dinsdag, november 27, 2007

Sicilie dag 7: Etna Sud

Vandaag zou het goed weer moeten zijn volgens de weerberichten. Wederom een Etna tocht staat er op het program! Nu gaan we naar de zuidkant toe. In de vroege ochtend is het erg mooi weer. We zijn weer vroeg opgestaan omdat het een eindje rijden is. Een hele gave slingerweg langs Zaffarana Etnea leidt ons naar het begin. Onderweg zien we de zee en de sneeuw en de rokende Etna. Mooier kan het gewoon niet.
We parkeren op een bijna leeg parkeerterrein en gaan naar de cabinelift funicola d'etna. We willen helemaal omhoog om alles te zien dus gaan we eerst met de cabinelift naar 2500 meter en daarna met een jeep naar 2980 meter naar de Torre dei Filosofi. Vandaar gaan we met een gids verder.



Het klinkt als een enorme stoere tocht en dat is het. Het weer is geweldig. Het is helemaal helder en open je kan ver kijken en alles ziet er onwerkelijk uit. De Etna op de achtergrond staat lekker te roken. Met de jeeps gaan we verder de sneeuw door en als we bij de torre dei philosofi uitstappen is het er echt koud. Het waait enorm maar het is wel heel gaaf. We gaan de kraters van 2001 rondwandelen en de gids vertelt van alles over recente lava-uitbarstingen. De Etna is dit jaar al 3 keer uitgebarsten waar de laatste keer in september was (toen wij net onze reis geboekt hadden).


Uiteindelijk met de jeep terug naar het station van de cabinelift en daar drinken we cafe en choco calda met een dolce. We lopen nog wat rond en maken wat foto's maar nu begint de bewolking flink dicht te trekken en we staan ineens in de wolken en non posso visto un stivalo.
We gaan weer terug naar beneden en lopen nog wat soevenirwinkeltjes af. We hoppen weer in de auto en beginnen de rit naar beneden. Hoe verder we naar beneden gaan hoe mooier het weer weer. Halverwege komen we een paar vosjes tegen op een parkeerplaats. Ze worden gevoerd door Italiaanse toeristen.



Thuis aangekomen kunnen we nog lekker in het zonnetje op het balkon zitten.
Lekker de kaas met focaccia gesnackt en de eef doet nog een fotorondje. Wederom een topdag in Sicilia.

Sicilie dag 6: Mercato Castiglion di Sicilia, Taormina

Lekker rustig opgestaan en uitgebreid ontbeten op het balkon in de zon. Lekker lang genieten van het mooie weer. In de verte komen wolken aan die ons mooie zonnetje gaan verpesten dus we genieten zo lang mogelijk op het balkon.


Vertrekken naar Castiglione di Sicilia om naar de markt te gaan. Die is erg klein en zo lopen we wat door het stadje en zijn we ineens bij de griekse ruine. Die kun je helemaal beklimmen en is eigenlijk wel erg stoer. Je hebt een heel mooi uitzicht over het hele dorpje en de hele omgeving. Je kan zelfs het huis van Vincenzo zien en volgens ons ook ons huisje.


Taormina is het volgende station. Onderweg regende het enorm en stonden de wegen blank waardoor iedereen stapvoets reed. We hebben dus enorm lang over de rit gedaan, maar het was wel erg leuk. Wat je dan allemaal ziet aan hoe italianen moeilijk met een klein autotje aan het manoevreren zijn. Daarnaast nog stoere uitzichten op zee erbij maakt het toch wel weer erg leuk.
In Taormina zijn we een beetje langs wat winkeltjes gestruind en zijn we lekker in een soort middeleeuwse grot gaan lunchen met enorm goede pizza's.


Daarna nog wat door de regen door Taormina naar de auto terug. Op de terugweg komen we langs een grote supremercato waar we leuk kilo zakken bonen inslaan van ionia en lavazza. Ook halen we er een bialetti pannetje met opvouwbaar handvat. Heel handig en ook erg leuk italiaans natuurlijk!
Thuis weer een lekker vuur en een wijntje lekker borrelen en weer opwarmen van al dat rondgestruin.

Sicilie dag 5: Vulcano

Vandaag zou het mooi weer moeten zijn en staat het eiland vulcano op de planning. Om half zeven zijn we er uit en vertrekken snel naar Milazzo dat op ruim anderhalf uur rijden licht. Een berg tolpoortjes en ruim 2 uur later rijden we Milazzo in waar we geen parkeerplek vinden. We zouden om half tien de boot willen hebben maar dat halen we niet, oh neee!! Uiteindelijk vinden we een parkeerplek en snappen waar we moeten betalen en ook vinden we een andere bootmaatschappij die om half elf vertrekt met de Aliscafo. Stoere tocht van een uurtje met allemaal vulkaan eilanden om ons heen en we zijn op Vulcano: Naamgever van alle vulkanen!!


Op vulcano gaan we de vulcano beklimmen. Het weer is super!! De opgeving is spectaculair en in een anderhalf uur klimmen staan we op de gran cratere van de vulcano!!! Adembenemende uitzichten op onder andere de Stromboli en Lipari. Een stoere rokende krater voor ons en we wandelen over de kraterrand. Dit is gewoon de hobby: kraterwandelen!!


Op de Vulcano is ook een schoolklas aangekomen en wat zwerfhonden die meedarren.
We blijven een tijdje op de krater en dalen weer af naar het stadje.
We lunchen op een zwart strandje in de zon, wat is het allemaal gaaf op Vulcano.
De boot vertrekt pas om een uur of vier terug en we gaan lekker cafe drinken en ijs eten in de gecko bar!
We halen kaartjes bij de SNAV voor de terugweg en gaan via Lipari terug naar Sicilie. Om een uur of half zes komen we aan en het is al bijna donker.


We rollen moe maar voldaan in de auto en gaan de snelweg opzoeken. Op sicilie is dat gewoon een weg die vlak is maar niet per definitie recht, eigenlijk is het een groot slalom circuit met razende italianen en bizarre wegwerkzaamheden zonder verlichting en af en toe een langzaam rijdende italiaan die de weg zoekt of aan het bellen is.
Na ruim 2 uur zijn we weer thuis en gooien er een snelle pasta in.

Sicilie dag 4: Etna Nord, Pahoehoe-lava

Ontbijten op het balkon in de zon met de Etna op de achtergrond: GAAF!!


We rijden naar Linguaglossa en halen pane et formaggio voor onderweg. Op naar het begin van wandeling 6 Monte Nero en Grotta del Gelo. Flink klimmen en dalen naar een kleine 2000 meter, met mooie uitzichten op de Etna. We lunchen bij rifugio Timparossa en we horen onweer in de verte of is het de Etna?? Het wordt mistig maar de stoere lavavelden waar we over trekken zijn nu extra buitenaards. We zien voor het eerst echte Pahoehoe lava en een hoop AA lava!!




Aan het einde van de dag zijn we weer bij de auto en rijden in een enorme regenbui naar huis. Goede timing vandaag!
Wederom een heerlijk maal met risotto en melanzane en andere groenten

Sicilie dag 3: Mercato Randazzo, AA-lava

Vroeg op want vroeg naar bed gisteren. Eef is er extreem vroeg uit en gaat op fotosafari.
Lekker vroeg naar de markt in Randazzo. Die ging al om 7 uur open. Het is een leuke markt waar we gezellige groente halen.

Hoogtepunten: kilo manadrijntjes met blaadjes er nog aan voor 80 cent en een kilo oesterzwammen voor 2 euro. Ons italiaans valt goed in de smaak want iedereen vindt het leuk dat we als Nederlanders Italiaans spreken.
In een supermarktje werder we nog naar een bakker gestuurd omdat we echt vers pane moesten kopen. De man liet zijn klanten staan en wees ons de weg.
Vanmiddag wandeling 7 Monte Spagnolo en de Cisternaza gedaan. Mooie uitzichten en een lavaveld uit 1981 met ruwe AA lava.
We lunchen bij rifugio Saletti. Paar regenbuitjes onderweg maar het blijft lekker warm en de omgeving wordt er alleen maar mysterieuzer van.


We rijden terug naar ons huisje en de electriciteit doet t weer. Vincenzo heeft goed werk geleverd.
We leggen lekker een vuur aan en gaan eten maken. Lekkere pasta met verse groenten van de markt, wijntje er bij, kan niet beter.

Sicilie dag 2: Sicilia, Taormina et Villa d'Etna

Een 'wachruf' om 4.30 u en we zijn er uit. Spullen pakken en in de auto. Gelukkig is het vliegveld op 5 minuten afstand en we parkeren in P4.
Daarna met de lightrail naar het vliegveld, Echt een super vliegveld hoor dat dusseldorf. Alles top geregeld. Het is nog lekker rustig op het vliegveld (heel raar om 5.30).
We gaan inchecken wat snel verloopt nadat het vrouwtje echt vreemd keek of er uberhaupt wel een vlucht naar Sicicilie ging zo vroeg :)
Koffers zijn lekker licht zodat er veel mee terug kan.
We gaan lekker koffie drinken tussen de italianen. We komen er helemaal in!
Voordat we aan boord stappen halen we nog leuke magazines. We boarden in een bus die ons naar onze Airbus rijdt en we zijn onderweg! Alles gaat zeer voorspoedig. Heel mooi uitzicht over de alpen onderweg en ook italie ontvouwt zich onder ons.
In 2 uur zijn we er en in no time zijn we bij het autoverhuurbedrijf dat helaas geen lancia ypsilon meer heeft maar wel een leuke fiat panda, ook italiaans dus goed!


Met de Tomtom komen we Catania uit en we zijn op weg naar ons huisje!
We maken een tussenstop in Taormina om eerste indrukken van Sicilie op de doen en wat eten in te kopen. De tocht langs de zee is heel gaaf met prachtige uitzichten. We rijden door naar Linguaglossa en zijn tegen drieen bij Vincenzo. We bellen aan en ondertussen regent het waardoor Vincenzo eerst zijn bareto moet pakken. We rijden naar ons huisje wat een ander huisje blijkt te zijn dan we geboekt hadden. Dit is veel groter! In verband met controle?? Krijgen we villa d'etna ipv villa catagneta.
Geweldig uitzicht op de Etna natuurlijk met leuk balkonnetje keukentje, etc. Alles even authentiek siciliaans.

We instaleren ons met een haardvuur (want het koelt toch flink af) en ineens begeeft de elettricita het. Na zelf wat geklooid te hebben met de zekering rijden we naar Vincenzo en hij maakt een heel drama en baalt er zelf ook enorm van te horen aan zijn porca miseria's.
Nadat Vincenzo bijna de draden heeft laten smelten door een of andere omleiding geeft hij het op en moeten we een nachtje zonder elettricita stellen. Wel een gaslamp en ons haardvuur qua licht maar geen warm water, etc. Dus vroeg het bed in en Vincenzo heeft belooft morgen (op zondag) er wat aan te laten doen.
Toch geen slecht begin ondanks geen electriciteit. We hebben het gewoon goed naar ons zin.

Sicilie dag 1: Vertrek naar Dusseldorf

Eef is vandaag al vrij en Tom moet nog werken. Eef komt met de trein naar Best en samen vertrekken we naar Dusseldorf!
De vakantie is begonnen. We komen goed aan in Dusseldorf en checken in het 'design' hotel in. Het is nog een mooi hotel ook! De receptionist beveelt een italiaans restaurantje aan in de buurt. Door de regen banjeren we erheen. Het is erg rustig in il gatto verde! We hebben heerlijke bruschetta vooraf en suppa daarna. Gigantische ravioli con funghi als secondo. Het was veel en lekker. We rollen terug naar het hotel en rollen vroeg het bed in om de volgende morgen weer heel vroeg op staan.