dinsdag, november 27, 2007

Sicilie dag 7: Etna Sud

Vandaag zou het goed weer moeten zijn volgens de weerberichten. Wederom een Etna tocht staat er op het program! Nu gaan we naar de zuidkant toe. In de vroege ochtend is het erg mooi weer. We zijn weer vroeg opgestaan omdat het een eindje rijden is. Een hele gave slingerweg langs Zaffarana Etnea leidt ons naar het begin. Onderweg zien we de zee en de sneeuw en de rokende Etna. Mooier kan het gewoon niet.
We parkeren op een bijna leeg parkeerterrein en gaan naar de cabinelift funicola d'etna. We willen helemaal omhoog om alles te zien dus gaan we eerst met de cabinelift naar 2500 meter en daarna met een jeep naar 2980 meter naar de Torre dei Filosofi. Vandaar gaan we met een gids verder.



Het klinkt als een enorme stoere tocht en dat is het. Het weer is geweldig. Het is helemaal helder en open je kan ver kijken en alles ziet er onwerkelijk uit. De Etna op de achtergrond staat lekker te roken. Met de jeeps gaan we verder de sneeuw door en als we bij de torre dei philosofi uitstappen is het er echt koud. Het waait enorm maar het is wel heel gaaf. We gaan de kraters van 2001 rondwandelen en de gids vertelt van alles over recente lava-uitbarstingen. De Etna is dit jaar al 3 keer uitgebarsten waar de laatste keer in september was (toen wij net onze reis geboekt hadden).


Uiteindelijk met de jeep terug naar het station van de cabinelift en daar drinken we cafe en choco calda met een dolce. We lopen nog wat rond en maken wat foto's maar nu begint de bewolking flink dicht te trekken en we staan ineens in de wolken en non posso visto un stivalo.
We gaan weer terug naar beneden en lopen nog wat soevenirwinkeltjes af. We hoppen weer in de auto en beginnen de rit naar beneden. Hoe verder we naar beneden gaan hoe mooier het weer weer. Halverwege komen we een paar vosjes tegen op een parkeerplaats. Ze worden gevoerd door Italiaanse toeristen.



Thuis aangekomen kunnen we nog lekker in het zonnetje op het balkon zitten.
Lekker de kaas met focaccia gesnackt en de eef doet nog een fotorondje. Wederom een topdag in Sicilia.

Geen opmerkingen: