zondag, juni 27, 2010

Weekendje Wieden: lepelaars in Giethoorn

Wij hebben nog nooit lepelaars gezien... hoewel we echt moeite ervoor hebben gedaan, is het nog nooit gelukt. Maar vandaag gaat het gebeuren. Volgens de schipper van onze aalscholvertocht kun je bij de vogelkijkhut van Noord-Giethoorn lepelaars zien!

We slapen tot een uur of 9 uit en gaan dan lekker uitgebreid ontbijten voor ons kippennest. Om 10:30 nemen we afscheid van de boerderij en rijden we naar Giethoorn. Wat een drukte! Bootjes varen hier in de file! Langs de berm staan gigantische rijen met campers, gewoon in de berm, stoeltjes ervoor en genieten maar van het uitzicht.. tje, ieder z'n ding natuurlijk.
Het duurt even voor we de vogelkijkhut gevonden hebben, het is nog een stukje lopen vanaf een klein parkeerplaatsje. Het is een ronde hut op palen die heel het gebied rondom bestrijkt.
Van weekendje wieden


In eerste instantie zijn we teleurgesteld. We zien een watertje naast een drukke autoweg en in het water drijven ganzen... tja die hebben we thuis ook! Dan ontdekken we een boom met 3 aalscholvers erin.. ach, leuk. En dan blijkt dat er achter die boom nesten zitten met lepelaars! We kunnen de nesten niet zien, maar afentoe vliegt er 1tje op en maakt hij een rondje. Soms landt er 1 in het water om een beetje te snacken in het water.

Van weekendje wieden


Van weekendje wieden


Om 12u komt er een medewerker van de plaatselijke vogelclub om "voorlichting" te geven over het gebied. Wij zijn de enige 2 bezoekers en de man (met houthakkershemd en grijze baard) is erg blij dat hij z'n verhaal bij ons kwijt kan. In ruil daarvoor mogen we onbeperkt de lepelaars bekijken door zijn dure Swarovski kijker.
Behalve lepelaars zitten er ook nesten van purperreigers, een kuifeend, en diverse kleine zangvogeltjes.
Van weekendje wieden


Van weekendje wieden


om een uur of 1 gaan we weer naar huis. Wat een heerlijk weekendje weg in eigen land. Dat is zeker voor herhaling vatbaar!

Geen opmerkingen: