maandag, februari 16, 2009

Ivan op visite!

Zaterdag avond is Ivan voor het eerst bij ons op visite geweest!
Hij kan al veel meer dan de vorige keer toen we 'm zagen, hij kan lachen en babytaal kletsen.. en hij kan zelf zn flesje vasthouden! We hebben gezellig gegeten met Siets en Bas en met de Iphones gespeeld.. en Ivan lag er lekker bij in zn campingbedje. Wat een handig bedje, toch een manier om licht te reizen met een baby. Tussen het Ivan-knuffelen door hebben we ook nog een spelletje Saboteur gespeeld en een spelletje Bang! Eef vond het suf omdat ze in beide spellen de rol op zich had van degene die het meest tegengewerkt moest worden door de rest. En eigenlijk is samenwerken natuurlijk gewoon veel leuker.

Van Ivan


Ivan die zelf zn flesje vasthoudt met de kikkerknuffel die hij ooit van ons had gehad toen hij nog in mama's buik zat!
Van Ivan


Ivan vindt het helemaal leuk om tictac te kijken op de iphone van papa.
Van Ivan

maandag, februari 02, 2009

Dag 4: White out

de hele nacht heeft het keihard gesneeuwd. Als we sochtends opstaan ligt er zo'n 15 cm sneeuw in de straat van ons hotel. Op de BBC zijn vreselijke berichten: alle snelwegen rondom londen zijn afgesloten, de airports zijn dicht.. een hele rij metrolijnen is gesloten!! Oh nee, hoe komen we nu nog thuis!!!!!!!!
Van Weekendje londen

Van Weekendje londen


Van Weekendje londen

We besluiten meteen onze spullen te pakken en op pad te gaan. Om 9:57 zou onze trein vetrekken vanaf st.Pancras.
Om 8.15 staan we voor de dichte hekken van metrostation Bayswater... gesloten.
Er rijden geen bussen, een lollige indier biedt ons zijn auto als taxi aan, maar het lijkt ons beter het aanbod af te slaan.
We glibberen door de sneeuw naar metrostation Queensway vanaf hier schijnen we via een omweg toch nog bij het station te kunnen komen. Het station is overvol, de metro's die er stoppen zijn ook overvol. Om 9.u laten we al onze beleefdheid varen en wrikken we ons in een van de overvolle metro's en proberen niet te luisteren naar de tegensputterende geluiden die onze medepassagiers maken als we onze koffers tussen hun benen duwen.
Om 9.30 zijn we op het metrostation van St.Pancras... in de gangen zien we hoe een veiligheids medewerker een in de steekgelaten tas vindt en begint te roepen in zijn walkietalkie dat hij een "lost bag" heeft gevonden. Meteen worden bij de ingangen de luiken dichtgedaan en komen overal veiligheidsmensen vandaan rennen. Wij zijn de laatste die nog de doorgang naar het treinstation doorkomen voor alles afgesealed wordt. Jeetje net op het nippertje! We sluiten om 9.40 aan in de rij voor de douanecontrole en om 9.55 rollen we zo uit de douane de roltrap naar de trein op. Het heeft maar een haartje gescheeld.
Onderweg zien we besneeuwde weilanden en windvlagen met "drifting snow". gelukkig trekt de eurostar zich niets aan van wat vlokjes.

Van Weekendje londen




Waarnemingen:
- ook de BBC maakt zich schuldig aan het sappiger maken van het nieuws dan het werkelijk is, ze hadden het over "white outs" alsof we op de steppe van Siberie zaten verdorie
- gevoelsmatig vindt ik Londen een heel veilige stad, nergens hanggroepjongeren, geen rare types, geen opdringerige bedelaars

Dag 3:Tate en Tower

Vanmorgen gaan we naar het Tate Modern een stoer museum in moderne kunst.
Het bleek dat onze hotelreservering toch niet inclusief ontbijt was (foutje op de website) dus we wilden onderweg naar het museum ergens ontbijten. Nou zeg, dat valt tegen in zo'n wereldstad, vrijwel alles is dicht. Pas als we vlakbij Tate zijn komen we een leuke broodjeszaak tegen, gelukkig we vielen al bijna om.
Van Weekendje londen

Het is vandaag heel guur weer, de blauwe lucht van gister is nu bedekt met grote witte en grijze wolken.
Tate geeft een overzicht van alle stromingen in de moderne kunst, heel leerzaam. Wij hadden nog nooit gehoord van het Weens actionalisme waarin kunstenaars kladden met slachtafval en hun eigen bloed, getsie deden ze dat al in de jaren 50 ? brrr. Verder zien we dingen van Appel, Magritte, Warhol, Lichtenstein etc
We mogen geen foto's maken in het museum, maar vanaf de bovenste verdieping heb je een prachtig uitzicht over de Thames en st. Pauls Cathedral
Van Weekendje londen

Om half 1 houden we het voor gezien. We gaan lopen naar een oude pub "Ye Olde Cheshire Cheese" die in ons gidsje vermeld staat, maar hij blijkt niet zo geweldig en vol. Helemaal verkleumd lopen we naar de BlackFriars, een andere oude pub die hele lekker vega gerechten blijkt te hebben. Eef gaat voor de sunday nut-roast en tom voor de veggie-burger. We blijven er een klein uurtje rondhangen met een lekkere pint.

Dan gaan we op naar de Tower een middeleeuws fort wat een belangrijke rol heeft gespeeld in de Britse geschiedenis. We krijgen een geweldige rondleiding van een Yeoman Warder, zoals de bewaarders van het fort heten. Om Warder te kunnen worden moet je 20 jaar in het leger hebben gezeten en moet je komen wonen in de tower. Hij maakt er een geweldig leuk verhaal van met veel grappen als een echte standupcomedian
Van Weekendje londen


In de Tower zijn koningen en edelen opgesloten en ter dood veroordeeld in de afgelopen 500 jaar. Het oudste gedeelte van het fort is al van 800 na christus! Het begint te sneeuwen tijdens ons bezoek en dat levert mooie plaatjes op, ook van de Tower Bridge die een eindje verderop ligt.

Van Weekendje londen


Van Weekendje londen


Van Weekendje londen


na ons bezoek aan de Tower besluiten we ons Londenavontuur met een diner bij het hippe vegetarisch restaurant Eat Two & Veg waar we ons te goed doen aan heerlijke gerechten zoals een vegetarische cottage pie en butternut crumble.

Van Weekendje londen


Van Weekendje londen


Waarnemingen:
- in Londen werken veel oost-europeanen. Vrijwel alle vrouwen in ons hotel maar ook in winkels, restaurants en pubs spreken onverstaanbaar engels met een zwaar oost-europees accent.
- je kunt een jaarabonnement kopen bij de madame tussauds?????

Dag 2: mummies en pubs

Vandaag gaan we naar het British Museum. Allebei zijn we best wel gefascineerd door het oude Egypte en de Middeleeuwen en het British museum heeft een top-collectie op dat gebied. Daarnaast is het gebouw zelf ook nog eens prachtig
Van Weekendje londen

Tot onze grote verassing staat hier een beeld van Paaseiland. Eefje is een boek aan het lezen over iemand die door de pacific roeit en vindt het helemaal geweldig om nu een van die beelden in het echt te zien Het is erg imposant om stil van te worden. Maar eigenlijk zou ie nog gewoon daar op Paaseiland moeten staan, het is een lastig punt van het British museum dat ze eigenlijk een aantal stukken hebben staan daar die ze niet rechtmatig verkregen hebben.
Van Weekendje londen

Zo hebben ze een heleboel Egyptische beelden en mummies, maar ook spullen uit de pacific die James Cook zelf destijds heeft meegenomen van zijn ontdekkingsreizen. er zijn mummies van katten, vogels maar zelfs ook van koeien!

Van Weekendje londen

Van Weekendje londen


Ander topstuk van de collectie is de Rosetta stone die een belangrijke rol heeft gespeeld in het ontcijferen van oude manuscripten. En topstuk van de middeleeuwen vormen de Lewis chessmen, hele leuke noormannetjes van walvisivoor
Van Weekendje londen


Van Weekendje londen


Het is al halfeen als we eindelijk uit het museum rollen. En dan nog hebben we maar minder dan de helft gezien; je kunt gewoon niet allen zien! We nemen koffie met een "very berry" scone van de Starbucks en lopen dan naar Covent garden. We komen langs de Stanfords, een reisboekenwinkel met 5 verdiepingen alleen maar reisboeken!
We gaan naar de Photographers Gallery een museumpje voor fotografie. Als we binnenlopen begint er net een rondleiding door ene dr. Harriet Riches die "Art History" geeft. Het is een fotoentoonstelling van Kathy Grannan genaamd "the westerns" over 2 transseksuelen in San Francisco. De discussie gaat over of het wel ethisch is om deze foto's te maken, of ze er geen freakshow van maakt, of ze deze mensen niet uitbuit. Het is soms een beetje langdradig, maar in elk geval erg interessant om eens op deze manier onder begeleiding van een deskundige naar foto's te kijken.

Van Weekendje londen

We hebben enorm honger gekregen van deze zware kost en duiken een leuke pub in voor een pint en chips'n'cheese (friet met kaas erover!)Als de ergste honger gestild is nemen we nog een kijkje in de uberhippe Abercrombie en Fitch en vinden we een bizarre national geographic winkel die ook een mooie fototentoonstelling heeft.

We nemen de metro terug naar ons hotel, maar blijven op weg daarheen nog hangen in een gezellige pub waar we nog een "alllerlaatste" nemen

Waarneming:
- in een pub zitten mensen van 20 tot 70 gebroederlijk naastelkaar en ook echtparen komen hier samen een pint drinken!
- je mag best aan een tafeltje waar al iemand zit aanschuiven, maar dan wordt er wel van je verwacht dat je op hun drankjes let als ze buiten gaan roken
- er lopen aardig wat mensen buiten zonder winterjas,, waarom?

Londen dag 1: Eurostar and Indian food

Om 8:29 stapten we hier voor de deur op de bus om naar Londen te gaan.
We zouden eerst met de internationale trein naar Brussel gaan en vanaf daar met de Eurostar door de tunnel naar Londen/
Eefje had op internet gezien dat de trein naar Brussel van 8.09 gecancelled was, en zat nu in de stress dat de onze van 9.09 ook gecancelled zou worden. Gelukkig reed ie gewoon, hij zat wel een beetje vol omdat iedereen van de vorige trein hier ook ingepropt was.

In Brussel moesten we echt inchecken bij een incheckbalie, net als op een vliegveld. We moesten ook door een douane waarbij onze bagage door een scanner moest, en wij zelf door een poortje! Er was ook een echte paspoortcontrole en we moesten wachten tot we konden boarden. Bij vertrek hadden we een halfuur vertraging vanwege een technisch gebrek, De treinen door de kanaaltunnel mogen maar 1 voor 1 door de tunnel volgens een strak schema. Toen we bij de tunnel kwamen moesten we nog een halfuur wachten tot er ruimte was om ons in het schema in te passen. Al met al dus een uur vetraging.
Om kwart over 2 Engelse tijd komen we aan op Londen St.Pancras. We nemen de "tube" naar ons hotel in Bayswater.
Van Weekendje londen


Het Byron Hotel is een vicoriaans knus hotel. De kamers zijn klein maar licht en modern ingericht en de badkamer is ook prima in orde. In ieder geval hebben we een mooie flatscreen aan de muur hangen waar we fijn alle BBC kanalen op kunnen kijken.

Van Weekendje londen


We zijn een beetje duf van de reis en we besluiten door Kensington gardens naar Harrods te gaan lopen. Bij de winkel aangekomen duiken we eerst nog even een tearoom in om een beetje op te warmen! We drinken thee met scones erbij, hmmm.

Van Weekendje londen


Van Weekendje londen

Harrods is een gigantisch warenhuis met betaalbare maar ook onbetaalbare items. Tom koopt een pak bijzondere koffiebonen in de foodhalls. Op de boekenafdeling komt hij in gesprek met een verkoopster die een avondcursus nederlands volgt en "Freezeland" zo'n mooi gebied vindt. We kopen een boek tijdschriften, de laatste cd van Franz Ferdinand en een box met Little Britain Dvd's die in de uitverkoop was. Op de huisdierenafdeling wilden we bijna een leuk truitje voor Babs en Amy kopen, maar we vonden ze toch een beetje prijzig voor 85 pond.

Van Weekendje londen


Van Weekendje londen


Na het shoppen gaan we met de metro naar Soho, daar wemelt het van de hippe eettentjes. Wat is het overal vreselijk druk! De metro's zijn vol met mensen, de straten zijn vol met mensen en de restaurants ook. We wilden bij een hip vegetarisch tentje gaan eten, maar er staat zelfs een rij mensen voo de deur te wachten op een tafel! uiteindelijk ploffen we neer bij een authentiek Indiaas restaurantje waar we heerlijke curry met naan-brood eten.

Waarnemingen:
- Londen lijkt behoorlijk blank, in de metro, in winkels, ik had iets verwacht als in Rotterdam, maar het lijkt meer op Aarhus!
- In horrorfilms lijkt het alsof je savonds altijd vrijwel alleen in de metro zit... maar eigenlijk puilen die dingen gewoon altijd uit