dinsdag, juli 31, 2007

vakantie zwitserland dag 8: wandelen in gran paradiso II

We rijden naar Cogne. Daar start onze wandeling naar de Sella-hutte. Eerst een sligerweg door het bos, best nog wel te doen. Daarna volgt een weg-gererodeerd pad waar hierendaar met boomstammen enorme traptredes in gemaakt zijn. Het is echt vreselijk steil, haaks op de hoogtelijn omhoog zonder serpentines.
We komen bij een brug waar we oversteken naar een andere bergrug. Daar komen we een steenbok en een gems tegen. Omdat de tocht zo steil is komen we ook veel uitgeputte wandelaars tegen.
Vlak voor de hut is Eefje zo uitgeput dat we een mueslireep wegwerken.
Bij de hut komen we erachter dat de portemonnee nog in de auto ligt. Geen warme lunch in een verwarmde ruimte, maar een koud broodje smeerkaas op een ijskoude picknickbank buiten.
Als we afdalen trekt de lucht toch weer verder dicht. We komen nog 1 gems tegen. Als we weer beneden zijn lopen we nog even door Cogne; best een leuk dorpje. Eefje begint haar hobby van het fotograferen van Apes.
Bij de supermarkt tegenover de camping (CRAI) halen we heerlijke focaccia en verse pasta.




vakantie zwitserland dag 8: regen, Aosta en Arvier

De volgende dag is het ook nog regenachtig. We sjokken wat door Aosta, maar omdat het maandag is is alles dicht. Dan maar in de tent magazines lezen.

Ineens klaart het best op. We besluiten nog een stukje te wandelen naar een meertje bij de camping. Het blijkt toch een hele klim. Bij een paar boederijen komen we een hond tegen en hij blijft maar met ons meelopen. Hij vindt ons echt aardig en dribbel de hele tijd met ons mee. Het pad wordt op een gegeven moment heel steil en smal en overwoekerd. We hebben geen stokken bij ons en hebben ook geen zin in een jungle-tocht, dus we keren om. We komen een stel nederlanders tegen die ook bij ons op de camping staan. Hun auto staat halverwege de berg en we krijgen een lift van ze De hond blijft eenzaam achter. 's avonds blijft het nu mooi weer en dat beloofd veel voor de volgende dag.




vakantie zwitserland dag 7: wandelen in Gran Paradiso

De tweede dag in Turijn hebben we het tegen de middag zo'n beetje wel gezien. In de brandende hitte strompelen we terug (op het heetst van de dag!) het hele eind naar de camping. De rest van de middag brengen we door met een boekje.
De volgende dag pakken we op ons gemakje in. We kopen verse broodjes bij het ietwat schimmig uitziende winkeltje van de camping. Voor maar 80 cent halen we een zak enorm verse witte pistoletjes, hmmmm. Dan nemen we afscheid van de laatste fiat en rijden we naar het aosta dal. Langzaam wordt het terrein bergachtiger, hierendaar zien we een besneeuwde top over een kam uitpieken.
Na even zoeken kiezen we een camping in Arvier. Als we aankomen is het vrij rustig. De eigenaresse is een pittig rond vrouwtje die in een schort rondloopt en een mengelmoes van frans en italiaans. In de loop van de middag komen er steeds meer nederlanders aan, we zitten tussen een kolonie belgen aan onze ene kant (vakantiegenoegens) en een kudde hollanders aan de andere kant (nederlandse bergwandel vereniging). Nou ja, het is in elk geval mooi weer.

De volgende dag is het minder mooi, het begint zonnig, maar de bewolking rukt snel op. We rijden naar Pont, een smal weggetje met veel belgische campers. Pont is eigenlijk niet meer dan een hut, een camping en een paar schuren. We klimmen naar de hut Vittorio Emanuelle II, ongeveer 1000m klimmen vanaf de parkeerplaats. Af en toe miezert het en Eefje vind t eng en wil eigenlijk omkeren. Het is erg druk op het pad, en we komen zelfs een hardloper tegen.

Eenmaal boven bij de hut is het uitzicht prachtig. We waren het laatste stuk hard aan het hijgen, maar het uitzicht doet alles vergeten. We lunchen met een broodje. Het weer wordt snel slechter en al gauw is de berg niet meer te zien. We besluiten snel naar beneden te gaan, het gaat steeds harder regenen. Beneden bij de hut drinken we een cappucino met veel suiker, tussen alle bergbeklimmers. Die dag wordt het niet echt meer droog.



maandag, juli 30, 2007

vakantie zwitserland dag 4: fiatjes in Turijn

In Visp is het heeeel koud. Als we de tent uit kruipen ligt op de heuvels rond om de camping een laagje sneeuw.
We hebben geen zin om in de regen en kou door te kleumen. We pakken de tent in en vertrekken naar Turijn. Zodra we de simplon-pas over zijn schijnt de zon uitbundig. 2 uur later stappen we uit de auto in camping Villa Rey.
Dat weekend wordt in Turijn de nieuwe fiat 500 gepresenteerd. Om dat te vieren is de fiat 500-club neergestreken op de camping. Eigenlijk is de camping vol, maar als we genoegen nemen met een plaatsje in de speeltuin, tussen de glijbaan en de 18e eeuwse waterput is het oke. De camping is een 17e eeuwse villa op een heuvel met uitzicht op de stad, die op dat moment gerestaureerd wordt, het is een heel mooi gezicht om m te zien met alle fiatjes eromheen.





De camping is enigszins op loopafstand van het centrum (ruim halfuur lopen), das fijn want dan heven we niet het afgrijselijke italiaanse stadsverkeer in. We doen alles lopend, op zich lekker maar we zijn nog niet echt geacclimatiseerd van de heftige weersomslag. Het centrum van Turijn ligt langs de rivier de Po en heeft statige barokke flats en gigantische pleinen. Op 1 zo'n plein staan allemaal nieuwe fiatjes te wachten op hun onthulling. Ze hebben een soort sok aan, en na een toespraak worden de sokken afgehaald en de fiatjes onthuld.




zaterdag, juli 28, 2007

vakantie zwitserland dag 3: regen in Sion

Het regent de hele avond en nacht en sochtends regent het nog. Het is koud. We besluiten naar Sion te rijden. Best een leuk stadje voor een regenachtige dag. We lopen dor de winkelstraatjes en drinken koffie op een terras. We beklimmen de burchtheuvel met de kerk erop en als het gaat regenen bezoeken we daar zelfs het lokale museumpje. Niet onaardig, maar we kwamen eigenlijk om te wandelen. We eten bij een restaurantje, tom had een salade met forel en eefje een enorm kaasplateau wat ze ter nauwernood weggewerkt krijgt.

We rijden terug door de bergen. We stoppen even in crans montana.. maar daar is het echt heel koud. Terug in de auto zien we dat het daar 4 graden is! brrrrr! Als we weer terug zijn in de tent is het daar 13 graden... brrr........



vrijdag, juli 27, 2007

vakantie zwitserland dag 2: murmeltieren in saas Fee

's ochtends begint het weer nog best aardig. We besluiten naar Saas Fee te gaan en daar naar de Spielboden te gaan met de kabelbaan. Bij de Spielboden leeft een groep heel tamme murmeltieren die je uit d hand kan voeren! Ze mogen alleen appels en brood, als je ze snoept geeft kun je een hoge boete krijgen (wij zagen een mevrouw die ze chocoladekoekjes voerde, maar er stond geen boze boswachter achter een boom).
Saas Fee ligt heel mooi in een dalkom met gletschers en 4000-ers aan alle kanten. Het is autovrij en als je aankomt rijden houdt de weg op in een grote parkeergarage. In het dorp zelf wordt alles vervoerd met electrokarretjes. Wij vinden Saas Fee stukken leuker dan het hyper-toeristische Zermatt wat we later nog zullen bezoeken.

De wandeling is een steile afdaling van een paar uur. Onderweg hebben we veel foto's van murmeltiere gemaakt en onze danische plunder gegeten (kwarkgebakjes van het bakkertje van de camping)



vakantie zwitserland dag 1: wandelen in het lotschental


De dag dat we aankomen in Zwitserland is het benauwd en bewolkt. ' S avonds gaat het regenen en onweren. De volgende dag is het koel en miezerig. Natuurlijk willen we toch gaan wandelen en we kiezen een eenvoudige wandeling die niet zo hoog gaat, zodat we een beetje kunnen inlopen.
Eerst gaan we boodschappen doen, bij de coop in Visp slaan we flink in. Ze hebben er zelfs vegetarische burgers en de zo legendarische witte chocolademelk die we ook dronken in Bolzano.

We rijden met de auto naar de Fafleralp. Vooral het laatste stuk is heel smal, maar we hebben nauwelijks tegenliggers. Aan het einde van de weg is een grote betaalde parkeerplaats. Er staat alleen helemaal niemand! Nou, bijna niemand.. er is 1 nederlands echtpaar.. ze blijken van de anwb en ze komen wandelingen inspecteren. Ze hebben nog meer te doen en vragen of wij ze willen mailen als de wandeling niet goed blijkt te zijn.

De wandeling begint heel mooi over alpenweiden met veel koeien. Hierendaar liggen plakken sneeuw en ijs.
Aan het eind van het dal zie je de gletscher over de berg hangen. We komen steeds dichter bij. Dan steken we een brug over. We klimmen een paar honderd meter naar de gletscher toe, dan gaan we weer een brug over. Via de overkant van het dal lopen we terug naar Fafleralp. We komen nog langs een mooi meertje en hierendaar trekt de lucht een stukje open.
Op de parkeerplaats drinken we een flesje Rivella. Jammer van de zware bewolking, maar toch een mooie wandeling

Terug op de camping schijnt de zon en duiken we nog even het zwembad in.




zaterdag, juli 21, 2007

nike+ipod op de blog

voor de vakantie al een nike+ipod gadget gehaald. Je klikt hem aan je ipod en je stopt een kleine transponder in je hardloop schoen et presto! Nu kunnen we alle hardlooprondjes loggen op de ipod. Hoe snel je gaat hoe lang de afstand was etc. etc. de mogelijkheden zijn eindeloos. De ipod logt het en met synchroniseren worden de gegevens naar de nike+ account gepost. Die is dan weer rechts op deze blog zichtbaar zodat jullie onze laatste hardlooprondjes kunnen volgen. Nu nog een koppeling met Twitter zoeken zodat je helemaal makkelijk bij kunt houden wat je doet :)

vrijdag, juli 20, 2007

Net terug van vakantie

Onze vakantie was geweldig. Heerlijk in de bergen van Zwitserland en Italie. Hier vast een update van alles. Leuke murmeltiere, hoge bergen, veel zon, rotsblokken en stoere uitzichten over gletschers en bergtoppen! Meer info volgt!!

Van voorproefje Z...