donderdag, mei 21, 2009

Bruiloft Eduard en Sabrina

woensdag 20 mei stapten Eduard en Sabrina in het huwelijksbootje.
Om 13:00 moesten we verzamelen bij het gemeentehuis van Berkel en Rodenrijs.
Ook Sabrina's schoolklas stond daar te wachten.
Van Bruiloft Eduard en Sabrina

En wachten duurt altijd lang, waar bijft de juf nu?
Van Bruiloft Eduard en Sabrina


In het stadhuis heeft de ambtenaar een enorme speech over de hele levensloop van Sabrina en ook een beetje over Eduard
Van Bruiloft Eduard en Sabrina

Hij stelt ook steeds vragen aan de kinderen: "Wat is trouwen?" een lief jongetje zegt "als 2 mensen met elkaar gaan zoenen!". Nou dat zoenen hebben we gezien! Na het jawoord en de ringen mag de hele klas felicteren en kadootjes geven.
Van Bruiloft Eduard en Sabrina

Als het bruidspaar het gemeentehuis uitkomt heeft de klas een lied ingestudeerd en moet iedereen bellen blazen
Van Bruiloft Eduard en Sabrina


Na de ceremonie gaan we naar sportcentrum Rottemeren, waar ook het paintbalveld is. We eten er een broodje en zitten lekker i het zonnetje. Een groepje waaghalzen gaat ook nog paintballen.
Van Bruiloft Eduard en Sabrina

Kilian en Neo zien er ook heel stoer uit met hun maskers op.
Van Bruiloft Eduard en Sabrina

Na een lekkere bbq is er ook nog een taartbuffet van taarten die de broer van Sabrina zelf gemaakt heeft. Op een taart staan de 2 badeendjes die wij met het kerstdiner gegeven hebben, wat een eer!
Van Bruiloft Eduard en Sabrina

Siets is ook heel gelukkig met haar taart!
Van Bruiloft Eduard en Sabrina

We zetten allemaal onze tenten op op een grasveldje, echt heel gezellig zo'n minicamping! Dan is er een coole muzikant die heel veel nummers van Johnny Cash speelt en Neil Young. Om een uur of 2 begeven we ons jolig naar de tentjes. Wat een leuke persoonlijke bruiloft, helemaal een authentieke Eduard en Sabrina-bruiloft, zo bestaat er maar 1!

dinsdag, mei 19, 2009

Vrijgezellenfeest Eduard

Eduard en Sabrina gaan trouwen dus is er voor Eduard een vrijgezellenfeest georganiseerd! We halen Eduard op om met hem naar Zoetermeer te gaan om te gaan wild water raften. Eduard heeft een enorme tas met spullen bij zich. Hij is op alles voorbereid denkt ie!
In zoetermeer worden we allemaal in wetsuits gehesen. Iedereen ziet er impressive uit en met deze powerranger look voelt iedereen zich invincible!

Ziet dat er strak uit met die reddingsvesten of wat!

FF een overview van de gigantische wild water baan die ze hier hebben aangelegd. Het lijkt natuurlijk een beetje op de Piranha uit de Efteling, maar het gaat toch ff wat harder!

Zo zaten we er bij in onze raft! Zat goed vol en als we niet in het wilde woeste water zaten, zat je er eigenlijk best relaxed bij. Het weer was goed, een langzaam zonnetje kwam door, hoe kan je het hebben!

Na een aantal runs is onze tijd voorbij en moeten we er uit. Het uitstappen is natuurlijk perfect om iedereen nog ff in het water te knikkeren. Best lastig uit zo'n raft klimmen :)

Na deze intensieve partij raften is het tijd om bij te komen. Er is in het midden van de baan een soort beach lounge bar waar we uiteindelijk ook gaan BBQ-en. Eerst is het tijd voor een welverdiend biertje natuurlijk:

Na het bieren en BBQ-en vertekken we richting paintball terrein om gezellig met een muziekje en een vuurtje nog even na te keuvelen. Eduard wordt toch nog verrast doordat hij in het vrijgezellenvarkenspak wordt gehesen. Hij moet zonder marker het veld in.

Er wordt kort maar heftig jacht op hem gemaakt (in het begin is Eduard zo snel en sneaky dat niemand hem kan vinden) uiteindelijk wordt ie toch nog flink gehaald. Misschien wel iets te flink zoals je op deze foto kan zien is een koel doekje wel even lekker ondanks de hier ontspannen look van Eduard.

dinsdag, mei 12, 2009

Schotland dag 11: Bass Rock

We genieten van een gigantisch ontbijt in de guesthouse, dan is het tijd om Edinburgh weer te verlaten en verder te gaan richting New castle waar we om 4 uur weer moeten inchecken op de boot.
In ons reisgidsje stonden 2 regels over bass rock... dat het een vogelkolonie was en dat er diverse aanbieders waren die boottochtjes naar "the bass" aanboden. In blijdorp is er in het oceanium ook een stuk nagebouwd wat Bass rock heet; we staan ons daar altijd te vergapen aan de vogels... dus wilden we weleens gaan kijken of de echte bass-rock wat is. Eigenlijk redelijk onvoorbereid voor ons doen; inmiddels weet ik dat er vogel liefhebbers zijn die een half jaar vantevoren al hun tochtje boeken en wij wagen het om zo maar eventjes op de bonnefooi langs te gaan.
We rijden naar het british seabird centre in north berwick, op een halfuurtje van Edinburgh. Daar aan de haven zouden we vast wel op een bootje kunnen stappen... maar van de 3 bedrijfjes die tochtjes aanbieden varen er 2 die dag niet wegens een onrustige zee... nou, op naar nummer 3 dan de Seabird Safari.. daar gaat de tocht van 10.30 niet door en die van half 12 is vol, het meisje achter de kassa kan ons nog wel boeken om 14.00.. maar dat is te laat voor ons! Dan halen we de veerboot terug naar huis niet! Oh nee! we kunnen niks anders doen dan een beetje langs de rotskust lopen en een enkele langsscherende jan-van-gent fotograferen. In de verte zien we het eiland Bass Rock liggen wat helemaal wit ziet van de vogels. Eef heeft er echt zwaar de balen van en is vast besloten vandaag nog bij de rots te komen al moet ze gaan zwemmen.

Als we om 11.30 weer langs het kantoortje van de Seabird Safari komen zien we een groepje mensen zich omkleden in regenpakken. ooooh wat gemeen we willen ook mee... he, wacht eens even, dat zijn helemaal geen 12 mensen, het zijn er maar 10! Er ontbreken er 2! Snel stormt Eef naar binnen... kunnen we nog mee op de boot alstjeblief alsjeblieft??? Het meisje achter de kassa aarzelt en ze moet het bespreken met de vrouw die de tour geeft, hoewel ze allebei niet veel zin hebben mogen we na wat zwaaien met onze creditcard toch echt mee, jippie!! We mogen echt ook zo'n mooi regenpak met zwemvest aan gaan trekken.
Van Schotland2009 selectie


We gaan met een Zodiak op een wilde zee, keistoer! Tourleidster Maggie verteld van alles over het gebied en de vogels. Eerst varen we naar een eilandje ten noorden van Bass Rock waar puffins en eidereenden zitten. Er liggen ook een paar zeehonden warvan eentje wel echt heeel schattig voor ons poseert
Van schotland 2009


Dan varen we echt naar Bass rock. De boot beukt iedere keer hard op de golven, geen wonder dat je niet mee mag als je rugklachten hebt. Dan zien we de kolonie nestelende Jan-van-Genten steeds dichterbij komen. Het is super indrukwekkend om al die prachtige beesten zo bijelkaar te zien in het wild.
Van schotland 2009

We dobberen zachtjes een rondje rondom het eiland en we krijgen veel tijd om foto's te maken. De zon schijnt, er zitten allemaal van die prachtige roze jongens op hun nest en er zijn er ook een aantal die paargedrag vertonen; het met de snavels tegen elkaar aan wrijven. Het is prachtig en ontroerend en helemaal geweldig dat we zo onverwacht op onze laatste vakantiedag dit mee mochten maken.
Van schotland 2009

Van schotland 2009


om 1 uur zijn we weer terug en besluiten we verder te rijden naar New Castle. We zijn ruim op tijd om in te checken aan boord. er is een heel ander publiek dan op de heen weg, veel meer zuipende jongelui en luidruchtige kerels. We eten een lekkere vegaburger aan boord en duiken dan onze hut in voor de allerlaatste overnachting van onze vakantie.

Van Schotland2009 selectie

Schotland dag 10: Edinburgh

's ochtends gaan we nog even kijken bij Schotlands' kleinste distillery, Edradour. Volgens mijn reisgids zouden ze om 9.30 opengaan, maar het blijkt pas om 10 u te zijn. We moeten even wachten, samen met 2 nogal ongeduldige Japanse echtparen die ookvoor het hek staan. We worden rondgeleid door een oud mannetje in een kilt met een wandelstok. We krijgen een whiskey om te proeven, een filmpje met japanse ondertiteling, een kijkje in de distillery en dan een lang verhaal in het shopje wat ons over moet halen veel te kopen. Ja, deze tour mag dan gratis zijn, het is wel de bedoeling dat we wat kopen. Maar dat is niet erg, want dat waren we toch al van plan.
Van schotland 2009


dit was onze laatste distillery. We rijden in 1x door naar Edinburgh, naar het Gil Dun guesthouse. Het guesthouse ligt in dezelfde buurt als onze b&b waar we 3 jaar geleden zaten. We kunnen gelukkig voor de deur parkeren. We worden geholpen door een hele aardige maar behoorlijke nichterige meneer. Onze kamer is super mooi! Wat een luxe, een prachtige badkamer met een heerlijke ruime douche en een flatscreen-tv in de kamer!

Van Schotland2009 selectie


We gaan het centrum van Edinburgh in lopen. Het is behoorlijk warm weer. Tom ziet iemand met een tas van de Games Workshop en vraagt waar die winkel zit, zo kan ie toch nog een paar mooie miniatuurtjes scoren voor thuis. We lunchen wat bij de O'briens, maar het is niet echt een succes. Dan lopen we naar Princess street, maar de straat ligt helemaal open en het stukje stoep wat over is, is volgepakt met mensen. Na lang lopen komen we eindelijk bij een boekwinkel. Eef koopt een vogelboek waar ze erg mee in haar nopjes is en Tom een warhammer-boek.
Dan gaan we het museum in, toch nog even verder kijken naar die Lewis chessmen die we in Februari in Londen ook hebben gezien. Tom raakt er natuurlijk erg door geinspireerd voor zijn miniatuurtjes. Van het mannetje wat in zijn schild bijt heeft hij nu een mooie sleutelhanger. Verder was er een erg leuke tentoonstelling over robots en een werkende stoommachine en allerlei andere leuke dingen die je zelf kon doen. (eigenlijk voor kleine kinderen natuurlijk.. maar ook leuk voor ons)
Van Schotland2009 selectie


We gaan ook nog even bij het kasteel kijken en de andere mooie gebouwen aan de Royal Mile. We wilden oorspronkelijk bij de Witchery gaan eten, maar toen Eef 4 weken van tevoren wou gaan reserveren was het al vol!! Dus toen heeft ze een week van tevoren een reservering gemaakt bij David Bann een vegetarisch restaurant. Om een uur of half 7 hebben we het shoppen echt wel gezien en strompelen we het restaurant binnen. De menukaart heeft veel weg van ons favo vega-restaurant Kop van t land. De sfeer en uitvoering zijn ook vergelijkbaar, gek dat je zo ver moet reizen om toch weer bij hetzelfde uit te komen! Echt een aanrader voor veggies in Edinburgh! Hoewel we voor het eten nog overwogen om weer een ghost tour te gaan doen hebben we na het eten er eigenlijk geen fut meer voor. Lekker terug naar de guesthouse genieten van onze mooie kamer met een boekje en tv.

Van Schotland2009 selectie

vrijdag, mei 08, 2009

Schotland dag 9: Distilleries

Onze laatste nacht in de wigwam is weer behoorlijk stormachtig. Het regent hard als we de wigwam opruimen. Tussen 2 buien door lukt het ons de auto in te pakken. Wat een geluk dat we zo mooi in de zon hebben kunnen wandelen hier en dat het weer omslaat als we toch weggaan!
We rijden in de regen het eiland af. 2 uur later stoppen we bij een restaurantje voor een baked potatoe. Om half 3 stoppen we bij de Dalwhinnie Distillery. Dalwhinnie is de hoogst gelegen distillery in schotland, gemiddeld is het er 6 graden en daardoor hebben ze minder verdamping van alcohol in hun produktieproces. We doen een tour met een heel enthousiast mannetje die zelf ook vanalles afweet van birdwatching, hij vertelt over vogels die dichtbij de deistillery nestelen omdat het er zo lekker warm is.
Hoewel de tour heel erg leuk is vinden we Dalwhinnie toch niet heeel erg lekkere whisky... dus nemen we lekker geen fles mee, maar gaan we gewoon weer verder.

Van schotland 2009


om net iets over 4 komen we bij de Blair Athol Distillery aan. Helaas, de laatste tour is al begonnen en we kunnen niet meer mee. Nou ja, ze maken daar bell's whisky en dat was eigenlijk toch niet echt het beste van het beste, dus we missen niet echt iets.
We rijden het dorpje Pitlochry in. Hier zijn we 3,5 jaar geleden ook geweest! Omdat het niet echt weer is om te kamperen en dat ook niet zo gewldig is voor maar 1 nachtje kiezen we een leuke b&b uit. Wat een luxe, een echt bed en een wc helemaal voor ons zelf! We hebben ook een bad, maar geen douche.. nou ja, je kan met een soort "stetoscoop" 2 rubberen uiteinden over de kraantjes schuiven en dan komt het water uit een klein douchekopje, maar je kunt niet rechtop staan en dat ding gebruiken want dan is de slang tekort.. heeeel apart. We shoppen een beetje in Pitlochry en gaan dan eten bij de Auld Smitty.
Daarna gaan we genieten van het feit dat we een tv en een lekker zacht bed hebben.

Schotland Dag 8: Dunvegan en omstreken

vannacht heeft het enorm gestormd. Het waaide ook in de wigwam, dus Tom heeft weer lekker met zn muts op in de slaapzak gelegen. We doen een beetje relaxed uitslapen en langzaam ontbijten.
Dan rijden we naar het dorpje Dunvegan, waar een kasteel staat. Maar je moet eerst betalen om het kasteel uberhaupt te kunnen zie en volgens ons reisgidsje is het nogal nep, dus besluiten we het maar over te slaan. Een paar kilometer ten noorden van Dunvegan kun je een wandeling maken naar the Coral Beaches.. strandjes die gemaakt zijn van allemaal kleine stukjes koraal.. schijnt... nou, wel hele kleine stukjes koraal dan, zulke kleine stukjes dat wij dat in nederland eigenlijk gewoon zand noemen....
maar ok, het ziet er wel mooi uit, en we zien een zeehond en een paar eidereenden.. en dan ineens ziet we de Johan-lookalike van gister weer aankomen met zn vrouw! Echt wel heeel toevallig! Hij heeft natuurlijk een Great Northern Diver (ijsduiker) in het vizier en we mogen zelfs even zn kijker vasthouden om t beest ook te zien.

Van schotland 2009


We eten iets in een klein bakkerszaakje in Dunvegan (cheese & pickle toasties). Had ik al gezegd dat Skye zo op Ijsland lijkt? Dunvegan is na portree de belangrijkste plaats in het noorden van Skye, maar er zijn eigenlijk alleen maar 4 boerderijen 3 b&b's en een bakkertje, niet eens een supermarktje of iets.
We rijden naar Neist Point, het meest westelijke punt van Skye vanwaar je ook prachtige uitzichten hebt over de oceaan en de kust. Er staat een imposante vuurtoren die meer aan Fata Morgana in de Efteling doet denken
Van schotland 2009

We zien er onze eerste Jan-van-Genten die druk aan het vissen zijn en nestelende stormvogels. Oh en we zien er ook onze eerste Nederlanders, een bijzondere waarneming!

's avonds lopen we nog even een langs de weg van Portnalong voor wat laatste foto's in de avond zon. Morgen gaan we alweer weg en we willen zoveel mogelijk van Skye opsnuiven en meenemen want het is hier prachtig. Het is een soort mini-Ijsland maar dan met aardige warme mensen en een beter klimaat. Hier een foto van de zalmkwekerij die je vanaf de weg kon zien.

Van schotland 2009


en nog een foto vanaf de pier bij zonsondergang van de bergen die MacLeods' tables heten
Van schotland 2009

Schotland Dag 7: vogels kijken

In totaal zouden we 3 hele dagen hebben op Skye, maar 3 dagen wandelen door de heuvels leek toch ineens een beetje veel van het goede, want er is nog zoveel meer te doen op Skye. Zo is Sky echt birdwatchers paradise en hebben ze ook allerlei andere soorten wildlife zoals zeehonden en otters.
We rijden naar het hoofdstadje van Skye, Portree, met maar liefst 1500 inwoners. Volgens de VVV zouden we het best ons aanmelden bij de MV stardust. Op de parkeerplaats hangt een foldertje van ze en de mededeling dat je bij het haventje moet vragen naar Dan of Squirrel ... Squirrel???? Als we het haventje langslopen worden we aangesproken door een klein mannetje die vraagt of we op zoek zijn naar een birdwatchingtour.... he, die oogjes, die tandjes, die kleine handjes.. dat moet Squirrel zijn! Hij boekt ons in voor de tour van 10 uur.
Van Schotland2009 selectie


De MV stardust is een klein bootje, we krijgen kleine verrekijkertjes mee en we gaan op pad met schipper Dan. Hij vaart de boot, maar terwijl heeft hij tijd om bij ons over allerlei vogels te komen vertellen. Squirrel komt voor we weg varen nog even de hoofden tellen, hij telt ons als "the Dutch" omdat hij onze naam veel te ingewikkeld vind. Eef zit naast een man die sprekend lijkt op een voormalig projectleider op haar werk, Johan E. De Johan lookalike heeft 3 jaar in nederland gewoond en wil allemaal vertellen wat hij daar heeft gezien. Iedere keer dat er een vogel langskomt vliegen roept hij de naam van de vogel, maar op een vervelende eentonige manier, alsof hij alleen maar aan de rest van de boot wil laten weten dat hij heel goed zn vogelnamen kent.
We varen langs een grot waar veel aalscholvers (cormorants!) en groene aalscholvers(shags!) zitten, we zien ook alken (razorbills!) en zeekoeten (guillemots!) en zelfs 2 papegaaiduikers die over het water scheren (puffin!). Helaas is alles vrij ver weg en omdat het weer ook vrij somber is levert het geen geweldige foto's op. Onderstaande foto is de beste foto van een puffin die we deze vakantie van een puffin hebben kunnen maken, ahem.
Van schotland 2009

Na een poosje klaart het wat meer op. We varen langs een kleine zeehonden kolonie die lekker aan het strand liggen. Lief hoor!
Van Schotland2009 selectie

Dan komen we bij een klif waar volgens Dan Zeearenden zitten. Hij blijft heel lang door zn verrekijker staren en dan uiteindelijk zien we een see eagle, we zien er zelfs 2. Door de verrekijker konden we ze aardig zien en zag het er heel indrukwekkend uit om er 1 te zien vliegen. Maar zo op de foto is het toch een behoorlijk zoekplaatje geworden.
Van schotland 2009


Als we terugkomen van de boottocht hebben we eigenlijk wel honger en we doen ons te goed aan een frietje in een pub aan het haventje. Dan rijden we naar de meest noordelijke punt van Trotternish, we komen eerst langs het dorpje Uig waar de veerboot naar de outer hebrides gaat. Er zit een bierbrouwerijtje waar we lekker een voorraadje inslaan. Ze hebben donker bier wat ze Black Cuillin noemen en lichter bier wat Red Cuillin heet, de bieren hebben precies het karakter van de bergtoppen waar ze naar vernoemd zijn. De wandeling die we willen gaan doen leidt naar een klein schiereilandje in de oceaan genaamd Rubha Hunish. We zijn net een halfuurtje door de zompige veengrond aan het sjokken als we in de verte ineens de Johan-lookalike met zn vrouw weer tegenkomen! Wat een toeval, ze zijn dezelfde wandeling aan het doen! Zijn vrouw vertelt dat het pad verderop heel steil is en dat ze niet naar beneden durfde. We lopen verder, op de top van het klif staat een klein wit hutje, in het witte hutje staat een oud mannetje met een lange grijze baard het plafond te witten. Surrealistisch!
Van schotland 2009

Het pad naar het schiereiland is inderdaad erg steil, we besluiten de wandeling in te korten en af te dalen naar het strand en in de richting van de auto langs het strand terug te lopen. We komen een zeehond tegen en veel vogels. De zon schijnt en we hebben prachtige uitzichten op de eilanden van de outer hebrides. Als we bijna bij de auto zijn komt er ineens een hele donkergrijze lucht aan. Als we in de auto stappen begint het te regenen. Zo, net op tijd! De hele nacht blijft het ongenadig hard stormen en Eefje is bang dat we met Wigwam en al de oceaan in zullen waaien. Haar Stephen King "Duma Key" gaat natuurlijk ook over een eiland waar het hard stormt maar ook vreselijk spookt, dusdat maakt het nog extra eng.
Van schotland 2009

donderdag, mei 07, 2009

Schotland Dag6: Quirang

De zon schijnt! We worden al vroeg wakker van de zon die de wigwam in schijnt.
We ontbijten in de woonkamer van het bunkhouse. Er is maar 1 andere gast; een man uit Glasgow die hier is om in zn eentje een paar dagen de puntige pieken van het Cuillin gebergte te beklimmen.
Na het ontbijt rijden we naar het schiereiland Trotternish. Hier zijn een aantal mooigevormde rotsen genaamd Quirang. We doen een wandeling door het gebied en het is echt prachtig. Ook door de blauwe lucht en de heerlijke zon.

Van schotland 2009


Onderstaande foto is trouwens precies de foto die ook in de reclames van Bever Zwerfsport gebruikt wordt.
Van schotland 2009


Van schotland 2009


De eerste helft van de wandeling super mooi, maar de tweede helft is een beetje mwaa. Er is niet echt een pad, maar we moeten afdalen over een zompig weiland wat steil naar beneden loopt. Onze schoenen lopen vol met modder!

Van schotland 2009


We gaan een afternoon tea doen in het Flodigarry countryhouse hotel! We zijn bezweet en zitten onder de modder, maar ja we konden geen pub vinden, dus dan maar op het terras van dit hotelletje lekker in het zonnetje. We banjeren nog wat over het strand van Flodigarry waar je fossielen zou kunnen vinden, maar wij vinden ze niet!
Als we weer bij de wigwam komen kunnen we zelfs nog even buiten zitten in het zonnetje. Wat een geluk om zulk mooi weer te hebben op dit eiland van de mist!

Van Schotland2009 selectie

Schotland Dag 5: naar Skye

Vandaag gaan we weg uit Fort William. Het is een beetje droog als we de tent inpakken, maar hij is behoorlijk nat en modderig. Yuk. Om 10 u checken we uit op de camping. Voor we vertrekken naar het veel afgelener Isle Of Skye, gaan we boodschappen doen in de grote Morissons in Fort William. We vinden allerlei lekkere vegetarische producten als "schotse eieren" en allerlei vegetarische worstjes en natuurlijk veel Schots bier!
Na ons uitstapje in de supermarkt gaan we op pad naar Skye. Vlak voor de brug naar het eiland ligt het castle Eilan Donan. Het meest fotogenieke kasteel van Schotland. Inmiddels is het weer behoorlijk gaan regenen, maar toch is het een heel charmant kasteel. Eerst gaan we lekker lunchen (egg-and-mayonnaise-sandwich) en daarna nemen we een kijkje in het kasteel. Eigenlijk was het in 1700 helemaal vernietigd door de Spanjaarden, maar begin 1900 is de ruine weer helemaal opgeknapt door de Schotse familie MacRea die het nu nog steeds in bezit heeft. In de grote hal zitten een paar mannen in kilt die vragen beantwoorden. In alle kamertjes hangen oude prenten afgewisseld met nieuwe foto's van de familie, we hebben bijna het gevoel dat we ze bespioneren in hun huis.

Van schotland 2009


Dan rijden we verder, over de brug naar Skye. Het regent behoorlijk hard en het is mistig, het eiland ziet er bijzonder ruig uit. Leeg en verlaten met veel schapen; een beetje als op de Faroer eilanden. Na een uurtje komen we bij de distillery van Talisker. We zijn nog precies op tijd voor de laatste tour. Talisker wordt gerund door mensen van het eiland en hun families. We worden rondgeleid door een vrouw van een van de medewerkers. We leren dat de fabriek 24 uur per dag draait, maar dat medewerkers vrij krijgen tijdens het schapescheren en andere belangrijke schaapgerelateerde hoogtepunten. Ook het afval van het gemoute graan wordt meegegeven aan de medewerkers die dit voeren aan hun schapen. Daarom staan die beesten de hele dag met zo'n verdwaasde blik te herkauwen!
Van schotland 2009


Direct achter de distillery gaat er een kleine "single track road" de berg op. 6 kilometer verderop ligt het gehucht Portnalong waar onze wigwam staat bij de 'Crofts Bunkhouse, Bothies en Wigwams' .
Dave de eigenaar is heel aardig, hij is druk aan het werk een paadje aan te leggen naar zijn nieuwste derde wigwam, maar door de regen wil het niet echt vlotten.
Een wigwam is eigenlijk meer een houten blokhut met een groot puntdak. Hij is best groot en luxe met een koelkast, magnetron en waterkoker. De douches en toiletten kunnen we gebruiken in het bunkhouse, waar ook een gigantische keuken tot onze beschikking staat.

Van schotland 2009


Het is inmiddels opgehouden met regenen en de lucht trekt steeds verder open. Na het eten lopen we even naar de Pier van portnalong en we zien een mooie zonsondergang aan het kleine haventje.

woensdag, mei 06, 2009

Schotland dag 4: uitrusten en koukleumen

Vandaag konden we amper de tent uitkruipen van de spierpijn.
'sOchtends proberen we stoer te zijn en rijden we naar het einde van de Glen Nevis om daar een hike-je te gaan doen. Maar na een uur houden we het voor gezien, het is koud en nat en we hebben teveel spierpijn om weer zo'n steil pad op te kunnen!
Wel mooi die Glen en ook leuke Schotse hooglanders hebben ze er staan. Maar die waterval valt een beetje tegen, je kunt 'm amper zien tussen de bomen.
Van Schotland2009 selectie

We rijden naar Fort William, waar alle toeristenshopjes toch gewoon open zijn ondanks de zondag. We shoppen wat rond (Tom koopt een fles Isle Of Arran in de whiskey-shop) en daarna gaan we heerlijk warm bij het haardvuur zitten in een pub en eten we grote borden soep en een gigantische vegaburger met friet. Lekker bijkomen!
We rijden nog even voor de vorm langs de Ben Nevis Distillery (dicht), de Neptune's Staircase sluizen in het Caledonisch kanaal (saai) en een of andere kasteelruine (geruineerd).
Weer bij de tent is het winderig en druilerig en modderig en vooral heel koud. We gaan in het campingrestaurant zitten waar we thee drinken en een lekkere pint "Dark Isle" pakken en de kaarten schrijven voor thuis. Eef is blij dat we de volgende dag de boel inpakken en verder trekken naar Skye

dinsdag, mei 05, 2009

Schotland Dag 3: De Ben Nevis bedwongen

Als we wakker worden is het bewolkt. Volgens het weerbericht zou het vandaag 14 graden worden en bewolkt en morgen 8 graden en zonnig. We hebben 2 mogelijke dagen om de Ben Nevis te beklimmen... lastig lastig wat te doen. Eigenlijk willen we liever een dagje bijkomen van de reis, maar ja, wandelen bij mooi weer is ook wat waard. De groep mannen die naast ons staan op de camping gaan wel de berg op samen met hun hondje. De mevrouw van de camping vind het maar onverantwoord dat ze hun hond mee nemen "I bet i can report him dead at the and of the day".
De mevrouw van de camping kan ons geen advies geven, maar ze verwijst ons door naar de mountain rangers die het bezoekerscentrum runnen. De rangers zijn 2 brede kale mannen, die ons vertellen dat er op de top van de berg nog 2 meter sneeuw ligt, aaargh. Ze raden ons toch aan om vandaag te gaan en maar te hopen dat de wolken wegtrekken.
Inmiddels is het toch al wat later dan we eigenlijk voor ogen hadden om te vertrekken... uiteindelijk is het 10u als we van de camping weglopen.
Het is al behoorlijk druk op het pad, in het begin halen we een groep buitenlandse meisjes in met hoofddoekjes en een groep jongens in legerkleding. Uiteindelijk is er en groep mannen van middelbare leeftijd waar we steeds mee oplopen, uiteindelijk komen we ook tegelijk met ze op de top.
Van schotland 2009


De wolken trekken redelijk open. Als we bij het "half-way-lake" aankomen ligt er daar echter nog een dichte mist. Naarmate we het verder achter ons laten wordt de mist steeds dunner totdat uiteindelijk steeds vaker de zon te zien is. Het pad is nogal rotsig en op sommige plekken weggeerodeerd, het is goed te doen, maar je moet continue kijken waar je loopt ivm losliggende stenen. Als we op 3/4 zijn komen we de eerste sneeuw tegen. Het begint met wat witte strookjes tegen de helling, maar al gauw staan we tot onze kuiten in de sneeuw
Van schotland 2009

Van schotland 2009


De sneeuw maakt het wandelen wel veel zwaarder. Vlak voor het grote sneeuwveld op de top komen we de mannen van de camping tegen die hun hondje een lekker warme jas aan doen. dan beginnen we aan de laatste klim door de sneeuw naar de top.
Van schotland 2009


Als we op de top komen is het daar fantastisch! We hebben een redelijk utzicht. Er zijn allemaal blije mensen die foto's vanelkaar maken.
Van schotland 2009

Van schotland 2009


De tocht naar beneden is lang en we hebben behoorlijk spierpijn. Als we de sneeuw voorbij zijn komen we de groep meisjes met hoofddoekjes en de jongens in legerkleding tegen die we in het bgin hadden ingehaald. Ze zijn nogmaar net over de helft terwijl wij alweer op de terugweg zijn, die gaan het nooit halen! Maar we worden ook ingehaald door een joggend echtpaar van ruim boven de 65... zucht
Om 6 uur zijn we weer op de camping. Het duurt nog een hele tijd voor onze buurmannen met de hond weer terug zijn, maar uiteindelijk komen ze toch aan. De hele avond horen we het geluid van de helicopter en met onze verrekijker zien we hoe mensen van de berg af "gered" moeten worden.
We zijn te moe om veel te eten, maken een soepje en kruipen in de slaapzak.
Van schotland 2009