zondag, juni 27, 2010

Weekendje Wieden: tocht door de Wieden

We slapen lekker uit en ontbijten uitgebreid in ons heerlijke tuintje, lekker in de zon. Dan gaan we op pad naar bezoekerscentrum de Wieden. Eerst lopen we het vlonderpad, een tochtje van wel 1 hele kilometer over vlonders door het rietland. Er zitten hier schitterende libelles, karekieten, rietzangers en andere kleine zangvogeltjes.
Van weekendje wieden


Van weekendje wieden


Na afloop van deze uitputtende tocht gaan we heerlijk uitrusten op een bankje terwijl we wachten op de schipper. We hebben een tochtje geboekt naar de aalscholverkolonie met een fluisterboot van natuurmonumenten. Hoewel we zeker de jongste deelnemers zijn zit de boot gelukkig niet helemaal vol met oudere mannen in houthakkershemden en grijze baarden. De schipper vertelt in vlot tempo allerlei wetenswaardigheden over het nationale park en alle vogels en planten.
Eerst varen we langs een kolonie zwarte sterns. Ze bouwen hun nesten op vlondertjes die speciaal voor ze worden neergelegd. Dat is nodig omdat de plant die ze oorspronkelijk gebruiken voor het nest, de krabbescheer, nogal zeldzaam geworden is.
Op ieder vlonder zitten een of 2 kuikens en afentoe komt mama of papa stern wat lekkers brengen
Van weekendje wieden


Van weekendje wieden


Dan varen we over een grote plas, de Beulackerwijde die ontstaan is door turfafgraving in combinatie met een dijkdoorbraak in de 18e eeuw.
Van weekendje wieden


We varen naar de bakkerskooi, een oude eendekooi, waar nu een Aalscholverkolonie huist. Het gebied wordt beschermd door natuurmonumenten, de schpper moet 2x een hek van het slot halen en we lopen door een tunnel van allerlei rietmatten en beschuttingsmateriaal om de aalscholvers niet te storen. Het is net Diergaarde Blijdorp, maar dan in het wild!
In hoogtijdagen broeden hier enkele duizenden aalscholvers Nu zouden er nog zo'n 700 zitten. Het is een prachtige sprookjesachtige plek met de dode bomen vol witte vogelpoep en de zwarte vogels die overal zitten.
Van weekendje wieden


Van weekendje wieden


Van weekendje wieden


Van weekendje wieden


Als we uitgefotografeerd zijn varen we weer terug. Heerlijk met een briesje op het water is het goed uit te houden.
We gaan terug naar ons huisje en nemen daar een lekkere douche en rusten even uit.
's avonds gaan we heerlijk uit eten bij restaurant Geertien in het kleine dorpje Muggenbeet (gem. Blokzijl) het is er ongelofelijk druk met dikke wagens en dikke boten die gewoon voor het terras even aanleggen om een hapje te eten. Het publiek is heel chique maar gelukkig is het eten prima te doen en het is leuk om gesprekken af te luisteren van alle opschepperige figuren om ons heen.
Hoewel Tom een avond-kanotochtje na het eten nog wel had zien zitten, was Eefje echt uitgeblust en duiken we lekker de bedstee in.

Geen opmerkingen: