer uit en naar thingvallir. We zitten nu in wat vlakker gebied dus ook iets minder spectaculair allemaal. Misschien zijn we ook wel verwend door alle stoere kraterwandelingen, gave lavavelden (hrauns), solfatarren en stoere geotermische baden.
Thingvallir blijkt een behoorlijke toeristenattractie te zijn. Het is een nationaal park met HEEL erg goed aangegeven, brede paden voor bergen toeristen. Je kan heel duidelijk zien dat het zondag is en er allerlei ijslandse gezinnen met kinderen leuk zijn gaan wandelen. Dat leuk is dan relatief want er lopen kinderen te dreinen en met lange gezichten!! We zien een bus Duitsers uitgeladen worden en hebben er eigenlijk meteen al genoeg van. Het gebied zelf is wel aardig met een leuke kloof en zo, maar de hoeveelheid aan wandelpaden en 'massa'-toerisme (we zijn nu ook wel gewend aan alleen op een krater rond te lopen natuurlijk) doet toch afbruik aan de thingvallir. We lunchen wel lekker met haringsalada op een broodje. Het zonnetje schijnt en we zitten lekker op een rots dus dat is prima. We besluiten de thingvallir te laten liggen voor wat ie is en verder te gaan. Eventueel nog een leuke krater opsnorren of gewoon lekker doorrijden naar Hveragerdi.

Dit overnachgingsadres is gewoon een heel appartement! Een grote woonkamer, keuken, badkamer met grote stortdouche, slaapkamer met megagroot 2-persoonsbed! Het is huge! Er is buiten een soort binnenplaatsje met een hottub met geothermisch verwarmd water van een graad of 40. Dat is pas het luxe leven! We halen snel bij de lokale supermarkt (Bonus) diepvriespizza's zodat we niet duur uit eten hoeven. Terug gaan we lekker de hottub in. Dat is genieten. Het zonnetje schijnt weer wat en we liggen heerlijk in het warme water te dobberen en bij te komen. De toch wel beetje telerustellende dag qua bezichtiginge is weer helemaal goed hiermee. We komen helemaal tot rust en relativeren de teleurstelling doordat we gewoond verwend zijn met wat we gezien hebben op ijsland. Het kan niet aan een stuk door een en al verbazing zijn.

In het huisje liggen leuke ijslandse boeken en tijdschriften. Er ligt een hele map met allemaal info over de omgeving. Er is echt veel aandacht aan alles besteed, helemaal leuk. Alles ziet er ook top uit. In het interieur herkennen we veel ikea spullen wat helemaal leuk is.
We plannen de volgende dag qua route en activiteiten en na deze toch redelijk lange dag rollen we ons grote bed in om te gaan dromen van leuke Puffins die hopen te gaan zien

maandag, juli 03, 2006

Huwelijksreis dag 10: Meer kraters en zeehonden

s'ochtends eerst ontbijt in de edda akureyri. Beetje rommelig allemaal met zoveel groepen bijelkaar in een aula, met typisch aula meubilair. Tom wil graag een toast met haring proberen en wonder boven wonder houden we het binnen voor de rest van de dag. Dan checken we uit en Eefje rijdt het drukke verkeer van akureyri in.....
Het is heel mooi weer, de zon schijnt enorm, het is zeker 15 graden. Onderweg zien we een enorme witte uil voor de auto langsvliegen. Hij kijkt ons even aan en vliegt door. Even verderop zien we nog een andere megaroofvogel met flinke prooi de weg oversteken. Wat een wilde natuur om je heen.

Volgens de reisbeschrijving moesten we van Vatsnes slechts een deel bekijken, maar we besluiten het helemaal rond te rijden, omdat halverwege terugrijden een beetje onzinnig lijkt. Eerst komen we bij Borgarviki, een cirkelvormige rots die misschien in de middeleeuwen als fort heeft gediend, maar misschien ook niet. Best cool, mooie foto's ook. Dan rijden we door richting zee waar de versteende trol Hivitserkur op ons ligt te wachten. De weg is dan wel op zn slechtst en sommige stukken moeten we stapvoets over de weg zigzaggen om alle gaten te omzeilen. Na Hivitserkur gefotografeerd te hebben rijden we verder naar Hindisvik. Volgens de reisbeschrijving zouden daar zeehonden te zien zijn. We verwachten er echter niet teveel van; het is zo afgelegen en dorpjes zijn er verder ook niet. Tot onze verbazing is er een parkeerplaatsje en een informatiebord en staan er een stuk of10 auto's geparkeerd. Er is een wandelroute van een klein uurtje die naar de breedingground van de zeehonden voert. Het is een leuke wandeling; we komen een stel nederlanders tegen die zeggen dat er zeehonden liggen maar dat er een parkeerplaatsje verderop veel meer liggen. Ook worden we aangevallen door de seeschwalbes die hun nest proberen te verdigen, ze duiken op je af en pikken naar je hoofd, zoals Tom ervaren heeft. Er liggen idd zeehonden en mbv de monopod zetten we ze er lekker op. Als we teruglopen laten de vogels ons met rust maarkomen nieuwsgierige paarden bij ons kijken. We rijden de weg verder af naar de volgende parkeerplaats met zeehonden en zetten die ook op de foto. We rijden Vatsnes weer af en komen uit bij BRU. Daar stoppen we even want Eefje moet heel nodig naar de wc. Dan nemen we er een lekker groot softijsje met chocolade topping waarmee Eefje haar shirt onderknoeit. Terwijl eefje haar gezicht gaat wassen belt tom even naar huis.

Een eindje verder rijden we langs de krater Gabrok. Het is een oude krater met gave kortmossen die erop groeien. TOm vind m helemaal geweldig en we beklimmen m nog even. Omdat het al laat is gaan we maar niet meer naar de watervallen waar we volgens onze reisbeschrijving nog heen moeten. We rijden direct naar Ensku Husin en we kunnen het wonderwel goed vinden. We worden heel leuk ontvangen door een jong vrouwtje en de kok. ze vragen meteen of we willen blijven eten... Het is een succes.


Na het eten gaan we nog even wandelen en we komen leuke paarden tegen en een hele lieve enthousiaste rode kat die eerst bang is voor de paarden en dan zo uitgebreid bij ons komt knuffelen dat we m moeilijk af kunnen schudden. Weer thuis gaan wedouchen, de dag voor morgen uitstippelen en naar bed!!! Morgen weer een nieuw avontuur!!!

Huwelijksreis dag 9:Myvatn en Akureyri

Vanmorgen lekker ontbeten in Stong. Eef is gaan rijden door ijsland vanaf onze boerderij naar de dimmuborgir! Dit is een groot lavaveld waar de net gestolde lavakorst weer omhoog is geduwd en opengebarsten. Het ziet er uit alsof er allemaal ruines van gebouwen staan, maar het is dus allemaal steen en lava. Het is nu vrij bewolkt en het regent. Maar prima temperatuur om een stevige hike te doen. Dat kan er prima, de wandeling staat super aangegeven. Wij doen de hele dimmuborgir rond en dat levert mooie plaatjes van bizarre stenen, mooie uitzichten op andere marslandschappen en we lopen zelfs door duinen van heel fijn zwart zand. Dit ziet er heel raar uit.

Na ruim een uur zijn we weer terug bij de auto en rijden we naar krater Hverfjell vlakbij de dimmuborgir. We hadden hem al gezien uit de verte, maar je kan er ook een hele gave wandeling over de kraterrand maken. Om bij de krater te komen moet je met de auto eerst een schapenhek door en over een behoorlijk hobbelige gravelweg. We beklimmen de kraterwand en staan in no time op de rand. Dit is nog niet het hoogste punt van de kraterrand maar biedt al wel hele mooie overzichten van de omgeving. Het is ondertussen droog en lekker fris. We gaan de kraterrand rond en blijkbaar doet niemand dat want het blijft rustig. Alleen wat mensen die over de rand kijken en weer terug gaan, tsk tsk :). Op driekwart komen we Nederlanders tegen, waar we in het Engels tegen aan het praten zijn. Uiteindelijk hebben we het allemaal door en kunnen we leuk wat fotos maken van elkaar op de kraterrand. Staan we er leuk samen op.

Na wederom ruim een uur zijn we na deze zeer stoere kraterwandeling weer bij de auto. Het volgende doel is het natuurbad bij Myvatn. Dat zag er vanaf de krater al prima uit dus we gaan erin. Het water is heerlijk. Dit zijn echte natuurbronnen met zwavelwater. Het wordt natuurlijk warmgehouden en het water is heel mooi melkachtig blauw.
Er is ook nog een soort sauna waar we lekker ingaan en daarna dobberen we weer in de zwavelbron. Het is er niet echt druk en af toe komen er mensen aangereden die naast de ingang fotos staan te maken. Of ze er dan ook daarna zelf ingaan is onduidelijk maar wij liggen heerlijk bij te komen van onze wandelingen.

Na dit heerlijke gebadder is toch tijd richting akureyri te gaan rijden. Onderweg staat er nog een waterval op het programma, die we niet mogen missen.
De godafoss is gaaf. Het is niet een enrom grote waterval maar tussen de lava ziet het er mooi uit. Het zonnetje komt langzaam door dus het weer wordt er ook weer beter op. Het lijkt wel warm in de zon!




Na de waterval weer door en aan het eind van de dag komen we in akuryri aan bij ons 1e Edda hotel. Het is allemaal prima geregeld hier en onze kamer is lekker ruim. We leggen onze spullen binnen en gaan het centrum in om te kijken of hier nog wat open is. Het is nu ongeveer 20 u en aangezien het zo lang licht is zou er meer, langer open moeten zijn. Dit valt een beetje tegen aangezien er alleen maar wat touristenshopjes open zijn. We vinden een heel hip eettentje met ittala kaarsenhouders omgedraaid als lampjes aan het plafond. Ze hebben er een vegetarische korma en naanbrood met knoflook en een soort gefrituurd naanbrood wat we nemen. Het is heel erg lekker en in deze hippe ijslandse tent zitten wij top te genieten.


Na nog wat inkopen bij een supermarkt die ook vrolijk tot 23 u. altijd open is gaan we weer terug naar ons hotel. Het blijft licht en dat niet alleen, de zon blijft ook redelijk hoog aan de hemel staan wat je gevoel van tijd toch wel beinvloed. Het voelt ergens toch vreemd.
Dit is weer het einde van een dag waarin we weer bizar veel hebben gedaan! Toch lekker dat lange licht :)

Huwelijksreis dag 8: ijsland!!!

Op de boot worden we om half acht boottijd gewekt dat we over een half uur van de kamer af moeten zijn en dat we over anderhalf uur aankomen in ijsland. En dan is het in ijsland ook nog eens een uur vroeger. Zitten we al 2 uur voor NL tijd. Uiteindelijk rijden we tegen 10 uur ijsland tijd weg van de boot zonder problemen door de douane.In Egelstaddir pinnen we onze ijslandse kronen en shoppen we wat ijslandse boodschappen in de supermarkt. Deze 'grote' stad is eigenlijk niet meer dan een klein industriegebied maar geen probleem, meer hadden we niet nodig.

Op weg door ijsland rijden we de haven uit en meteen een soort buitenaards landschap binnen. Overal sneeuw en ijs en zwarte bergen. We rijde langs een onaards ijsmeer. De weg is een zwarte asfalt dam door het landschap. Op zich valt de conditie van de snelweg best mee. Het is een enkelbaans ge-asfalteerde weg tot op heden waar je maar liefst 90 mag rijden als je maar uitkijkt voor de schapen.Midden in de woestenij, temidden van rostvelden stoppen we om een broodje te eten. Dit is de afslag naar Aksja waar de eerste astronauten waaronder Neil Armstrong oefenden voor hun eerste ruimtereis. Je kan er wel komen via dat weggetje maar er staan borden dat je alleen met een goede 4 wiel aangedreven jeep het pad op mag. Helaas voor Bensje dus.We gaan verder over de snelweg die ook nog een klein deel onverhard is. De kaart geeft nog meer aan maar daar hebben ze blijkbaar hard aan gewerkt, want meer gravel komen we niet tegen vandaag.

We rijden naar Krafla. Dit is een grote geothermische elektriciteitscentralen. Je ziet eigenlijk alleen een paar buizen en een soort grote rechthoekige megaschoorsteen die stoom uitbraakt. Na Krafla liggen solfatarren (Leirhnjukur). Hele stoere zwavelvelden waar we een hele gave wandeling over lavavelden maken. Dit is van de uitbarsting uit 1984. Heel recent dus. Overal tussen de opengebarsten zwarte basaltkorst komt rook uit. Nog steeds zijn diepere lagen hier aan het afkoelen. Het is er geen 100 graden maar wel lekker warm, terwijl de temperatuur buiten de velden een graad of 5 is, voelt het hier lekker warm aan, De zwavelvelden en lavavelden zijn heel gaaf. Het is echt een maanlandschap.Na Krafla rijden we naar Viti (Hell). Dit is een vulkaankrater die is volgelopen met water. We wandelen een stuk over de kraterrand waar in de verte nog meer solfatarren te zien zijn. Het uitzicht is super!!Na deze solfatarren gaan we door naar nog meer. Hele gave solfatarren van Hverir met kokende modderpotten en stomende steenhoopjes. Net een soort fluitketels.We gaan verder naar Reykjahlid dat 3 huizen en een paardekop is om vervolgens maar eens onze overnachting op te zoeken. Dit is in Stong. Het lijkt allemaal niet aangegeven te zijn maar niets is minder waar, het is prima te vinden. Het is wel een karrespoor-achtig grevel pad dat kilometers doorloopt tussen de rotsvelden maar dan kom je bij een boerderijtje dat het goed voor elkaar heeft.

We hadden doorgegeven dat we huwelijksreis zijn en dat komt overal door. We zijn niet vergeten (de mensen voor ons bij de receptie waren wel vergeten) en krijgen een prima kamer. Er is zelfs een grote woonkamer met alle luxe: TV, video, DVD, draadloos internet, you name it.We kunnen ook nog eten hier en ook dat is keurig verzorgd. Het is niet zo top als de Faraoer visschotel uit Gjogv maar goed te doen na wat zwavelwandelingen.We banjeren nog wat rond en constateren dat het erg lang licht blijft. Omdat we een onrustige en korte nacht op de boot hadden, een lange dag en veel gedaan zijn we ondertussen helemaal uitgeblust en gaan we niet tot midden in de nacht wachten tot het donker wordt (of niet eens donker wordt, hele korte zonsondergang en zonsopkomst, we zitten hier net onder de 66 graden = poolcirkel).Morgen staat onder andere de dimmu borgir op ons te wachten. Dat belooft veel goeds.

Huwelijksreis dag 7: Ambaladur op

Heerlijk geslapen en een lekker ontbijtje in Gjaargardur, doet weer een mooie dag aanbreken. Vandaag varen we 's avonds weer verder naar ijsland dus checken we uit. Tegen Gjogv ligt een berg die te beklimmen is. Er staat een bordje bij dat je tickets met halen in een cafetje (http://www.adventuregjogv.fo/). Op dit vroege tijdstip is dit nog dicht dus gaan we vast omhoog. Onderweg begint er mist uit zee op te komen. We kunnen nog net wat foto's van stoere vogels op de rotsen maken voordat we geen hand voor ogen meer zien. Dit duurt gelukkig niet lang waarna we nog een kleins tukje verder klimmen en op de top zijn.We gaan weer naar beneden in de half mist en naar de auto.


In de mistflarden rijden we over de eilanden terug naar Torshavn. Voor Torshavn is een museum met openlucht deel over het leven op de Faraoer eilanden. Het openluchtdeel is erg leuk met karakteristieke grashuisjes en authentieke Faraoer eenden en kippen. Het museum zelf bevat weinig Faraoer cultuur: alles wat ze gebruikten en hadden aan interessante spullen waren aangespoeld in een fjord of gemaakt van aangespoelde spullen. Hierna nog even wat te lunchen gehaald in het 'grootste' winkelcentrum van de Faraoer en nog even Torshavn doorgelopen. Hier Eefje nog even op de foto gezet met een leuk schapenbeeld. Na alle schapen langs de wegen en op de wegen ga je toch aan ze hechten.

Redelijk op tijd rijden we naar de Smyrill. Hier hoeven we niet lang te wachten en in no time staan we op de boot.Vanavond is het Nederland-Argentinie die we leuk in de Viking Bar op de boot gaan kijken. We hebben een lekkere Green Island stout beer erbij en kijken leuk voetbal. De bar zit nokvol met vooral Duitsers die vooral voor Argentinie zijn maar het blijft 0-0.Ondertussen is het weer hier op de oceaan slechter geworden. Waarschijnlijk de nazucht van een orkaan op het caribische gebied. Dit vertelde ze op de Faraoer toen het weer daar veranderde.De zee wordt wilder en een goede nachtrust is lastig. De boot maakt redelijk veel lawaai en deint er lustig op los. Uiteindelijk zijn we zo moe dat we toch inslapen.

Huwelijksreis dag 6: Fuglarfjordur

Na heerlijk lang te hebben geslapen en een lekker ontbijtje in onze hostel zijn we naar Fuglarfjordur gereden. Daar begon een wandeling de Sardid op.De hike begon steil een weiland omhoog wat een beetje onduidelijk was omdat er gewoon geen pad was. We waren natuurlijk een van de eerste touristen in het seizoen die deze wandeling gingen doen maar toch. Blijkbaar doen ze niet echt aan paden maar aan Cairns. Dit zijn bergjes stenen die je al van ver kunt zien staan (als je goed kijkt). Die markeren de route van je wandeling. Dit stond ook zo beschreven in onze wandeling. Ze hebben meestal ook allemaal een eigen naam. Tussen de schapen op de steile helling omhoog naar de eerste Cairn die we al snel zagen. Het was nog droog maar wel koud en het waaide flink. Hier en daar was iets van een pad te zien (of was het een schapen trail) en we gingen gestaag omhoog. Van Cairn naar cairn kwamen lekker in onze hike en uiteindelijk op de top van de Sardid. Toch best snel gegaan en ondertussen zagen we maar heel af toe nog wat van de omgeving want de wolken waren nu erg laag en om ons heen. Ook begon het te regenen op de weg terug dus uiteindeijk ook natte broeken.De weg omlaag ging voorspoedig en best vroeg waren we al weer terug bij de tourist information.

In het supermarktje in Fuglarfjordur hebben we wat lekkers voor de lunch gehaald en daarna zijn we weer terug gereden naar Gjogv om droge kleren aan te trekken en op te warmen in de hostel. Daar konden we lekker warme koffie pakken en werd gelijk nog wat gebak geregeld. Lekker hoor helemaal voor elkaar. Heel erg higgelig in Gjogv.

's Avonds eten we ook in de herberg. We vragen hoe dat daar werkt en er wordt verteld: Just be here. En inderdaad we zijn aan een tafeltje gaan zitten en er werden allerlei ovenschotels binnengedragen waarna iedereen die er zat in de rij ging om op te scheppen.En de ovenschotel was heerlijk, het was gekruide vis met worteltjes en appel en aardappels er bij, alles heel vol van smaak en waarschijnlijk verse lokale producten. Het toetje was ook super: rood fruit met opgeklopt eiwit dat even in de oven heeft gestaan zodat de top lekker schuimhard is. Met een koffietje na was het helemaal af. We hadden er natuurlijk een Foroyar Bjor bij! Even een wandelingetje voor het slapen gaan en de dag is weer voorbij.

Huwelijksreis dag 5: Aankomst Faraoer

Om half vijf worden we via de intercom van de boot uit onze slaap gerukt. Binnen een half uur moest iedereen die aan land ging op de Faraoer uit zijn hut zijn. De boot meerde om 6 uur aan en toen konden we de auto in. Daarna duurde het nog bijna een uur voor we met de auto de boot af konden rijden.

Na al deze commotie in de vroege morgen waren we dan toch in Torshavn, de hoofdstad van de Faraoer.We hebben een ontbijtvoucher in een luxe hotel in Torshavn waar we lekker uitgebreid gaan brekken. Daarna lekker de stad in en naar de Tourist Information. We boeken een birdcliff toer met een bootje vanuit Vestmanna dat vandaag om 17 u afvaart. Het is nu nog mooi weer en aangezien het bijna altijd regent op de Faraoer moet je die kans niet laten schieten. Torshavn is niet echt groot en we kopen nog wat kaarten en stoere Faraoer postzegels die mooi op de bus gaan.

Onze overnachtingen op de Faraoer zijn in Gjogv op een volgend eiland. We doen wat inkopen in Torshavn in een supermarkt en gaan op weg naar Gjogv. Het is een hele mooie route. De wegen op de Faraoer zijn buiten de stad meestal wel 2-baans en daar mag je dan 80 op rijden. Het laatste deel van de reis ging over een enkelbaans weg met her en der passeermogelijkheden, Gelukkig is het niet echt druk op de Faraoer :) waardoor we gewoon door kunnen rijden. Maar op dit soort weggetjes is 50 al hard :), zeker omdat er overal schapen lopen. Langs alle wegen overal op de Faraoer lopen ze. En het grappige is dat ook overal op de 'snelwegen' er schapenroosters zijn.

Als we Gjogv naderen ziet het er gelijk super uit. Heel mooi uitzicht op een baai, leuke hostel met grasdak en een hele aardige man die ons verwelkomt.We installeren ons op onze kamer en banjeren in het zonnetje met lekker zoete chocolade halve manen (broodjes) naar het water waar allerlei leuke vogels rondvliegen.Als de zon even weg is merk je gelijk dat het maar een graad of tien is hier. Best frisjes dus. Op tijd gaan we naar Vestmanna voor onze bird cliff boottour. In Vestmanna is een touristinformation/restaaurant/shop/boottourbureau en nog een boottour gebeuren en wat huizen en dat lijkt het wel te zijn.Om vijf uur gaan we het booje in en we zijn de enige die nog met de boot meegaan op dit tijdstip, romantisch met zijn tweetjes. De 'kapitein' van het bootje is een oud mannetje en hij bekijkt de concurrerende boottouronderneming met een verrekijker. Die hebben een nieuwere boot en meer passagiers lijkt het. Wij zijn blij met dit authentieke bootje en onze 'kapitein'.De tocht is heel gaaf. We gaan langs de rotsen richting de oceaan. Overal vliegen allerlei meeuwen en andere zeevogels. De rotsen zitten er helemaal vol mee. Het zeevogelleven bloeit hier optimaal. Ons mannetje verteld allerlei verhalen over hoe in 1930 er gejaagd werd op de 'puffins'. Dat er toen wel 5600 gevangen werden op een dag. Dat ze met netten de vogels een grot injoegen en met een vette buit naar huis gingen. Hij vertelde ook over hoe ze vroeger aan land gingen en waar om eieren te rapen van de guillemots. Ze hadden dagen dat ze er wel 1000 hadden! Ook nog verhalen over hoe kettingen op cliffen bevestigd werden om daar te komen en naar eieren te zoeken. Degene die op de moeilijkste cliff een ketting bevestigde kreeg dan het beste schaap van het dorp. Ook de mannen van Vestmanna waren volgens hem een speciaal soort. Zijn waren het die al die moeilijke dingen deden en grote vangsten hadden. Ze hadden ook het alleenrecht op allerlei gebieden om te jagen.Nu zijn er maar heel weinig 'puffins' meer en zijn er wel nog wat guillemots dus maar goed dat er niet meer op gejaagd wordt als vroeger.

Leuk detail is dat op de enorm steile cliffen ook gras groeide en je hier en daar een schaap zag grazen op deze onmogelijke plaatsen. Het mannetje vertelde bij elke cliff hoe hoog hij was en hoeveel schapen er op liepen. Soms op een klif maar 1 schaap :)Na ruim 2 uur rondgevaren te hebben (ook nog door mooie uitgesleten grotten) waren we terug en redelijk verkleumd.In het restaurant in Vestmanna in de haven was het niet druk. 2 tafels waren bezet en het restaurant zag er ook vrij nieuw uit. We werden keurig bedient, de serveerster kwam direct de kaart vertalen en wij namen een groentesoep en de vis van de dag.Deze waren allebei echt ontzettend lekker. Heerlijk sappige zalm met een krokant zoutlaagje en een citroen/kruidig sausje. Echt heel erg lekker allemaal.Maar ook behoorlijk prijzig. Helemaal opgewarmd en volgegeten zijn we weer terug naar Gjogv gereden en op onze kamer lekker een Deense Carlsberg naar binnen gegooid om de lange dag af te sluiten.

Huwelijksreis dag 4: Boottocht



s'Ochtends is Tom helemaal niet lekker. Eefje eet eenzaam een cracker en de dag komt langzaam op gang. Deze dag is een beetje lammen op de boot.

Alle voetbalwedstrijden worden op de boot getoond en dus is Tom naar Brazilie - Australie gaan kijken. Eefje houdt het even vol en gaat dan leuk fotos aan dek maken. We varen namelijk langs de shetland eilanden, het is mistig en regenachtig en eef gaat op in het eenzame eiland gevoel.










's Avonds gaan we eten in de Norrona Buffet. We eten ons helemaal ongans aan allerlei visachtigen. Dagen erna walmen we als pelikanen naar vis :)

Huwelijksreis dag 3: Lokken stranden

Op ons gemakje pakken we alles in en doen we een laatste ontbijt. We ontdekken net op tijd dat in die decoratieve rieten mand lekkere warme broodjes zitten. Verder zitten er alleen chagrijnige stellen van middelbare leeftijd te ontbijten; daar doen wij niet aan mee. Na het ontbijt maakt Eef nog wat afscheidsfoto's en checken we uit.

Dan rijden we naar Lokken, onderweg begint het ineens enorm op te klaren! Het dikke wolkendek verdwijnt als sneeuw voor de zon. In Lokken gaan we eerst naar de Super Bregsen, daar halen we fruit, crackers, kaas en 1 dag koken voor noodgevallen.... En een hamburger morgenpost voor de voetbaluitslagen en een Jyllandsposten vanwege de leuke cartoons. Het strand bij het dorpje is betaald parkeren en je mag er je auto niet op meenemen; blijkbaar is dat voor de denen reden om het elders te zoeken want het strand is enorm leeg!! En dat vinden we eigenlijk prima. Afentoe pootjebaden; boekje lezen; lekkere dingen snoepen, goed uit te houden dus!

Om 4 uur gaan we het dorpje in om wat te eten. Bij het Fiskerestaurant bestellen we fiskefrikadeller. Het zijn heerlijke viskoekjes met een zalige zelfgemaakte remouladesaus die in de verste verte niet lijkt op de remouladesaus die we in nederland door meneer Remia voorgeschoteld krijgen.

Om een uur of 5 gaan we rijden naar Hanstholm, het is een prachtige heuvelige route met grazige weiden en hyggelige koeien, afentoe vangen we een glimp op van de limfjorden. Bij de haven van hanstholm aangekomen is er eerst een onduidelijk probleem met onze tickets... We moeten ons melden bij het gebouw van Smyril en daar haalt een meisje alsnog onze tickets uit de computer. Dan begint het lange wachten.. Om ongeveer half negen mogen we op de boot. Onze kamer is heel mooi en licht en nieuw en we hebben een tv en een broekenpers! Heel belangrijk! En de douche heeft een thermostaatkraan en is heerlijk. De boot is veel nieuwer en luxer en groter dan die waarmee we naar Schotland zijn gevaren. We drinken een biertje en doen een knaagje en gaan dan lekker slapen. Het is een vrij rustige nacht, weinig deining of geluiden van de motor

Huwelijksreis dag 2: Blokhus stranden

Vandaag wordt het lekker stranden!! Helemaal lekker relaxen is het plan voordat we zaterdag de boot op gaan. Gisteren was het stralend zonnig weer dus vandaag lekker naar het strand en relaxen.Ons ontbijt in Vraa doet denken aan het ontbijtbuffet van de boot naar schotland. Dat is op zich niet zo gek want die boot was ook Deens :)

Na het ontbijt richting Blokhus dat er rustig bijligt als wij er om een uur of half tien aankomen. Het is ook nog bewolkt dus gaan we lekker strandwandelen en jutteren er flink op los. Eef vindt allerlei leuke grote krabbepoten en een steen met een gat erin! Dat brengt geluk natuurlijk. De steen is net zo leuk als het geld hier want in een aantal muntjes zit ook een gat.

Na onze strandwandeling rijden we de auto wat verderhet stand op en aan lekker liggen lammen met een boekje. Iedereen rijdt met de auto het strand op, al is het maar om even een rondje te rijden. Ook rond de middag komt iedereen ff lunchen in zijn auto op het strand.De zon zet niet echt door maar af en toe laat hij zich zien. We liggen er lekker bij maar iets meer zon had beter geweest.



Tegen 4-en hebben we er genoeg van en gaan naar een viking begraafplaats bij Aalborg. Deze is leuk met veel stoere stenen en gezellige schapen die er los tussendoor lopen. Heel erg goede viking sfeer! :)Daarna gaan de stad in om nog even wat winkels in en uit te banjeren. Toch even kijken of de H&M hier heel anders is als in Nederland. Hier is die namelijk ooit begonnen. Maar dat valt mee (of eigenlijk tegen). Ze hebben wel allerlei leuk design kitchenalia voor echte designprijzen dus het blijft bij kijken.

Tegen 6-en gaan we in het leuke straatje van gisteren wat te eten opsnorren. We hebben nu een leuke pizza uitgezocht en als die worden gebracht zijn ze huge! Ook zijn ze erg lekker gelukkig en na een dag strandjutten, lammen, over vikingheuvels lopen en Deens stadden gaan ze er goed in.




Ondertussen is Nederland tegen Ivoorkust aan het voetballen en uit wat andere cafes met voetbalschermen gaat af en toe gejuich op waarna iedereen naar binnen rent om te kijken. Zijn ze nu voor Nederland of niet vragen ij ons af. Ofwel hoe staat Nederland ervoor.Net voor het begin van de 2e helft zijn we klaar met eten en gaan we bij een barretje met TV zitten.. Tom bestelt er koffie die nog gezet moet worden. De wedstrijd begint en met 2 soepkommen koffie kijken we naar het kleine TVtje. Eefje ziet het maar half zonder bril dus na de koff naar een cafe met een groter scherm en Nederlanders :) Hier nog een lekkr OEl voor de Eef en we kijken de wedstrijd af die eindigt in 2-1 voor Nederland wahoe! De andere Nederlanders in het cafe doen een soort polonaise waar wij niet bij horen.We rijden weer terug naar Vraa waar onze bedjes wachten. Lekker uitrusten want morgenavond op de boot naar de Faraoer Eilanden.

Huwelijksreis dag 1: Naar Denemarken

In alle vroegte gaat de wekker (4 uur des morgens) die ons in beweging zet om te beginnen met onze huwelijksreis. De reis gaat langs de Faraoer Eilanden en Ijsland maar begint in Denemarken. Uit het noorden van Denemarken vaart onze boot naar onze bestemmingen.Om niet helemaal afgepeigerd op de boot aan te komen gaan we al een paar dagen eerder naar Denemarken om daar nog even te relaxen. Zo kunnen we ook ongestoord bijkomen van onze huwelijksdag.Vandaag rijden we dus naar Denemarken. Na een snel ontbijt hobbelen we de auto in en de Eef begint met het eerste stuk rijden. We willen voor de spits Nederland uit zijn en dat lukt. Na een 2 uur rijden stoppen we vlak voor de grens met Duitsland. Snel een hapje en een slokje en verder gaan we door Duitsland. Het is even langzaam rijden de grens over ivm de verscherpte controles voor de WK. Maar goed dat we zo vroeg zijn anders kon het nog wel eens lang duren.Duitsland in gaat lekker. Bensje heeft het naar zijn zin en scheurt er lustig op los. De spits in Duitsland begint op gang te komen en dat merken we. Richting Hamburg wordt het drukker en drukker en hebben verschillende staus waar we in vast komen te staan. Doe je niks aan natuurlijk. Uiteindelijk zijn we Hamburg voorbij en het is tegen de middag. We hebben een paar stops gemaakt voor een lunchje en frisje en voorbij Hamburg rijdt het lekker door richting de Deense grens. Vlak over de grensovergang stoppen we nog even voor een plaspauze om vervolgens een lange rechte weg door Denemarken te gaan touren die ons in Tylstrup moet brengen.

En jawel tegen een uur of vier de afslag voor ons Slot Vraa!! We rijden wat rotondes over en nemen een afslag te vroeg maar de TomTom geeft aan dat het zo ook kan. Ineens moeten we linksaf waarnaa na 600 meter onze bestemming bereikt moet zijn. Maar...dit is een karrespoor langs een weiland! Hoe kan dat nou kloppen?? Toch lijkt het een weg en we sturen Bensje eroverheen. Heel voorzichtig doorrijdend komen we inderdaad op een grindweg uit waar ons slot Vraa ligt! Overijverige lui hoor bij TomTom die dit als weg aangeven.


Het kasteel is erg gaaf en ademt stoerheid uit. Onze kamer heeft heel mooi bloemetjesbehang waar we het de komende twee dagen mee moeten doen.We nemen een bier en gaan lekker buiten op het terras zitten om bij te komen van de lange reis. We hebben de 975 km in 9 uur en drie kwartier afgelegd, erg netjes dus gezien de files ed.We besluiten niet in het hotel te eten omdat het er iets te hard naar gefrituurde vis walmt. We frissen ons op en rijden naar Aalborg.Leuk stadje waar even doorheen banjeren. Er is een straatje met allerlei cafetjes en barretjes. Het straalt iets studentikoos uit allemaal.


We gaan lekker zitten op een terrasje en nemen een burgermenu zonder de burger. We krijgen dus lekker een bord friet met een burger zonder het vlees ertussen. Prima vegetarische maaltijd :)Na het eten lekker terug naar ons hotel waar we helemaal gevloerd ons bedje inrollen.