zondag, april 29, 2012

Tenerife - stranden

En het blijft mooi weer! Daarom gaan we ook lekker een paar keer naar het strand. Een dag rijden we naar het toeristische stadje Los Gigantes. Wat een drukte in verhouding tot ons rustige slaperige dorpje. Het strandje La Arena heeft goede voorzieningen voor kleine kinderen. Je kan makkelijk je buggy meenemen op het strand en er is een prachtig gebouwtje met douches en kleedhokjes. De branding is nog vrij heftig, flinke golven met grote kiezelstenen erin. Tom gaat wel lekker zwemmen, maar Eefje en Jonas blijven spelen in het zand.
Van knuff
We rijden ook nog een ochtendje naar het strand La Caleta wat vlak bij ons in de buurt ligt. Het is een zandstrandje in een rustig baaitje met weinig golfslag. We zoeken er stenen en spelen met de emmer en de schep. Wij gaan er lekker pootje baden en Jonas kan ook in de getijdenpoeltjes pootjebaden.
Van knuff
Van knuff
Van knuff
Op onze allerlaatste dag gaan we nog even het echte supertoeristische strand opzoeken bij Las Americas. Die avond zullen we naar huis vliegen en we willen nog even de laatste dag vieren. Dus gaan we eerst lekker eten in een restaurantje. Jonas kan daar op de foto met een mooie papegaai ("Paai!")
Van knuff
Daarna duiken we ook nog even lekker de zee in.
Van knuff
Dan is het tijd om naar het vliegveld te gaan om weer naar huis te gaan. Dat was nog eens een lekkere en veelzijdige vakantie. We hebben veel gezien, maar ook lekker geluierd. Het was niet te saai, maar ook niet te (in)spannend... We zijn er goed in geslaagd om het massatoerisme te mijden en we waren erg gelukkig met ons prachtige appartementje. We hebben alleen maar de westkant van Tenerife gezien, dus ooit als we oud en grijs zijn kunnen we nog eens terug voor de andere helft.

Tenerife - luieren rondom het zwembad

En dan wordt het ineens toch echt mooi weer! Een paar dagen wordt het 's middags zelfs even zo heet dat we in de schaduw moeten gaan zitten. We doen het dus even rustig aan, we spelen in de tuin en nemen een duik in het zwembad. Jonas begint morgens graag de dag met het uitkiezen van een banaantje.
Van knuff
Dan lekker een beetje voetballen met papa in de tuin.
Van knuff
Van knuff
Op het heetst van de dag even afkoelen in dat hele koude zwembad
Van knuff
Aan het eind van de middag maken we soms nog even een wandeling door het dorpje, naar de speeltuin, het supermarktje of de lekkere patissier El Aderno die gevaarlijk lekkere dingen verkoopt. Je kan ook vanaf ons huisje langs de golfbaan naar het strand lopen over een mooi kustpad met hele mooie palmbomen.
Van knuff
Jonas heeft zo de woorden "sproeier", "palmboom" , "hagedis", "zee" geleerd! Steeds als hij een groot ding en een klein ding ziet zegt hij "mama" en "baby", hieronder een voorbeeld van een mama-boom, papa-boom en een baby-boom.
Van knuff

Tenerife - El Teide

De vulkaan El Teide is de hoogste berg van Spanje. Het is een slapende stratovulkaan, de 3 na hoogste in de wereld. De andere 2 hoogste vulkanen hebben we gezien op Hawaii, dus was nu deze aan de beurt. Het is 1,5 uur rijden van ons huisje naar het nationaal park El Teide. We vertrekken bijtijds, maar na 20 min rijden ligt Jonas ineens weer heerlijk te slapen in de auto. Dat komt toch wel goed uit, kunnen we lekker doorrijden! Het weer is beter dan het de dagen ervoor was, het is mistig met een waterig zonnetje. Als we bij het kabelbaanstation komen hangt er een briefje op dat er boven geen uitzichten zijn vanwege de mist. Het is daarom heel erg rustig bij de kabelbaan. We besluiten toch maar met de kabelbaan naar boven te gaan, want anders hebben we voor niks zover gereden. En we weten natuurlijk niet of het nog beter gaat worden deze vakantie. We hijsen Jonas in de rugdrager, kopen een kaartje en gaan naar boven. Je komt met de kabelbaan op 3500 mt. Je kan vanuit daar 2 korte wandelingen maken van een uurtje. We kiezen er eentje uit en gaan op pad.
Van knuff
Bij het uitzichtpunt zien we vaag in de mist de krater van de Pico Viejo. Jonas kan even uit de rugdrager een stukje stappen bij het uitzichtpunt en dan gaan we weer terug.
Van knuff
Van knuff
We gaan even lunchen bij het Parador Nacional, het oude hotel wat in het nationaal park staat. We hebben helemaal het gevoel weer in Amerika te zijn met zo'n oud stoffig hotel in zo'n droge woestijnige omgeving. Dan gaan we de wandeling lopen bij Los Roques de Garcia. Dit zijn een aantal mooie ge-erodeerde rotsen die ook weer erg Amerikaans aandoen. Jonas gaat een stuk in de rugdrager mee, maar op de terugweg mag hij een stuk zelf lopen en dat vindt hij geweldig.
Van knuff
Dan is het tijd om weer in de auto naar huis te gaan, het was een heerlijke dag in een prachtige omgeving!

zaterdag, april 28, 2012

Tenerife - Dagje dierentuin

Ja wij zijn echte dierentuinfans, dus we moeten we naar de dierentuin van Tenerife "Loro Parque" waar overal reclame voor gemaakt wordt met de slogan "el must de Canarias". We rijden om half tien de parkeerplaats op en.. zijn de allereerste auto aldaar! Maar alle andere bezoekers komen aan met touringcars vanuit hun resorts dus het is niet echt een bijzondere prestatie. Voor het eerst maken we hier kennis met de stereotype Tenerife-tourist. Jonas wordt vertroeteld door rijen Duitse oma's en opa's. Het is een prachtig park. Er is heel veel aandacht voor beplanting en belichting, overal loopt personeel rond om gazonnetjes te maaien, perkjes te harken, ramen te wassen. Voor de pinguïns is er echt een prachtig verblijf waarbij er sneeuw uit het plafond komt. Je wordt op een soort rolband langs de pinguïns vervoerd. Het is een soort droomvlucht maar dan met pinguïns.
Van knuff
Verder hebben ze een show met dolfijnen, eentje met orka's en eentje met zeeleeuwen. Wij hebben de dolfijnen en de orka's gezien. Vooral de orka's waren erg indrukwekkend als ze uit het water sprongen en daarbij enorme golven veroorzaakten. De mensen die op de eerste rijen zaten waren dan ook helemaal doorweekt.
Van knuff
Van knuff
Daarna gingen we lekker pizza eten in een restaurantje. In Spanje eten ze middags pas laat en warm. Heel gezellig, zo kunnen we dus middags uiteten met Jonas en zitten we toch lekker tussen de locals, want Nederlandse toeristen eten natuurlijk om 12u een broodje met kaas uit de supermarkt.
Van knuff
Jonas krijgt een leuke pinguinknuffel die de rest van de vakantie een enorm succes blijkt de zijn. Pinguin vliegt door de auto, wordt vriendjes met Eland en Koe en drinkt ook gezellig een kopje thee.
Van knuff

donderdag, april 26, 2012

Tenerife- Schotland met palmbomen

Tijdens de eerste 2 dagen die we in ons huisje doorbrengen is het weer niet zo mooi als gehoopt. Het waait heel erg hard en boven de bergen hangen onheilspellende donkere wolken. Aan het eind van de middag vallen wat spatjes regen, ondanks de donkere wolken hebben we geen echte regen gehad. Maar natuurlijk moeten we wel eropuit, naar buiten, wandelen en in de tuin spelen met een vestje aan. Door het donkere weer lijkt het net of we in Schotland zitten en of een grapjas een paar palmbomen in het landschap neergezet heeft. We bekijken wat dorpjes en standjes in de buurt. Buenavista del Norte heeft een eigen strandje met mooi aangelegd boulevardje. Er is een leuk hip restaurant met lekkere koffie en taart. Alleen jammer dat de golven zo op de kust beuken dat je nat wordt als je op kant langs de zee loopt.
Van knuff
Los Silos is ons buurdorpje met naar het schijnt veel Duitse emigranten. Ook hier een leuk boulevardje met restaurantje, lekkere koffie met taart. Maar hier is weer geen zandstrandje, alleen maar rotsen.
Van knuff
We bezoeken ook Garachico, een dorpje in de buurt. Hier zijn in de lavarotsen een soort zwembaden uitgehakt. Maar door de hoge golven ziet het er niet echt aantrekkelijk uit om te gaan baden. Het is wel een leuk dorpje en we spotten hier zowaar de eerste toeristen en de eerste souvenirwinkel. Alleen zijn op Tenerife de openingstijden van de winkels nog wat extremer dan in Zuid-Italie. Sommige winkels gaan al om 11u dicht en gaan pas om 17u weer open! Wat zijn dat nou voor tijden! Sta je daar om 15u met je ziel onder je arm. Dan rest er niks anders dan maar weer een koffie en taart te gaan nuttigen...
Van knuff
Van knuff
Van knuff

Tenerife - huisje tussen de bananen

Na een lange zoektocht op het internet had Eefje eindelijk een acceptabele accommodatie gevonden. Ver weg van het massatoerisme, in de natuur, een appartement met 2 slaapkamers, met zwembad, strand op loopafstand, dorpje op loopafstand... een zwaar eisenpakket! In Buenavista del Norte staat tussen de bananenplantages een mooi huis, wat verdeeld is in 4 appartementen. Eromheen ligt een prachtige tuin met zwembad en tropische planten. Wij krijgen het appartement op de begane grond, met niet alleen 2 slaapkamers, maar ook 2 badkamers! Het is verreweg het ruimste en luxueuste huisje wat we ooit gehad hebben. Er is een grote flatscreen tv .. een broodrooster, tosti-ijzer.. sapcentrifuge aaahh zoveel beter dan de Italiaanse huisjes waar je al blij bent 2 botte messen te vinden in een la waarvan het frontje erafvalt als je hem te hard dichtdoet. Er is een pannenset die vele malen uitgebreider is dan die die we thuis hebben en er is zelfs een servies voor de zondag met gouden randjes.. en kristallen wijnglazen.
Van knuff
En dan de tuin.. er is een poort met een oprijlaan, en daarnaast staan avocado-, limoen-, citroen- en mangobomen. Dan kom je langs het zwembad met ligstoelen en palmbomen eromheen.
Van knuff
Van knuff
Je kunt langs het huis doorlopen naar de achtertuin die een prachtig uitzicht op zee biedt en op de golfbaan van Buenavista. Die is prachtig aangelegd en er is bijna niemand dus dat is geen straf. In de tuin staat een waterput en er zijn mooie planten. Het lijkt alsof er gras groeit, maar het is geen gras, het is een soort stugge kruipplant die goed tegen de droogte bestand is. Iedere plant wordt geïrrigeerd met zijn eigen tuinslangetje of sproeiertje wat uit een groter reservoir vandaankomt.
Van knuff
Van knuff
Aan de andere kant van het huis loopt een kloof. Terrassen met palmbomen en citroenbomen gaan trapsgewijs diep de kloof in. Aan de overkant van de kloof beginnen de bananenplantages. Sommige delen ervan zijn afgedekt met een soort zeil, van de bomen die niet afgedekt zijn, zijn de bananentrossen ingepakt in blauwe plasticzakken. De plantages zijn ommuurd met grove slordig gemetselde muurtjes. Niet meteen een fraai gezicht, niet zo mooi om naar te kijken als bijvoorbeeld een olijvenboomgaard.. maar wel authentiek en echt en niet-toeristisch en na een week vond ik het ineens toch wel mooi, vooral bij deze zonsondergang.
Van knuff

Tenerife - de heenreis

Op zondagmiddag 4 uur zou ons vliegtuig vertrekken naar Tenerife. We vertrekken om half twaalf van huis en Jonas valt volgens plan in de auto in slaap. Hij wordt weer wakker bij Schiphol, goede timing! We checken onze koffers in en gaan dan lekker een hapje warm eten. Jonas krijgt bij het restaurant een vlaggetje met een vliegtuig erop en hij vindt het geweldig. We gaan naar het panoramaterras en Jonas wordt helemaal wild van het vliegtuig wat er staat. Hij zwaait met zn vlag en roept heel hard "vliegtuig!" en "hoog!" het is erg schattig om te zien.
Van knuff
In het vliegtuig gaat het ook best goed. Jonas moet eigenlijk op schoot, maar er is zowaar ruimte om met zn drietjes naastelkaar op 2 stoelen te zitten. Of Jonas gaat afentoe even staan; op de grond of op onze knieën. We lezen lekker boekjes en hij kletst met onze buurvrouw.
Van knuff
Om negen uur landen we op Tenerife, waar het een uur later is dan in Nederland. We halen ons huurautootje op van Cicar cars, een locale autoverhuurder. We krijgen een refund van 18 euro omdat de tank halfvol is en blijkbaar is de benzine hier zo goedkoop dat je daar een halve tank benzine van kunt kopen! Met behulp van de tomtom rijden we naar ons hotel van die nacht, het Hostal Carel. We blijven hier maar 1 nachtje omdat we verder geen zin hebben om nog ver te rijden naar ons huisje in het noorden van tenerife. We hebben een enorme grote hotelkamer met een babybedje met alles erop en eraan. De kamer is groot en licht, er is een koelkast en een mooie badkamer. Het meubilair is wel een beetje aftands en op het bed ligt een ouderwetse sprei, dekbedden kennen ze hier niet! De volgende ochtend gaan we lekker ontbijten in het barretje onder het hotel. Het lijkt een beetje op een oude smidse, er staan een klein dik mannetje met een enorme grote zwarte baard rondom zijn hoofd en hij spreekt alleen Spaans. Het voelt al heel authentiek! Behalve wij zijn er nog 2 andere klanten, mannen alleen, het is hier duidelijk niet erg toeristisch! Onze smid maakt voor ons een lekker ontbijten met croissants en kaas en jam en Canarische bananen. Om het zware ontbijt te laten zakken maken we even een ommetje over het strandje. Er staat een waterig zonnetje en een paar mensen nemen een duik in de zee. Voorzichtig doen we een eerste pootje-baad. Dan pakken we onze spullen en beginnen we aan de 2 uur durende tocht door de bergen om bij ons huisje te komen.