zondag, juni 27, 2010

Weekendje Wieden: lepelaars in Giethoorn

Wij hebben nog nooit lepelaars gezien... hoewel we echt moeite ervoor hebben gedaan, is het nog nooit gelukt. Maar vandaag gaat het gebeuren. Volgens de schipper van onze aalscholvertocht kun je bij de vogelkijkhut van Noord-Giethoorn lepelaars zien!

We slapen tot een uur of 9 uit en gaan dan lekker uitgebreid ontbijten voor ons kippennest. Om 10:30 nemen we afscheid van de boerderij en rijden we naar Giethoorn. Wat een drukte! Bootjes varen hier in de file! Langs de berm staan gigantische rijen met campers, gewoon in de berm, stoeltjes ervoor en genieten maar van het uitzicht.. tje, ieder z'n ding natuurlijk.
Het duurt even voor we de vogelkijkhut gevonden hebben, het is nog een stukje lopen vanaf een klein parkeerplaatsje. Het is een ronde hut op palen die heel het gebied rondom bestrijkt.
Van weekendje wieden


In eerste instantie zijn we teleurgesteld. We zien een watertje naast een drukke autoweg en in het water drijven ganzen... tja die hebben we thuis ook! Dan ontdekken we een boom met 3 aalscholvers erin.. ach, leuk. En dan blijkt dat er achter die boom nesten zitten met lepelaars! We kunnen de nesten niet zien, maar afentoe vliegt er 1tje op en maakt hij een rondje. Soms landt er 1 in het water om een beetje te snacken in het water.

Van weekendje wieden


Van weekendje wieden


Om 12u komt er een medewerker van de plaatselijke vogelclub om "voorlichting" te geven over het gebied. Wij zijn de enige 2 bezoekers en de man (met houthakkershemd en grijze baard) is erg blij dat hij z'n verhaal bij ons kwijt kan. In ruil daarvoor mogen we onbeperkt de lepelaars bekijken door zijn dure Swarovski kijker.
Behalve lepelaars zitten er ook nesten van purperreigers, een kuifeend, en diverse kleine zangvogeltjes.
Van weekendje wieden


Van weekendje wieden


om een uur of 1 gaan we weer naar huis. Wat een heerlijk weekendje weg in eigen land. Dat is zeker voor herhaling vatbaar!

Weekendje Wieden: tocht door de Wieden

We slapen lekker uit en ontbijten uitgebreid in ons heerlijke tuintje, lekker in de zon. Dan gaan we op pad naar bezoekerscentrum de Wieden. Eerst lopen we het vlonderpad, een tochtje van wel 1 hele kilometer over vlonders door het rietland. Er zitten hier schitterende libelles, karekieten, rietzangers en andere kleine zangvogeltjes.
Van weekendje wieden


Van weekendje wieden


Na afloop van deze uitputtende tocht gaan we heerlijk uitrusten op een bankje terwijl we wachten op de schipper. We hebben een tochtje geboekt naar de aalscholverkolonie met een fluisterboot van natuurmonumenten. Hoewel we zeker de jongste deelnemers zijn zit de boot gelukkig niet helemaal vol met oudere mannen in houthakkershemden en grijze baarden. De schipper vertelt in vlot tempo allerlei wetenswaardigheden over het nationale park en alle vogels en planten.
Eerst varen we langs een kolonie zwarte sterns. Ze bouwen hun nesten op vlondertjes die speciaal voor ze worden neergelegd. Dat is nodig omdat de plant die ze oorspronkelijk gebruiken voor het nest, de krabbescheer, nogal zeldzaam geworden is.
Op ieder vlonder zitten een of 2 kuikens en afentoe komt mama of papa stern wat lekkers brengen
Van weekendje wieden


Van weekendje wieden


Dan varen we over een grote plas, de Beulackerwijde die ontstaan is door turfafgraving in combinatie met een dijkdoorbraak in de 18e eeuw.
Van weekendje wieden


We varen naar de bakkerskooi, een oude eendekooi, waar nu een Aalscholverkolonie huist. Het gebied wordt beschermd door natuurmonumenten, de schpper moet 2x een hek van het slot halen en we lopen door een tunnel van allerlei rietmatten en beschuttingsmateriaal om de aalscholvers niet te storen. Het is net Diergaarde Blijdorp, maar dan in het wild!
In hoogtijdagen broeden hier enkele duizenden aalscholvers Nu zouden er nog zo'n 700 zitten. Het is een prachtige sprookjesachtige plek met de dode bomen vol witte vogelpoep en de zwarte vogels die overal zitten.
Van weekendje wieden


Van weekendje wieden


Van weekendje wieden


Van weekendje wieden


Als we uitgefotografeerd zijn varen we weer terug. Heerlijk met een briesje op het water is het goed uit te houden.
We gaan terug naar ons huisje en nemen daar een lekkere douche en rusten even uit.
's avonds gaan we heerlijk uit eten bij restaurant Geertien in het kleine dorpje Muggenbeet (gem. Blokzijl) het is er ongelofelijk druk met dikke wagens en dikke boten die gewoon voor het terras even aanleggen om een hapje te eten. Het publiek is heel chique maar gelukkig is het eten prima te doen en het is leuk om gesprekken af te luisteren van alle opschepperige figuren om ons heen.
Hoewel Tom een avond-kanotochtje na het eten nog wel had zien zitten, was Eefje echt uitgeblust en duiken we lekker de bedstee in.

Weekendje Wieden: 't kiepenost

dit weekend gaan we nog even lekker samen een weekendje er tussenuit. Nee niet naar Londen of Parijs, zelfs niet naar Trier, maar naar Sint Jans Klooster. Hoe komen we daar nu weer bij om naar zo'n klein dorpje te gaan in de kop van Overijssel? Nou, in Sint Jansklooster zit het reisburo Tioga Tours waar we 2x onze Amerika-reis hebben geboekt. Het was ons al eerder opgevallen hoe mooi het daar is met het prachtige nationaal park de Weerribben-Wieden en alle plassen en watertjes in de buurt van Giethoorn. En nu kwam het er eens een keertje van om rustig de omgeving te verkennen!
Eefje had op internet een leuke B&B gevonden, 't kiepenost (het kippennest). Vrijdagmiddag ging ze met de trein naar Tom in Best en vanuit daar reden ze naar Sint Jans Klooster. Om een uur om 6 kwamen we er aan. Een prachtige boerderij met hobbydieren; koeien, kalfjes, varkens en kippen. Niks heerlijkers om lekkere roze varkens buiten te zien scharrelen en wroeten, wat hadden die jongens het naar hun zin!

Van weekendje wieden


Van weekendje wieden


aan de overkant van de weg staat een oude schuur die omgebouwd is tot 2 heel bijzondere apartementen, 2 "kippennesten" er zit een heerlijk tuintje bij met bankjes en ook 2 kano's, mochten we zin krijgen.
Eefje kan heerlijk uitrusten in de bedstee,
Van weekendje wieden


terwijl Tom in de tuin gaat vogelspotten. Er zitten heel veel mooie zwaluwen, vinkjes, zwanen in het watertje en er komt zelfs een buizerd boven ons cirkelen
Van weekendje wieden


Van weekendje wieden


Van weekendje wieden


Onder het dak tussen de 2 appartementen hangt een broedkast voor kerkuilen. Eefje ziet in het donker een grote witte vogel eruit vliegen, zou het een kerkuil zijn geweest? Het was te donker en te snel voorbij om hem op de foto te zetten. Dan maar een mooie foto van de mid-zomer volle maan

Van weekendje wieden

zondag, juni 13, 2010

kastje open.. kastje dicht

Dit weekend hebben we de kast van de babykamer inelkaar gezet. Nu kunnen we alle los zwervende spulletjes een plekje geven!
Van knuff


Alle kleertjes en dekentjes en lakentjes liggen nu lekker opgeborgen. En er is nog ruimte genoeg over voor meer hippe babynalia.
Van knuff

zondag, juni 06, 2010

babykamer in wording

Bij opa en oma Dordrecht is er de afgelopen dagen heel hard gewerkt aan het in de lak zetten van de commode.
Bij opa en oma Waalwijk is er juist hard gewerkt aan het bekleden van de wieg! Zo is iedereen druk in de weer voor ons kindje.
En wat is het allemaal mooi geworden!
Zo is de ene helft van het kamertje al bijna af!

Van knuff


Van knuff


Maar het is nog niet helemaal af... in de andere helft van de kamer staan nog spullen in dozen.. en de strijkplank en een baldadige kat!

Van knuff