maandag, mei 27, 2013

vakantie Zuid-Spanje: stranden in Nerja

Helaas gaan we ons geliefde huisje in Coin verlaten, en vertrekken we naar het kustdorpje Nerja om daar nog 4 dagen aan het strand door te brengen. Nerja ligt niet aan de Costa del Sol, maar aan de Costa Tropical, een stuk kust waar het lelijke massatoerisme grotendeels aan is voorbij gegaan en waar je nog echt mooie authentieke plekjes hebt.

Je hebt er een leuke boulevard, een soort plein boven het strand met mooie uitzichten. Het heet heel pretentieus "Balcon d'Europa"


Langs de strandjes liggen rotsen en is het mooi groen. Heel anders dan die betonblokken bij Marbella! Je kan er fijn wandelen en naar de golven kijken en een ijsje eten. Best leuk zo'n strandvakantie



Nerja is wel toeristisch maar er staan dus geen betonnen flat-hotels. Wij zitten in een vakantiepark waar alles een beetje nep-spaans is. Wel in stijl maar toch niet authentiek te noemen. Veel huisjes zijn in bezit van oudere Engelse echtparen en de tuintjes liggen er allemaal piekfijn bij. bloempotten met cactussen en palmbomen.. mooie bloesems langs de gevels en een mooi zwembad. Het is geen onaardig vakantiepark en er zijn veel kindjes van Jonas zn leeftijd. Maar Eef en Tom missen toch de ruige natuur en de vrijheid en de uitzichten van ons huisje in Coin. We moeten even wennen! Maar een winkeltje met verse broodjes dichtbij en een biertje bestellen bij de poolbar is toch stiekum ook een keer lekker.

Vlakbij ons huisje liggen de grotten van Nerja een prachtig en enorm druipsteengrotten complex. Als we er op een regenachtige ochtend heen gaan blijken veel andere mensen van ons vakantiepark er ook te lopen. Jonas vind het ook leuk en ziet overal mannetjes en monsters en kastelen.



En dan het strand... op 2 km van ons huisje ligt het Playa Burriana. Ongeveer 1 km strook zand tussen de rotsen met een paar strandtenten met lekker eten en leuke winkeltjes en speeltoestellen en bootjes... kortom het perfecte strand voor jonge gezinnen! Het was gezellig druk met waggelende dreumesen, kinderwagens, rennende kleuters.... en de laatste 2 dagen van de vakantie waren weer perfect strandweer dus nemen we het ervan. De strandtenten hebben grote houtvuren waar ze vis op grillen maar ook grote pannen (veggie!) paella op maken. Lekker en leuk om naar te kijken.



Jonas krijgt een strandsetje wat zo klein is dat het makkelijk meekan in de koffer naar huis en hij is uren zoet met "kasteeltjes" bouwen





Vakantie Zuid-Spanje: dagtrip Ronda

Omdat onze buurtjes weer naar huis zijn en er niemand meer is om mee te spelen bij het huisje besluiten we dat het een mooi moment is voor de lange dagtrip naar de stad Ronda.
Het is maar 60 km rijden rijden, maar wel over bochtige bergweggetjes en door kleine dorpjes zodat je vrijwel de hele rit maar 40 kunt rijden of zo.

onze eerste stop is in het bergdorpje El Burgo waar we in een cafeetje een bakkie doen. Er is helemaal niemand behalve een paar poezen waar Jonas driftig achteraan rent, maar die niet willen kroelen.

Daarna stoppen we bij een mooi uitzichtpunt in de bergen waar je een korte wandeling kunt doen. Echt een geweldig uitzicht! En Jonas is ook erg enthousiast weer over het klimmen.


Door de oude binnenstad van Ronda loopt een spectaculair ravijn. Maar als we in de stad aankomen hebben we eigenlijk al wel honger en nog voor we dat ravijn gezien hebben strijken we neer op een pleintje om eens lekker tapas te gaan eten. Jonas eet gewoon hele sardientjes! En hij is gek op gefrituurde ansjovisjes!


We lopen hard voorbij aan de oudste stierenvecht-arena van Spanje... dan gaan we eens dat mooie ravijn bekijken, erg spectaculair.

Ondertussen scoren we voor Jonas nog een bijpassend schild bij het zwaard. Als we bij het ravijn staan te fotograferen ontdekken we dat onze ridder lekker in slaap is gevallen. Tijd voor papa en mama dus om even rustig wat winkeltjes af te kunnen struinen. Tom koopt nog een t-shirt en Eef een sjaal en dan gaan we maar weer eens terug naar de auto.


Terugrijden we langs de kust, dat is 90 kilometer, maar je doet er maar 5 minuten langer over, apart! En ook deze weg is een schitterende weg in de bergen uitgehakt. Jonas is inmiddels wakker geworden en we spelen "Ik zie ik zie wat jij niet ziet" in de auto. Hij snapt het spelletje nu helemaal en we zullen het nog heel vaak spelen deze vakantie.

Vakantie Zuid-Spanje: uitstapjes rond Coin

De eerste dagen was het zulk lekker weer dat het niet echt uitnodigde tot enorme excursies. Na al die kou in Nederland wilden we alleen maar genieten van de zon en met een drankje aan het zwembad hangen.

De eerste dag zijn we naar Mijas Pueblo geweest, een klein dorpje in de bergen met leuke witte huisjes en dikke toeristen op zielige arme ezels. We hebben op een pleintje onze eerste (en toevallig ook laatste) Churro's gegeten terwijl we de ezeltaxi-mensen stiekum uitlachten.


De tweede dag zijn we naar El Torcal geweest. Een natuurgebied op 1,5 u rijden met heel bijzondere rotsen. Alleen het was er erg mistig... dat was dan wel weer jammer. Bij het bezoekerscentrum bleek een overenthousiaste Nederlander te werken die bezwoer dat de mist elk moment op zou trekken. Als we nu eerst even in het winkeltje gingen kijken en dan de film gingen zien en daarna wat gingen eten... dan was daarna de mist vast weg.... NOT!!!!!



Maar wel een leuk zwaard voor Jonas gescoord.. en hoewel de film een beetje eng was is het wel goed blijven hangen .. en daarna echt superlekker gegeten in een kaal lokaaltje met een barretje waar ze echt goed eten serveerden. En ook hier hadden ze voor toeristen een Engelse kaart, maar had het personeel geen flauw idee wat er op die Engelse kaart stond. Ze pakten dan de Spaanse kaart erbij en hoopten dat alles in dezelfde volgorde stond... aaah u wilt de derde van boven...tweede bladzijde...Maar het liep altijd goed af!


We zijn naar 2 dierentuinen geweest! Eerst naar BioParc in Fuengirola en later nog naar het Selwo adventurepark in Estepona. Ze waren compleet verschillend en verrassend in allerlei opzichten....
BioParc ligt midden in de stad, is heel klein maar ontzettend mooi aangelegd en verzorgd en nieuw. De dieren hebben niet super veel ruimte maar het ziet er wel heel natuurlijk uit. Je mag hier geen eten naar binnen nemen maar er zijn een paar goede restaurants. Jonas vond de gorilla's en de krokodillen geweldig. Gorilla mannetje Ernst komt oorspronkelijk uit Blijdorp! Eefje vond de Binturong echt geweldig, nog nooit gezien zoiets.. een herdershond/beer/maki cross-over

Het Selwo park was bijna 2x zo duur als het BioParc... en zeker 4x zo groot.. maar ook een beetje oud en smoezelig. Dieren achter roestig traliewerk. Ringstaartmaki's die je bananen mocht voeren en aaien. En je mocht ook geen eten mee naar binnen nemen maar er was alleen een viezige snackbar waar je friet en burgers kon eten.. blehhh.. terwijl er wel heel veel Spaanse families met hele picknickmanden naar binnen gingen!



We zijn ook nog naar Marbella geweest en hoewel we even lekker aan het strand gezeten hebben was het verder niet echt bijzonder. Het was er erg leeg... rijen lege strandtenten en lege restaurants... een beetje mistroostig. Gelukkig was er een boulevard met beelden van Dali en daarna een speeltuin in de vorm van een piratenschip zodat zowel ouders als kind met een voldaan gevoel naar huis gingen.



Vakantie Zuid-Spanje: Naar het huisje in Coin

Op vrijdag ochtend vlogen we om half 8 sochtends naar Malaga. Heel relaxed was dat! Je kan heel dichtbij parkeren en je hoeft niet ver te lopen.
Malaga airport is wel heel groot en we moesten vooral ver lopen naar de huurauto. Maar de meisjes van Sixt waren echt heel aardig en we kregen een mooie witte Renault Scenic. Er zat zelfs een navigatie systeem in, die kregen we er gratis bij.. maar we weten ook waarom want de routekaart klopte voor geen meter. Er stonden allerlei wegen in die nog niet bestonden, waarvan de bouw was stilgelegd vanwege de crisis!

 In 3 kwartier rijden waren we bij het dorpje Coin, daar sloegen we groot in bij de plaatselijke supermarkt en begonnen we aan de route naar ons huisje El Sigiloso, heel spannend!.... Eerst het dorpje uit over een aardige asfaltweg, dan een afslag een smal en minder goed geasfalteerd weggetje in... dan een grindweg door de heuvels en tenslotte door een greppeltje een zandpad af. Heerlijk in-the-middle-of-nowhere gevoel krijg je ervan!
En bij de afslag naar de grindweg woonde een kolonie bijeneters! Net een uur uit het vliegtuig had Eef al haar eerste vogelfoto's gemaakt, wat bijzonder!


 Het huisje was prima in orde, maar vooral geweldig was het uitzicht vanaf ons terrasje... olijfboomgaarden en heuvels met grazende geiten... we raakten niet uitgekeken en niet uitgefotografeerd.

De eigenaar van de huisjes had ook 2 lieve herdershonden, Baloe en Tika, waar Jonas onmiddellijk heel goede maatjes mee werd.
 


 Er was nog 1 ander huisje verhuurd en Jonas werd natuurlijk vriendjes met de buurkinderen


 En er was ook een heel lekker zwembad waar we in konden afkoelen, want het was de eerste dagen bijna dertig graden



's morgens konden we al buiten ontbijten op ons terrasje. 's middags gingen we dan meestal ergens uiteten en dan middags wat simpels koken en nog tot laat buiten zitten. Na het eten gingen we dan nog even een wandelingetje maken en dan liepen de honden gezellig mee. Jonas had zn schema ook een beetje verlegd, soms sliep hij om half tien savonds nog niet en dan de volgende ochtend doorslapen tot 8 uur!

 

 kortom echt een fantastische plek, een heerlijk huisje waar we zeker nog een keer naar terug zullen gaan!