vrijdag, oktober 27, 2006

Dag 11: terug naar huis


's ochtends vertrekken we om kwart over 8 uit Florence. Drukke ochtendspits wel, maar eenmaal op de autostrada gaat t gesmeerd. We lunchen bij een wegrestaurant in Bellinzona.
Om zeven uur zijn we in heidelberg, we eten bij de burger king.
Om 11 uur zijn we thuis!

 Posted by Picasa

Toscane dag 10: Uffizi


Na een wat rumourige nacht (wat wil je midden in de stad) een leuk ontijbtje in ons hotelletje. We gaan naar het Uffizi vandaag en er staat ook al zijn we vroeg een flinke rij. We moeten ruim een uur wachten maar dan kunnen we erin. We nemen een leuke audioguide voor 2 personen en gaan de drukte in. We hadden voor het museum nog een fles drinken gekocht maar die mocht niet mee naar binnen. Handig dus :)

Het Uffizi is wederom erg gaaf. Met de audioguide weer een hoop leuke nieuwtjes te horen gekegen. Ook was er een leonardo da vinci tentoonstelling met wat van zijn tekeningen uitgewerkt in echte werktuigen erg leuk.
Je mocht alleen geen foto's meer maken in het museum, dat was wel jammer. In de rij stonden we de italiaanse metro te lezen en toen kwam er een italiaan met een enorm verhaal naar ons toe. Als enige in de rij zagen wij er zo italiaans uit!Na een ochtend Uffizi een snackje al lopende en een beetje struinend over het piazza Sante Croce is het al weer half drie en is het wel lekker om even bij te komen in ons hotel aangezien we er ook voor 5 uur moeten betalen. Anders komen we de dag erna niet vroeg weg.

Aangezien Eef helemaal gaar is van het slaapgebrek, gaan we even een uurtje plat. Daarna gaan we met hernieuwde energie souvenirs kopen. Bij een leuk kook-winkeltje halen we de nieuwe alessi pizza-borden. In de Rinascente (italiaanse bijenkorf) vinden we hele leuke koeienmokken, die hadden we precies nodig!! Voor ons staat een Japans stel die wel 20 alessi-artikelen koopt, en het moet allemaal stuk voor stuk ingepakt want het zijn kadootjes voor thuis! De Rinascente heeft een hele absurde etalage met vogelkoppen op de etalagepoppen.


's avonds eten we een pizza'tje op het plein bij het palazzo vecchio. Het is wildromantisch! We blijven nog lang hangen bij straatmuzikanten die onwijs goed spelen. Posted by Picasa

Toscane dag 10: Florence!


Vroeg op nadat onze wekker was gezet....not.. Het mobieltje was blijkbaar gereset en de wekker ging niet af omdat de tijd niet goed stond. Toch waren we vroeg genoeg op om lekker te ontbijten en laatste afwas/opruim te doen en de auto in te laden. Afrekenen van de schoonmaakkosten bij een chaotisch kantoortje op San Donato en het is richting Florence dat we gaan.

Florence inrijden lijkt mee te vallen tot we echt in het centrum komen en het vierbaans rijd waar maar twee rijstroken zjn. Anyway we komen aan bij hotel Guelfa en onze auto kan in een parkeergarage waar we de auto open moeten laten met de sleutels erin??Hopen maar dat ie er nog staat als we terug komen.We stallen onze spullen vast in het hotel omdat de kamers nog niet klaar zijn en gaan de stad in. Lekker struinen en leuk rondbrowsen. Alles is vertrouwd! We gaan naar het palazzo Pitti maar eerst lunchen. We zitten net als 2 amerikane erbij komen zitten en een praatje beginnen. Erg leuk, het zijn Ron en Don uit Seatle en ze vragen honderduit. Het zijn lawyers en tweelingbroers en doen een toer door italie. We babbelen over politiek en welke president er moet komen erg onderhoudend tijdens de lunch.Het blijkt ook dat er veel musea dicht zijn op maandag maar het palazzo pitti heeft de boboli tuinen die op zijn. Het blijkt erg leuk en groot met mooie uitzichten en een stoer museum met een medici tentoonstelling. Veel ingelegde mosaieken met voorbeelden en inspiratie uit allerlei musea samengebracht, onverwacht erg gaaf. De tuinen zijn ook leuk met als einde de bacchus natuurlijk.
Daarna is het einde van de middag en gaan we eerst terug naar het hotel wat opfrissen om daarna te gaan eten in La grotta Guelfa. Het is er nog en helemaal hetzelfde als zes jaar geleden. We eten er lekker een vegetarisch menu met een wijntje en we puilen uit na het happen.Leuk terug naar het hotel waar we vol heenrollen over allerlei leuke pleintjes. We maken plannen voor morgen en rollen het bedje in om enorm te ronken..
 Posted by Picasa

Toscane dag 8: Laatste dag San Donato

Lekker ontbijten met een dwarf bread :) Het is nu zondag en onze laatste dag in San Donato, morgen naar Florance! We moeten echt nog een laatste olijfolie en nog wat kookspullen voor thuis halen en aangezien er een supermarkt in Poggibonsi Domenica aperto is gaan we daar kijken. Het klaart allemaal weer wat op buiten dus gaan we kijken of vanmiddag een wandelingetje vanaf San Donato (naar San Gimignano misschien)
Eef is lekker aan het opruimen terwijl ik de Blog verhalen aan het bijwerken ben. De Eef is helemaal bevangen door opruimwoede en zet alles in kratten en tassen. Zo zijn we er straks helemaal klaar voor.
Op de terugweg blijft het enorm mistig. Je ziet echt bijna niks op de kleine slingerbergweggetjes. Het is dus nog steeds niet echt wandelweer, We rijden terug naar San Giminiato om daar nog even te struinen, koud is het namelijk niet. Het is best druk en alles is open en gezellig middeleeuws. De sfeer blijft er gewoon helemaal ook al ben je er een aantal keren geweest. Op het plein gaan we op een terrasje een lekkere dolce met cafe happen. Het is een limone gevuld stuk torte, hmmmmm. Lekkere espresso/cappucino erbij, kan niet beter. De mist zorgt voor een mysterieuze sfeer in het stadje, gaaf hoor.

Uiteindelijk trekt de mist wat op en we gaan terug naar San Donato. Toch best mooi weer voor een wandelingetje naar Monteauto. Het pad begint naast ons huisje dus onwards! Het klaart lekker op met een zonnetje en het loopt heerlijk. Flink hoogteverschil wel maar daar draaien we ons niet voor om. In Monteauto eten we een minipanetone die oneindig houdbaar blijkt te zijn (maar goed te eten is). Het is hier en daar wat modderig en we glibberen door wijn- en olijfgaarden tot onze schoenen een en al modderklonten zijn.

Na een uurtjeof 3 zijn we terug in San Donato en gaan we lekker thuis voor het huisje in de zon met een biertje en een salata caprese zitten. Hmmmmm
's avonds ons laatste haardvuurtje en eeen heerlijk maal. Posted by Picasa

Toscane dag 8: Regenachtige wandeling Monteriggione


De dag begint mistig maar droog en we rijden naar Monterigione. Dit is een vesting met een straat en een paar huizen. Wel erg leuk om te zien. Onze wandeling begint daar en het begint een beetje te regenen. Optimistisch trekken we onze jassen aan en regenhoezen om de tassen. Het wandelen is best aardig maar de wolken beginnen nu zo laag te hangen dat er bijna geen leuk uitzicht meer te zien is. Het begint ook harder en harder te regenen. Het wordt slechter en slechter. Bij abadia di isola komt het met bakken uit de hemel en we lopen direct terug naar Monteriggione. Langs een autoweg door de regen is het even wat minder.
Toen we bijna in Monteriggione waren begon het een beetje op te klaren. We lopen nog even droog door Monteriggione maaar onze spullen zijn doorweekt. Dus lekker terugrijden om wat droogs aan te doen. Daarna nog snel even naar San Giminiano voor een krantje en een boodschap en weer terug opwarmen. 's Middags hebben w nog lekker een soepje geimproviseerd om op te warmen. HmmmmmWeer lekker haardvuur aan en boeje lezen met een wijntje en een hapje, heerlijk
 Posted by Picasa

Toscane dag 6: Scheve toren van Pizza's


Om de stedentrips door te zetten is het vandaag de beurt aan Pisa. We moeten toch de scheve toren gaan zien op het campo dei miracoli. Mooi rit naar Pisa waar we snel een parkeerplek vinden na 1 rondje te hebben gereden op een onduideijk stukje stad.
Van de parkeerplaats zitten we zo op het campo dei miracoli en het ernaar toe lopen laat zien dat ook Pisa er leuk middeleeuws aan toe is. We stappen de stadsmuren binnen op het plein en meteen is de toren te zien. Toch wel erg bijzonder eigenlijk als je het zo ziet. Je hoort er altijd zo veel van maar om hem echt zo scheef te zien staan is wel erg apart. Het hele plein is trouwens erg mooi en het staat er ook nog vol met allemaal souvenirstandjes en er lopen veel noordafrikaanse marktkooplieden rond die horloges, tajses, riemen, etc. willen verkopen. We slenteren leuk door de straatjes van Pisa, heerlijk relaxed.

We eten een panini vegetariana met een drinkje met uitzicht op de toren. Het is steeds mooier weer aan het worden en steeds warmer. Het zonnetje schijnt zijn best zelfs. Lekker een gelato in de zon tot besluit en we lopen terug naar de auto die bij een supermakrt staat geparkeerd. Toch nog even naar binnen voor wat inkopen :)Onderweg naar huis begint het te regenen en te regenen. De hele weg terug bar en boos.

's avonds klaart het nog even op, maar het blijft koud; tijd dus om een mooi haardvuur aan te maken.
 Posted by Picasa

Toscane dag 5: Siena


Vandaag is het Siena dag. We rijden leuk over een soort autostrada richting Siena. Het is weer supersmal en bizar slecht. Deze autostradae heeft ook geen tolheffing. Misschien omdat ie zo slecht is?
Siena is erg gaaf. Helemaal leuke middeleeuwse uitstraling. Campo bladiebla is erg stoer.
De duomo volgt en heeft een mooie zwartwitte toren. We halen kaartjes voor de Duomo en bijbehorende entree dingen. De vloeren van de Duomo zijn enorm mooie marmeren voorstellingen die normaal afgedekt zijn. In de herfst niet dus kunnen we ze mooi zien. De voorgevel van de Duomo is wel afgedekt voor onderhoud helaas.We mogen ook naar binnen bij een museum dat niet zo knug is, maar wel een stoer uitzichttoren heeft. Daar klimmen we op en maken mooie foto's. De crypte mogen we ook bezoeken met onze combiticket. We krijgen een Audioguide!! En het blijkt dat het geen crypte is onder de Duomo maar een oude Duomo, erg gaaf.

Op zoek gegaan naar een leuke plek voor pizza te eten. We komen uiteindelijk weer op de campo uit en eten een heerlijke pizza (wel wat fris is het ondertussen).We shoppen nog leuk wat rond en gaan ook leuk bij de Upim naar binnen. Toen ging het enorm regenen en waren we al onderweg naar de auto dus zijn we lekker naar huis gereden. We komen na deze lange dag laat aan en gaan lekker snacken en koken.'s avonds leuk cartagena gespeeld die Tom allebei won.
 Posted by Picasa

Toscane dag 4: Chiiiiianti


Gaiole in Chianti is het beginpunt van onze wandeling. Dit wordt een verkeerd loop festijn door onduidelijke aanwijzigingen in onze wandelboekjes. Wel een stoere wandeling uiteindelijk langs badia di Coltibuoni (mooi kerkje) uit de 11e eeuw. Alles blijft er enorm middeleeuws en toch strak uit zien. Terug door Radda in Chianti waar ook weer strakke toch robuste gebouwen staan. Lekker gelunched om 4 uur. Eef had een broodje met melanzane en was helemaal gelukkig.

Verder terug langs Poggibonsi met een megasupermarkt. Onderweg het poggibonslied alom schallend en de femfem ons de verkeerde weg wijzend. Nog meer olie en wijn ingeslagen in de supermercato en lekker naar huis met een biertje bijkomen.Eten: Radicio met balsamico-knoff-olie-rozemarijn-dressing en kikkererwten (vers) soep met pasta en rozemarijn.Lekker zitten spellen des avonds en snel wat steekwoorden opgeschreven van de afgelopen vier dagen.Leuke foto gemaakt van ons kookfestijn recepten uit de jamie oliver in italie kookboek.
 Posted by Picasa

Toscane dag 3: Middeleeuws Volterra


Je reinste burcht dat Volterra. Volterra heeft een leuke minder toeristische vesting middeleeuwen uitstraling.
Leuke wandeling door stadje en naar Podere San Lorenzo. Wandeling door onze eerste olijfboomgaarden en wijnranken. Laatste stukje terug was langs de enge snelweg.


Daarna San Gimignano in en enorm bezichtigen. Toch wel een erg leuk burchtstadje. We kwamen nog een nederlander met zijn klavecimbel tegen waar we even mee hebben staan praten.Leuk gesouvenierd met een olijfboomhout snijplankje, saffraan, wijn, meer supermarktinkopen. Meer ingeslagen om de rest van de week te eten en leuke olijfolies om mee naar huis te nemen.s
 Posted by Picasa

donderdag, oktober 26, 2006

Toscane dag 2: Autostrada



Vandaag nog 500 kilometer af te leggen waarvan een groot deel over de autostrada. Het leek of iedereen daar vergat zijn knipperlichten ooit weer uit te doen; iedereen knipperde er lustig op los in vreemde richtingen. Het stuk van bologna naar firenze bestond uit smalle driebaanswegen op de ruimte van 2 baans die enorm bochtig tunnels en in uit gingen.

We doen boodschappen in San Gimignano, ons "huisdorp", het is een enorm stoer middeleeuws dorpje met heel veel leuke kleine toeristen shopjes en ijskraampjes.


Heelhuids aangekomen in ons huisje in San Donato na boodschappen in San Gimignano te hebben gedaan. Huisje ligt er gaaf bij. Bij onze fattoria hebben we vino e olio gehaald. Leuk italiaans gekeuveld met de verkoopster en safraan foccacia op.Eten:verse cannelini bonen met fusili en tomatensaus
 Posted by Picasa

Toscane dag 1: Wassen


Om half 5 ging de wekker en begonnen we onze tocht. Omdat het toch wel erg ver rijden is om in 1x te doen (1400 km) hebben we een overnachting geboekt in Wassen, een dorpje langs de snelweg vlak voor de GottHard tunnel.
Boven wassen gaat het spoor 3x heen en weer voor het de pas over verdwijnt, erg pittoresk en veel getoeter van treinen.
We hebben deze sustenpass ook nog een stukje te voet afgelegd, zodat we ook nog een beetje frisse berglucht hadden.
Daarna hebben we heerlijk gegeten in bizarre design authentieke skihut uitstraling en kippen met grote voeten. Huisgemaakte ravioli, en wat later bleek, de lekkerste mozzarella van de hele vakantie. En omdat de euro zo sterk staat is zwitserland ineens helemaal zo gek duur niet meer!
 Posted by Picasa

zaterdag, oktober 14, 2006

tuinupdate oktober

Allemaal mooie herfsttinten.. de wilde wingerd laat zich van zijn beste kant zien en ook de hei staat er mooi bij :-)
Verder zijn de meeste zomerplanten nog bezig aan een 2e ronde: de spaanse margrieten en de lavendel bloeien weer op en de leeuwenbekjes staan ook nog steeds in bloei.
In de bakken langs de schutting zitten inmiddels wel mooie winterviolen, hoeven we daar de komende maanden niet meer naar om te kijken!

 Posted by Picasa