woensdag, april 07, 2010

vakantie Umbrie 2010: Assisi

Ons huisje ligt 10km van Assisi vandaan. Die 10 kilometers zijn wel kilometers steil bergop en af over een heel smal landweggetje. Je kan ook over de snelweg, maar dat is ontzettend om en minder leuk!
We zijn tijdens onze vakantie 2x in Assisi geweest, een keer op een maandag en een keer op goede vrijdag. Op de maandag was het heeel rustig, op goede vrijdag was het gezellig druk.

Assisi is verschrikkelijk mooi, tot op het bot gerestaureerd maar toch authentiek. Het lijkt alsof over ieder plantje wat buiten staat is nagedacht door een welstandscomissie. Ieder straatje en ieder huisje, poortje, tuintje is de moeite van het bekijken waard en draagt bij aan die heerlijke Middeleeuwse sfeer die er hangt.
Van umbrie2010


De eerste keer parkeren we bij de basiliek van Assisi, we lopen zonder er echt over na te denken de basiliek binnen. Mooi, maar redelijk sober. Dan staan we ineens bij de tombe van de heilige Franciscus himself. Het is niet ons geloof en niet iets waar ik me doorgaans voor interesseer, maar het is toch indrukwekkend. Voor de tombe knielen Franciscaner monikken in een bruine habijt en met een lange zwarte baard, net als in een film. Raar eigenlijk, als je de rozenkrans wegdenkt hadden het net zo goed Moslimextremisten kunnen zijn
Van umbrie2010


De tweede keer dat we in Assisi zijn is het goede vrijdag. Er worden allerlei kerkdientsen georganiseerd en het wemelt van de monikken in de stad. Ook zijn er veel jongeren in een soort padvindersuniform die blijkbaar ook een rol hebben bij de festiviteiten. We zien een paar keer dat een groepje padvinders monikken tegenkomen die ze helemaal gaan knuffelen en omhelzen. Het zal wel een oude traditie zijn maar het ziet er toch vreemd uit, zeker met de huidige nieuwsberichten over kindermisbruik in het achterhoofd.
Van umbrie2010

Van umbrie2010


We bezoeken ook de Rocca van Assisi, een oud fort wat hoog boven de stad uittorent.
Van umbrie2010


Als we terug naar huis rijden kun je vanuit de omliggende heuvels Assisi verschrikkelijk mooi zien liggen tegen de bergflank van de monte Subasio.
Van umbrie2010

1 opmerking:

Sabrina zei

Wat leuk om er nu juist in het paasweekeinde te zijn. Dat geeft denk ik toch iets extra's aangezien het geloof daar nog wat meer leeft. Mooie plaatjes geschoten hoor!