zondag, oktober 19, 2008

Herfstvakantie 2008 stop 6: Genua

Onze laatste nacht in Italie brengen we door in Genua. Toch wel leuk om voor het evenwicht ook nog even een grote stad aan te doen. Het is een echte havenstad. Het gedeelte aan de havens is nieuw modern, strak en ruim en vinden we wel aangenaam. De rest van de stad bestaat uit een netwerk van hele nauwe donkere steegjes die een wat vervallen en ongure indruk maken. Helaas ligt onze B&B ook in zo'n steegje.

We struinen wat door de steegjes op zoek naar leuke winkels (Applestore voor Siets en Bas) maar we vinden maar weinig interessants en de vuilheid en de ongure types die we tegenkomen gaan ons ook en beetje tegenstaan. Op een gegeven moment zit er zelfs een vrouw te poepen op straat! Yuck! Wegwezen hier! Dan maar naar de havens dus, zout water is altijd fris :-)

De grote toeristische trekpleister van Genua is het acquario, een heel groot gebouw waar allerlei zeedieren in getoond worden. Nou ja we vinden dierentuinen altijd leuk en we weten ook niks beters te doen dus we wagen maar een poging en gaan naar binnen. Het is inderdaad best leuk gedaan die acquariums allemaal, vermakelijk voor een paar uur. Het Oceanium in Blijdorp is wel veel mooier en de mascotte Splaffy de zeehond vinden we ook maar bedenkelijk, zeker omdat je bij de ingang verplicht met m op de foto moet (je hoeft de foto niet te kopen, maar ja, dan hangt je foto daar maar!)
Van Cinque terre 2008


Eigenlijk is het het leukst om alle andere bezoekers te bekijken... er is een groep italiaanse oude dametjes die bij ieder dier staan te kirren van verrukking en met veel superlatieven uiting geven van hoe leuk ze wel niet vinden... bij de uitgang bedanken ze zelfs de portier uitbundig voor de fijne middag. Blijkbaar zijn er niet veel dierentuinen in Italie?

Van Cinque terre 2008


Aan het eind van de dag gaan we uitgebreid uit eten bij I tre merli . Het is er niet echt druk, maar er zitten allemaal mannen met tasjes van een of ander congres.. we kunnen niet lezen wat voor congres en we proberen te bedenken wat deze mannen metelkaar gemeen hebben... psychologen, urologen, accountants? Ook is er een dik Amerikaans stel wat heel veel drinkt en als de man naar de wc loopt houdt ie zn kruis vast, nog meer yuck... Genua is een stad van poep en pies.
Maar het eten is verder super .. heerlijke handgemaakte ravioli met notensaus.. gefrituurde koeken van kikkererwtenmeel met hete pepersaus en als toetje een superlekkere citroentaart met een heerlijke dessertwijn erbij. In culinair opzicht was het bezoek aan Genua dus toch erg geslaagd!

Herfstvakantie 2008 stop 5: Monte Portofino

Bruno, de verhuurder van ons appartementje, had ons een tip gegeven: we moesten naar Camogli gaan. Portofino is er voor de Amerikanen, maar Camogli is er voor de Italianen. Nu liggen beide plaatsjes vlakbij elkaar in het natuurgebied van de monte Portofino, dus we kunnen er een leuk uitstapje van maken.

Portofino is een enorm poenig plaatsje. Parkeren kost 5 euro per uur, maar na 2 uur heb je ook echt het hele dorpje wel gezien. Mooi haventje, mooie doorkijkjes. Vooral de rijke Amerikaanse toeristen zijn grappig. Er loopt een vrouwtje op dure schoentjes, diep weggedoken in de capuchon van haar sweater, met een enorme zonnebril op. Een beetje als een paparazzi-foto van een bekende filmster die op zondag het vuilnis buiten zet. Op een terrasje drinken we een koffie, naast ons zit een Amerikaans gezin enorme hoeveelheden champagne weg te drinken. Ze zitten er net zo lang als wij met onze koffie, maar als ze weggaan moeten ze 200 euro afrekenen!
Van Cinque terre 2008


Van Cinque terre 2008


Dan gaan we naar Camogli, de naam is een samentrekking van "Casa di Moglie" wat "huis van de vrouwen" betekend. Dat komt omdat het een echt vissersdorp is en de vrouwen thuis bleven als de mannen op zee waren.
De zon breekt door en we lunchen op een zonovergoten boulevard met heerlijke pasta en wijn.

Van Cinque terre 2008


Van Cinque terre 2008


Van Cinque terre 2008


Dan rijden we terug naar Moneglia. Als een van de weinig dorpjes heeft t een zandstrand ipv een kiezelstrand en kun je er gratis op zonder dat je een ligstoel moet huren. Ook fijn is dat het niet aan een boulevard ligt zodat alle toeristen toekijken hoe je je badkleding aan- of uittrekt. We gaan dus nog lekker even zwemmen in de zee! En dat half oktober, wie had dat gedacht! Het water is heerlijk en glashelder. Er komt een Italiaans vrouwtje naar me toe wat waarschuwd voor Meduse (kwallen) haar schouder is helemaal rood. Een eindje verderop zie ik inderdaad een klein bruinrood gespikkeld kwalletje zwemmen. Ook zwemmen er veel vissen! er zijn grote vissen met zwarte strepen en blauwe vinnen die rond je voeten zwemmen en eten zoeken tussen het omgewoelde zand. Er zijn ook een soort sardienachtige kleine visjes en dikke ronde grijze vissen... het is een leuk gezicht! Als we hier nog eens komen gaan we snorkelen!

Van Cinque terre 2008

Herfstvakantie 2008 stop 4: Cinque terre

vandaag nemen we de trein naar Riomaggiore, het achterste dorpje in de cinque terre. Vanaf daar loopt er een heel populair pad langs de kust: de Via dell'Amore. Je moet kaartjes kopen voor 5 euro pp en je loopt er, zeker in het begin, in de file. De uitzichten zijn echter prachtig en als we een halfuurtje onderweg zijn wordt het pad wat moeilijker en dus ook rustiger. Tom gaat helemaal los op het fotograferen van de grote agaves die langs het pad staan.
Van Cinque terre 2008


het weer is een beetje onbestemd, benauwd en bewolkt met afentoe een waterig zonnetje wat door de wolken heenbreekt
Van Cinque terre 2008

We lopen van Riomaggore naar Manarola, Corniglia en Vernazza. Steeds mooie dorpjes met gekleurde huisjes. Natuurlijk lopen we tussen hordes Amerikanen en Australiers, veel mensen die niet voorbereid zijn op het steile rotspad.. mensen op teenslippers zelfs een franse dame met panties aan in elegante open schoentjes!

Van Cinque terre 2008


Als we in Vernazza zijn hebben we lang genoeg gelopen. We zouden nog verder kunnen gaan naar Monterosso maar we vinden het best zo. Met een lekker ijsje struinen we langs de toeristenshopjes. Het laatste stukje van het pad.. doen we met de veerboot!

Van Cinque terre 2008

zaterdag, oktober 18, 2008

Herfstvakantie 2008 stop 3: Punte Mesco

na de stop in Altanca gaan we naar Italie. We gaan naar Moneglia, een dorpje tussen Genua en de Cinque Terre.
We hebben een apartementje gereserveerd voor 4 nachten bij agriturismo L'Ulivo et il Mare. De agriturismo ligt aan een supersmal weggetje tussenolijfgaarden en we hebben uitzicht op zee vanaf ons balkonnetje!
Van Cinque terre 2008


De eerste dag maken we een wandeling naar Punto Mesco, aan de noordkant van het natuurgebied Cinque Terre.
Vanaf ons huisje is het 2 km bergaf naar het stationnetje van Moneglia. Daarvandaan vertrekt ieder uur een treintje wat langs alle dorpjes van de cinque terre gaat. We stappen uit in Monterosso, het meest zuidelijke dorpje van de cinque terre en lopen dan naar Levanto over een rotstop die Punte Mesco heet.

Van Cinque terre 2008


De zee is prachtig blauw en het pad geeft hele mooie uitzichten over het stadje. Er zijn veel wandelaars op het pad, veel Italiaanse gezinnen die op zondag lekker eropuit gaan.
Het is enorm warm en onderweg komen we allemaal mensen tegen die in zee zwemmen. Maar wij hebben onze zwemspullen niet bij ons, dus helaas kunnen we alleen pootje baden.

Van Cinque terre 2008


Van Cinque terre 2008


In Levanto eten we focaccia's en gaan we lekker op de rotsen liggen bij het strandje. We kijken naar alle badende italianen en lopen zelf tot onze knieen het water in.

Van Cinque terre 2008

Herfstvakantie 2008 stop 2: Lago di Tom

Na het ontbijt rijden we weg uit Luzern. Het regent en het is vreselijk mistig.
Als we de Seelisbergertunnel uit komen is de mist ineens weg en schijnt de zon. De Gotthardpas is nog gewoon open en we besluiten om de pas over te rijden in plaats van die vervelende tunnel te nemen. Het is prachtig helder weer en de uitzichten zijn adembenemend.
Van Cinque terre 2008


Aan de andere kant van de pas rijden we naar het dorpje Altanca, daar hebben we voor komende nacht een reservering in het pensionnetje Genziana. Vanaf Altanca kun je met de steilste tandradbaan van Zwitserland naar een heel mooi wandelgebied met bergmeertjes. een van die bergmeertjes heet het Lago di Tom. Er is ook een boederij bij, de Alpe di Tom. We maken een fikse tocht van 5 uur door het prachtige gebied.

Van Cinque terre 2008


Van Cinque terre 2008


Van Cinque terre 2008


Als we terug in ons hotel komen, blijkt dat de eigenaar die ook de kok is, vanavond pas laat zal terugkomen. De mevrouw bij wie we ook incheckten, moet het alleen doen vanavond. Ze verontschuldigt zich wel 100 keer, ze kan maar een paar gerechten van de kaart maken. Maar ze kookt hardstikke goed! We krijgen een hele dikke minestrone met bonen, dan crespelle, een pannekoek met spinazie en ricotta overgoten met room.. vervolgens pasta met een superlekkere tomatensaus. We drinken wijn die gemaakt wordt door iemand uit het dorp.

Ons kamertje is heel simpel met een oranje sprei en een heel laag plafonnetje, maar wel met prachtig uitzicht op de bergen.
We slapen heerlijk in de berglucht.

Herfstvakantie 2008 stop 1: Luzern

'sochtend rijden we om kwart voor 5 weg uit Dordrecht. Het verkeer zit allemaal erg mee en iets na tweeen rijden we Luzern binnen. We overnachten in The B And B de enige B&B in Luzern. Het is een oud ruim hotel met krakende parketvloeren. Erg sfeervol.

'Smiddags verkennen we de stad. We zijn best moe en drinken lekker een bakkie koffie met een chocalatechip-cookie bij de Starbucks.

Van Cinque terre 2008


Luzern is precies de ideale bestemming om een middag/avond in door te brengen; sfeervol, klein, beloopbaar. Het ligt aan de Vierwaldstattersee en erdoorheen stroomt de rivier de Reuss. Over de rivier heen liggen een tweetal middeleeuwse houten bruggen waar mooie geschilderde panelen in hangen. Een brug is gewijdt aan de dodendanscultus die de vergankelijkheid van het leven benadrukt.
Van Cinque terre 2008

Van Cinque terre 2008


's Avonds eten we bij een terrasje aan de Reuss een Flammkuchen: een traditionele soort dunne panpizza belegd met gesmolten bergkaas en gegrilde groente. Het is zulk goed weer dat we de hele avond lekker buiten kunnen zitten.
Van Cinque terre 2008