zondag, september 23, 2012

Kamperen in Toscane: regen in Pistoia

He wat is dat natte spul allemaal wat er uit de lucht valt.... is dat regen? He getsie.. wat zullen we nu eens gaan doen dan?
Dus gingen we naar Pistoia, de stad het dichtst bij de camping, maar eentje die niet hoog op ons lijstje stond. Onterecht zo bleek, want wat was het er mooi! Een Florence in het klein, rustiger en beloopbaarder maar bijna net zo sfeervol.

Van knuff


Het is markt. Jammer, aan de ene kant maakt het het levendiger en drukker, maar italiaanse markten zijn verder een verzameling van rotzooi. Als je geen grote hoeveelheden groente wilt kopen (en dat wil je eigenlijk nooit in een tent) en geen goedkope kousen, lelijke onderbroeken, uitelkaarvallende pyjamas etc etc... heb je er verder niks te zoeken.
Van knuff


Helaas regent het onophoudelijk en dus gaan we om 12u op een terrasje zitten voor een lange en uitgebreide lunch. We nemen bruschetta vooraf en een enorm bord "spaghettose" (grote spaghetti) met kaas en pepersaus als hoofdgerecht. Voor Jonas hadden we alleen bruschetta, maar natuurlijk hoeft hij die amper terwijl hij smult van de pasta, zul je altijd zien.
Van knuff


We nemen Jonas mee de duomo in. Hij is enorm onder de indruk en hij fluistert zelfs voor het eerst, heel schattig. Dan lopen we nog even naar het 12e eeuwse ziekenhuis voor een fotootje in de regen...
Van knuff



Kamperen in Tocane: Vinci

Het is heel mooi weer, maar we willen toch een kleine excursie doen voor we weer in het zwembad duiken. Dus besluiten we naar het dorpje Vinci te rijden, de geboorteplaats van Leonardo.
Van knuff

Het is een mooi dorpje. de oude kern bestaat hoofdzakelijk uit het museum over Leonardo da Vinci, dus gaan we daar maar in. Het is best een aardig museum, maar het bevat voornamelijk replica's van de machines die Leonardo bedacht heeft en die hadden we al eens gezien lang lang geleden in Milaan toen we ook meer tijd hadden voor dat soort dingen. Jonas vond het ook wel leuk om even te zien, maar niet te lang natuurlijk. Dus de hoogtepunten van het museaum waren voor ons de mooie uitzichten vanaf de toren.. de gratis wifi en de lekkere broodjes in het restaurantje :)
Maar het was best een leuk dorpje...
Daarna snel het zwembad in op de camping!

Van knuff


Op de camping heeft Jonas een heus speelvriendinnetje gevonden, Lisa. Ze is 3 jaar en komt uit Beieren. Ze heeft een hele mooie opblaasdraak waar hij eventjes op mag terwijl Lisa met zijn orka speelt.
Van knuff

Kamperen in Toscane: wandelen in de heuvels

Vandaag horen we onze wandelschoenen wel heel hard staan trappelen in de auto. Eefje zou ook wel heel graag in de bergen gaan wandelen maar die zijn zo ver weg en we hebben niet echt beschrijvingen van dagtochten daar.. dus lopen we met Jonas in de rugdrager naar het middeleeuwse dorpje Montecatini Alto. Maar het lijkt wel alsof wij de attractie zijn. Italianen en toeristen spreken ons aan als ze Jonas zien in de rugdrager. Een Italiaans echtpaar nodigt ons uit op de koffie. Een buslading Zweedse toeristen wil met 'm op de foto .. en een straatmuzikant begint een aubade als Jonas hem 50 cent geeft. Leuk hoor als andere mensen ook vinden dat je zo'n leuk kind hebt!
Van knuff


Montecatini Alto heeft alles voor een leuke wandeling.. een klooster met echte monniken.. een kasteelruine uit de 12e eeuw...een klokketoren die maar tot 6 telt.. een pleintje met een cafeetje waar de oude gebochelde cafe-eigenaar trots zijn foto van hem en Tom Cruise aan alle gasten laat zien.

Van knuff


En natuurlijk prachtige uitzichten over heel veel olijfbomen
Van knuff


Op de terugweg is het Eefje's beurt om de rugdrager te dragen, dat gaat ook best goed!
Van knuff

Kamperen in Toscane: dagje strand

De camping ligt ook maar drie kwartier van het strand. Toch wel leuk om voor 1 dagje echt Italiaans naar het strand te gaan. We rijden naar de boulevard van Viareggio. Het is zondag en het is een drukte van jewelste, de hele regio is hier aan het flaneren. Mooie oude hotels en palmbomen.. maar geen uitzicht op zee! De zee zit verstopt achter de lelijke gevels van de "strandtenten" waar je je strandstoel moet huren..... alle stranden zijn privé bezit en er moet voor betaald worden om erop te mogen. Maar goed, dat wisten we en we willen dat gewoon een dagje meemaken, dus Eefje reserveert in haar beste Italiaans " due sdraie e un' ombrellone" (2 ligstoelen en een parasol).
We krijgen een bonnetje waar het nummer van onze plek op staat en een gelikte italiaanse badmeester-achtige meneer begeleid ons domme toeristen er naar toe... rij 2 plek 12, we hadden het zonder hem nooit gevonden :)
Van knuff

Het strand bestaat uit rijen en rijen van dit soort parasols met leunstoelen. Om de paar rijen zit er een strandwacht en ligt er een reddingsboot klaar.. heel grappig. Och, het heeft wel wat zo voor een keertje. Jonas speelt lekker met zijn graafmachine in het zand en hij speelt zelfs even met een Italiaans buurmeisje. Als we honger krijgen bestelt Eefje voor een habbekrats een stapel broodjes waar je bang van wordt bij het vage eethuisje van onze strandtent. In een houten keetje staan 4 man reusachtige hammen en kazen te verwerken tot prachtige gerechtjes. Het smaakt supergoed in elk geval.

Van knuff


Aan het eind van de dag durft Jonas onbevreesd in de golven te springen en durft Eefje onbevreesd met een Italiaanse buurvrouw te kletsen. Het was een succesvol dagje cultuursnuiven!

Kamperen in Toscane: Dagje Pisa

Vannacht heeft het heel hard geregend. Als Eefje de volgende ochtend de koffie uit het boodschappenkrat wil pakken slaakt ze een harde gil. Er zit een kikker tussen de boodschappen! Tom en Jonas halen voorzichtig de kikker uit het krat, maar die springt met een grote boog zo weer de voortent in. Eefje jaagt hem er weer uit, gezellig zo'n kampeer-kikker.
Van knuff


Dan gaan we naar Pisa. Het gaat beduidend minder soepel als ons bezoekje aan Lucca. Parkeerplek vinden is lastiger en Jonas is in een minder goed humeur. We zijn zn speen en zn rendier vergeten en hij wil slapen in de buggy maar dat lukt zo niet. Dus dan maar snel een speen kopen bij de Italiaanse Prenatal en wat heenenweer wandelen in de hoop dat hij gaat slapen.
Van knuff


Helaas.. het mag niet baten. We gaan op een terrasje een pizza eten en daar knapt hij wel wat van op. Genoeg in elk geval om een beetje van de scheve toren te kunnen gaan genieten. We wandelen over het plein langs de kerk en de toren en langs alle toeristenkraampjes.

Van knuff


Bij een toeristenkraampje mag Jonas zijn eigen miniatuur-toren kopen. Hij is er helemaal trots op. De rest van de vakantie moeten zijn auto's en treinen rondjes om de toren rijden en vertelt hij honderduit over de scheve toren van Pisa die omvalt.
Van knuff


Het valt ons op dat de marktkooplui een stuk minder aggressief zijn dan 5 jaar geleden. Hebben ze de moed opgegeven door de crisis? Of vallen we niet meer in hun doelgroep omdat we nu een klein kind hebben? We snappen er niets van, maar vinden het ook niet echt erg dat we nu rustig kunnen wandelen zonder lastiggevallen te worden!

Kamperen in Toscane: dagje dierentuin

De camping ligt tussen Lucca en Pistoia in en Pistoia heeft een dierentuin... dus moeten we erheen. Want je leert een land pas goed kennen als je er de dierentuin bezocht hebt!

De TomTom stuurt ons er heen over een bizar landweggetje met kleine bruggetjes, door achterafveldjes, langs composthopen ... is hier echt ergens een dierentuin??? Ja!! Verrek, daar is hij! Ineens draaien we een enorm parkeerterrein op.. vrijwel leeg. Een oud mannetje vraagt 2 euro parkeergeld aan ons en wijst ons de ingang, aan het einde van de horizon linksaf zo'n beetje.
Van knuff


Het is een bossig terrein met flink hoogteverschil. De kern van de dierentuin is oud, met zielige kleine verblijven en eromheen hebben ze nieuwere verblijven gemaakt. Maar niet in de volgorde waarin je dat meestal ziet. Eefje zou de "hogere" dieren en de publiekstrekkers eerst een mooi nieuw verblijf geven en daarna nog eens kijken wat je met de rest gaat doen... Maar hier staan de olifant, giraf, neushoorn en nijlpaard in een piepklein en zielig oud onderkomen.. terwijl de pelikanen en de steenbokken reusachtige nieuwe verblijven hebben. Eigenaardige keuzes wel.
Van knuff


Al met al een dierentuin met niet zoveel hoogtepunten. Voor papa en mama waren de hoogtepunten de goedkope koffie (1 euro voor een latte macchiato) en de werkende gratis wifi. En voor Jonas was het hoogtepunt deze fraaie roze kattenauto waar hij meerdere malen heel erg lang in gezeten heeft.
Van knuff

Kamperen in Toscane: dagje naar Lucca


We hebben al veel gezien van Italie, maar we waren nog nooit in Lucca geweest. En Eefje wou er altijd al eens heen. Dus eigenlijk was dat min of meer het hoofddoel van de reis geworden. Maar zoals dat vaker gaat romantiseer je het misschien een beetje teveel, kan het op een gegeven moment de verwachtingen toch niet helemaal waar maken wellicht...

Lucca ligt echt heel dichtbij de camping en we rijden er zo heen, ook nog eens naar een lege goedkope parkeerplek die daadwerkelijk dichtbij het centrum ligt. Wat een geluk! 
We hebben een stadswandeling bij ons uit een reisgidsje en proberen deze een beetje te volgen. Jonas gaat soms een stukje aan de hand meelopen en soms een stukje in de buggy. Heel erg soepeltjes eigenlijk! 
Van knuff

Maar toch wil Lucca ons niet echt grijpen, het is allemaal te vers gestuc-ed en geverfd, te gepolijst. En de studenten op fietsen zijn net iets te nonchalant hip en we voelen ons oud. Nieuwe trends gespot: Mannen met lang haar in een knotje op het hoofd; Toeristen die foto's maken van de stad met hun ipad.

Van knuff

We eten wat op een terrasje waar allemaal jongeren nonstop met hun telefoon spelen en praten over facebook. Tja niet dat wij zoveel anders zijn, maar we krijgen de gratis wifi niet aan de praat en dan is het extra balen. Gelukkig heeft Jonas goeie zin en eet hij zijn hele tosti op. Dan doen we nog een wandelingetje over de stadsmuur. Wel leuk, een soort langgerekt park met uitzicht over de stad. Eigenlijk zouden we het moeten gaan hardlopen, maar we hebben geen spullen daarvoor bij ons. Misschien toch een reden om nog eens terug te gaan.

Van knuff

Kamperen in Toscane: default dag kampeergenot

Eigenlijk verlopen alle dagen vanonze vakantie grofweg volgens hetzelfde schema... rust, regelmaat en relaxen!  Dus daarom hier even een algemene beschrijving van hoe onze dag eruit zag. Het enige grote verschil is de "activiteit van de dag" en die zal ik hierna in losse posts beschrijven:

Als Jonas smorgens wakker wordt kruipt hij lekker bij papa en mama tussenin op het luchtbed. Papa en mama moeten dan verhaaltjes vertellen over het kleine Draakje ("Draak tellen!") die ook aan het kamperen is met zijn papa en mama en toevallig bijna dezelfde dingen meemaakt als wij. Dan gaat mama zich eerst zelf aankleden en komt daarna terug om haar mannen uit bed te sleuren.


Als we allemaal aangekleed zijn gaat het broodjes-haal-ritueel beginnen. We moeten naar het winkeltje lopen wat onderaan de heuvel ligt. Jonas loopt met papa aan de hand en mama loopt met een lege buggy de heuvel af naar beneden. Eerst moeten we 2 poortjes door die allebei benoemd moeten worden. Jonas vraagt dan "Poort door?" en wij zeggen "Ja.. we gaan de poort door!". Dan komen we langs een paal met luidsprekers. Iedere dag weer wil Jonas weten wat het zijn en lacht hij heel hard als we net doen alsof we hem omroepen "Attentie attentie, wil Jonas naar de receptie komen?". Daarna komt een steil stuk naar beneden met een paar afwateringsgootjes waar Jonas steeds een grote "drakenstap" overheen moet nemen. Regelmatig geeft hij er op dit stuk de brui aan en wil hij liever in de buggy verder.



















Op naar het volgende hoogtepunt en dat is de tractor in het tractorhuis! De baas van de camping en zijn hulpje rijden de hele dag een beetje rond op een tractor en doen onduidelijke onderhoudsdingen waarvoor ze veel woorden en gebaren nodig hebben. Smorgens vroeg staat de tractor nog in het oude vervallen schuurtje en Jonas zegt dan "Even tractor zien!"
Van knuff
Dan komen we eindelijk bij het winkeltje aan. Achter de toonbank staat een chagrijnig vrouwtje die alleen Italiaans spreekt en achter de kassa zit haar even chagrijnige man die alles in het Engels doet. Een gezellig stel zo op de vroege morgen. Jonas mag daarna de zak met broodjes dragen of we zetten hem met zak en al in de buggy.
Van knuff
Als we , dezelfde rituelen herhalend, eindelijk weer bij onze tent zijn aangekomen schijnt het zonnetje meestal heerlijk en kunnen we in een t-shirtje voor de tent ontbijten. Koffie en zachtgekookt eitje erbij en genieten maar! Na ons hele uitgebreide vakantie-ontbijt gaan we nog even een boekje lezen, afruimen, afwassen, tassen inpakken, een luier verschonen, zwaaien naar de tractormannen, voetballen en dan is het wel tijd om iets te gaan doen.
Van knuff
Dus op dit moment gaan we activiteit  X doen, die als losse blogpost hieronder beschreven wordt. Gemiddeld kwamen we zo tussen 13u en 16u terug op de camping. Precies nog tijd genoeg voor een duik in het heerlijke zwembad! Wat een prachtig zwembad was dat, met heerlijke bubbelbaden, massagestralen,fonteintjes en prachtig uitzicht niet te vergeten. Het kostte eigenlijk gewoon moeite om je van het zwembad los te rukken en nog iets te gaan doen "Ah joh, laat dat Pisa maar zitten, zo'n scheve toren is toch niet zo boeiend, dit zwembad is veel gaver!"
Van knuff
Bij het zwembad was ook nog eens een barretje waar je cappuchino's en andere drankjes kon halen. Zo zaten papa en mama dan aan een lekkere koffie als Jonas zijn banaantje of koekje at. Tussen het zwemmen door kon Jonas ook heerlijk een boekje lezen, bijvoorbeeld zijn nieuwe dierenboek, waarmee hij andere badgasten vermaakte door luidkeels over de amoerpanter, de luiaard de tapir en andere beesten te kletsen.
Van knuff
Na het zwemmen gaan we lekker even douchen en dan lekker rozig eten koken. Tijdens het koken speelt Jonas braaf in zijn stoel met zijn autos op de tafel.
Van knuff
We koken pasta met groente of we grillen groente met brood en kaas en 1x bakken we zelfs aardappelen om Jonas een plezier te doen. na het eten willen we natuurlijk een toetje, maar dat kunnen we niet goed houden in een warm tent, dus dan gaan we weer de heuvel af naar het winkeltje wat gelukkig tot 20u open is. Met weer exact dezelfde rituelen als smorgens vroeg. Wat een pret! Soms gaan we geen yoghurt halen maar lopen we door naar het restaurant en eten we daar een ijsje en/of een lekkere koffie. En we genieten van de uitzchten en de avond die valt en de mooie sterrenhemel.


Weer terug bij de tent is het bedtijd voor Jonas, die gaat lekker onder de wol. papa en mama gaan dan nog even een boekje lezen onder het genot van een of meer drankjes ...

Kamperen in Toscane: de heenreis

Voor het eerst zijn we dit jaar via Frankrijk naar Italie gereden en niet via ons oude vertrouwde Duitsland. Voorheen gaven we altijd de voorkeur aan Duitsland... maar waarom eigenlijk? Hard rijden mag bijna nergens meer en er zijn zoveel "Baustelles"  en "Staus"  en "Reifeteilen auf der Fahrbahn" ...
Van knuff
 Frankrijk is eigenlijk heel goed bevallen, op alle parkeerplaatsen gratis schone wc's en gratis wifi. Best lekkere koffie's overal... ze praten er alleen wel Frans he, dat blijft lastig. Tot Eefjes grote verbazing kan Tom zo een heel gesprek voeren met de pompbediende over zijn tankpas die niet werkt en dat bij een pompstation terug de stroom was uitgevallen... zelfs de meterstand rolt er zo uit in het Frans. Bijzonder hoor, een natuurkundige met een talenknobbel.
Van knuff

Jonas vindt de heenreis ook prima. We hebben een voetbal meegenomen in de auto en zo kunnen we bij iedere stop lekker een stukje voetballen. Verder vermaakt hij zich met het lezen van zijn Bobo-boekjes en het luisteren naar de Bobo-cd, de Efteling-cd's en alle kinderliedjes die we hebben meegenomen. We kunnen die liedjes nu werkelijk dromen en Jonas kan ze ook vrij goed zelf zingen nu.
Om 20u savonds aan het einde van de eerste reisdag komen we aan in hotel Alte Post in Wassen, vlak voor de Gotthard tunnel. Een aantal jaar geleden hebben we hier ook gelogeerd en het is nog even sfeervol en knus als toen. We drinken nog een lekkere grote Weizen Bier en Jonas en zijn rendier delen een appelsap en rollen dan ons bed in. Jonas gaat ook heel lekker slapen in zn eigen kampeerbedje.
Van knuff


De tweede reisdag gaat eigenlijk ook prima. Tikje File bij de Zwitsers/Italiaanse grens. En die vervelende ringweg bij Milaan is ook altijd een beetje een bummer. Er is nergens een stopplek waar je kunt voetballen, overal is druk verkeer en is het levensgevaarlijk om Jonas los te laten lopen. Gelukkig zijn er wel veel mooie vrachtwagens om naar te kijken.
We besluiten om helemaal door te rijden naar Toscane. Stiekum hadden we ook plannen voor Ligurie, maar als het rijden zo goed gaat, dan moeten we ook maar "all the way" gaan. Het laatste stuk van de route is erg mooi, de weg van Parma naar la Spezia voert door een prachtig rustig berggebied met wijdse vergezichten. De weg van La Spezia naar Pisa voert langs de marmergroeves van Massa-Carrara en de zee.
Van knuff

De eerste camping die we aandoen is meteen een goeie, camping  belsito bij Montecatini-Terme. vanaf de snelweg rij je 10 minuten door lelijke industrie, vervallen kantoorgebouwen en samengeraapte woonwijkjes zoals Italie daar vol mee staat. Dan ineens draai je een groene heuvel op vol olijfbomen met prachtige uitzichten op idyllische dorpjes en 5 minuten later ben je op camping Belsito.
Het is een terrassen camping die over een heuvel ligt en het lijkt wel alsof ze er iedere paar jaar een paar terrassen bijgemaakt hebben. Het onderste gedeelte is een beetje gedateerd, maar daar staan hoofdzakelijk campers en caravans. naarmate je hoger de heuvel op gaat wordt het uitzicht steeds mooier. Daar staan de tentkampeerders en daar is ook mooi nieuw sanitair en een prachtig superdeluxe zwembad! Het tentenveld bovenaan de camping is vrijwel leeg en wij kiezen een mooi plekje in het midden, naast het zwembad, zodat Jonas naar hartelust kan voetballen. Heel idyllisch zo tussen de olijfbomen en zoveel ruimte om ons heen! Zo mooi hebben we bijna nog nooit gestaan op een Italiaanse camping!
Van knuff


zaterdag, september 08, 2012

Dagje Efteling

Omdat opa en oma 40 jaar getrouwd zijn gaan we een dagje naar de Efteling met zn allen. Voor Jonas de eerste keer! We beginnen bij het sprookjesbos, waar hij op alle paddestoelen wil klimmen
Van knuff
Het pannekoekenhuisje is ook leuk:
Van knuff
Lekker wandelen met opa en oma:
Van knuff
Het hele enge monster van Raveleijn:
Van knuff
En als klapper nog even in de oude tufferbaan, zelf achter het stuur!
Van knuff
Met opa en oma in de auto achter ons:
Van knuff
Daarna zijn we nog lekker gaan eten en toen was Jonas zo moe dat hij de volgende dag tot half 9 geslapen heeft!

Verjaardag van de mannen

Beter laat dan nooit, hier nog wat foto's van het grote verjaardagsfeest! Een geslaagd feest met veel visite en, niet onbelangrijk, veel mooie kado's!
Van knuff
Van knuff
Van knuff
Van knuff
Van knuff