woensdag, september 21, 2011

Dolomieten & Iseo: Valle Camonica

Gisteren zijn we ook nog verhuisd naar een nieuwe plek... vanwege het gras... gelukkig hebben we nu een veel mooiere plek met uitzicht op het meer! En met hele leuke buren! Achter ons staat een piepklein Eriba-caravannetje met een Duits gezin met 2 kleine kindjes Patrick en Anna. Jonas is al snel dikke vriendjes met ze. En naast ons staat een Duits stel met Paul, een babietje van 4 maanden... alleen, Paul is geen mensenbaby maar een hondenbaby! Jonas en Paul zijn dol opelkaar en kunnen heel lief samen met de bal spelen.

Van Blog


Van Blog


Vandaag gaan we een tocht maken door het Valle Camonica, dat is het dal ten noorden van het Iseo-meer. Een deel van deze vallei behoort tot het natuurpark Adamello-Brenta en er liggen hier nog behoorlijke bergen van zo'n 3000m. Bij het dorpje Nardo is een wandeling uitgezet langs prehistorische rotstekeningen. Er is hier echt helemaal niemand, maar de wandeling is echt spectaculair. Je loopt in het "wild" langs allerlei rotstekeningen die echt duizenden jaren oud zijn.

Van Blog


We zien wagens met ossen, mannetjes op paarden, huisjes, rare beesten.. zelfs een soort aliens... erg bijzonder!
Van Blog


Ook in het Valle Camonica ligt een natuurreservaat waar rode bosmieren enorme hoge nesten hebben gebouwd. We gaan er even kijken, maar we kunnen geen nesten vinden en omdat het al laat in de middag is gaan we maar weer terug naar de camping.

Dit was alweer onze een-na-laatste dag!
onze laatste dag hebben we loungend aan het meer doorgebracht en toen was onze heerlijke vakantie alweer voorbij.

Dolomieten & Iseo: Bergamo

Vandaag is het weer heeeel warm en we hebben geen zin om veel te gaan wandelen in de hitte.
We besluiten om even te gaan kijken in Bergamo, een stad die 30 kilometer van Iseo vandaan ligt.
Bergamo heeft de Citta Alta, een middeleeuwse binnenstad met stadsmuren die op een heuvel ligt. Vanuit de nieuwe stad kun je er in komen via een kabelbaantje.
We parkeren in de een parkeergarage die alleen een trap heeft om naar buiten te komen, dus we moeten Jonas in de kinderwagen optillen! En helaas lopen we verkeerd en vinden we het kabelbaantje niet en voor we het weten zijn we in de bloedhitte een kinderwagen omhoog aan het duwen de heuvel op.

Als we boven zijn gaan we heerlijk zitten lunchen op een terrasje in de schaduw.
Van Blog


Dan wandelen we nog een beetje rond en bezichtigen we de Dom en andere mooie gebouwen.
Van Blog


Uiteindelijk blijkt dat we het kabelbaantje op een haar na gemist hebben en dat het nogal verdekt opgesteld was. We gaan lekker met de kabelbaan naar beneden en komen vlak bij de parkeergarage weer uit.
Weer op de camping gaan we nog even een duik in het meer nemen. We moeten Jonas wel goed in blijven smeren natuurlijk!

Van Blog


savonds is er een prachtige zonsondergang om van te genieten
Van Blog

maandag, september 19, 2011

Dolomieten & Iseo: aardpiramides

Wij zijn ook dol op geologische verschijnselen.. die willen we ook altijd graag bekijken. Op 20 min rijden van de camping liggen de aardpiramides van het bergdorpje Zone. We hebben al heel wat aardpiramides gezien in de alpen en in Amerika, dus op zich is er niks nieuws onder de zon.
Maar voor Jonas zijn het wel zn eerste aardpiramides natuurlijk!

Van Blog


Er is een route uitgezet die langs de aardpiramides leidt. We lopen m met Jonas in de rugdrager. De eerste helft is heel steil naar beneden en de tweede helft is heel steil weer naar boven en dat terwijl het boven de dertig graden is. Maar goed, je hoort ons niet klagen over de felle zon!

Van Blog


Van Blog


Tijdens de wandeling komen we een Engels echtpaar tegen wat Jonas in zijn rugdrager echt geweldig vindt, verder is het vrij rustig op deze wandeling. Aan het eind van de wandeling drinken we wat bij het kioskje bij de parkeerplaats. Er is een soort kaarttoernooi gaande voor de bejaarde dorpsbewoners en een paar oude tandeloze mannetjes in vieze hemden bespreken uitgebreid dat ze vinden dat Eefje een knappe vrouw is die een mooi figuur heeft.. wat leuk toch dat ze dat gewoon kan verstaan!

Dolomieten & Iseo: pompoenfeest

Zondag is het pompoenfeest in Sale Marasino een dorpje op 10 minuten rijden van Iseo: Sale in Zucca. Nou zijn wij dol op pompoenen, dus een pompoenfeest kunnen we niet aan ons voorbij laten gaan! We besluiten er sochtend heen te gaan voor Jonas' zn slaapje als het nog koel is, zodat we smiddags als het warm is weer lekker in het meer kunnen duiken.

Er is een wedstrijd welke boer de grootste pompoen aanlevert. De pompoenen liggen op het dorpsplein in een rij naastelkaar. Afantoe komt er een aanhanger met een nieuwe pompoen erop. Mannetjes lopen dan zenuwachtig doorelkaar en met een heftruck wordt heel voorzichtig de pompoen op zn plek gelegd.

Van Blog


Tom gaat helemaal los met de camera en maakt een hele uitgbrede fotoreportage van de pompoenen. Gelukkig mogen Jonas en Eefje er ook nog een keer op.

Van Blog


Er is een marktje met boeren produkten en er zijn oude ambachten.. heel veel hapjes met pompoen. Bij een kraampje vragen 2 dames of Jonas een hapje pompoencake mag proeven, hij vindt het erg lekker. Dus moeten we er eentje kopen natuurlijk :)
Als souvenir krijgt Jonas 2 sambaballen in de vorm van bijen, hij is er erg mee in zn nopjes.

Van Blog

Dolomieten & Iseo: naar het Iseomeer

We vetrekken uit de Dolomieten naar het iseomeer op 2,5 uur rijden. Aanvakelijk wilden we naar Toscane of naar de Ligurische kust, maar we hebben niet zo'n zin om weer ver te rijden en het is nu overal mooi weer! 30 graden is voor ons warm genoeg!

Het even zoeken naar een acceptabele camping, we zoeken er eentje met gras waar Jonas een beetje doorheen kan stappen/kruipen. Nou dat vinden, de campingeigenaar van camping Iseo heeft een obsessie met zijn gras. We mogen de tent maar 4 dagen op 1 plek neer zetten want dat is slecht voor het gras. Nou ja in elk geval is er mooi schoon sanitair en een fijne plek om Jonas te verschonen en te wassen. En we hebben een leuk strandje aan het meer met een prachtig uitzicht. Het is alleen wel een kiezelstrandje, maar dat mag de pret niet drukken.

Jonas kan lekker spelen in de brandig. Er staat een koele wind en soms zijn er best hoge golfjes. Ook de eenden vindt hij heel leuk, hij weest naar ze en roept dan aakAaak aak!
Van Blog


Van Blog


Na het zwemmen krijgt Jonas lekker zijn Nijntje baadcape aan en kan hij lekker even opdrogen op het gras. Hij heeft dan enorme honger en schrokt zo 2 koekjes naar binnen.
Van Blog

zaterdag, september 17, 2011

Dolomieten & Iseo: Seiser alm

Vandaag gaan we naar de Seiser Alm. Dit is de grootste bergweide van de alpen, het is een soort hoogvlakte met bergen aan de randen, waaronder de Schlern. 6 jaar geleden hebben we vanaf hier de Schlern beklommen, maar dat is een beetje te gek om met Jonas op je rug te gaan doen.
Omdat er markt is op de Seiser Alm krijgen we korting om met de kabelbaan omhoog te gaan, dat is dan weer mooi meegenomen!
De markt stelt niet veel voor en is een markt zoals je zoveel ziet in kleine italiaanse dorjes. We wandelen naar Saltria en nemen dan de afslag naar de Tuenne hutte. Dit is een heel simpel klein berghutje en we drinken er lekkere cappo met een groot stuk strudel. Er komt ook nog een koetsje met een paard aan met een stel italianen met een kinderwagen erop.
Van Blog


Van Blog


We lopen via de Panoramahutte terug naar de kabelbaan en nemen de gondel terug naar de parkeerplaats. Weer terug in ons appartementje gaat Jonas slapen en Tom hardlopen. Na het eten gaan we lekker buitenspelen, de laatste avond op de boerderij, want morgen gaan we weer verder trekken

Dolomieten & Iseo: Sellajoch

Deze morgen gaan we even boodschappen doen in Kastelruth. We kopen er ook een Buff UV-petje voor Jonas zodat hij beter beschermd is tegen de felle zon. Op de terugweg valt Jonas in slaap en we besluiten om meteen door te rijden naar het Sellajoch.
Het Sellajoch is een bergpas op 2240 meter hoogte met aan de ene kant de Sellagruppe en aan de andere kant het massief van de Plattkofel en de Langkofel. 6 jaar geleden hebben we hier prachtig gewandeld. Het is wel een beetje verandert hier, er wordt druk gewerkt aan allerlei nieuwe skiliften en dat doet een beetje afbreuk aan de natuur. We besluiten te lopen naar de Cominci-hutte op 45 min vanaf de parkeerplaats. Eerst komen we door de steinerne stadt, een doolhof van grote rotsen waar je tussendoor moet klauteren.

Van Blog


Van Blog


Bij de hut is het een drukte van jewelste en we genieten er van een cappuchino.
De terugweg lopen we volgens een alternatieve route die volgens de bordjes geschikt zou zijn voor kinderwagens .. euhhh.. nou wij waren blij dat we de rugdrager hadden!
Van Blog


Van Blog

Dolomieten & Iseo: Vols am Schlern

Vandaag gaan we voor het eerst de rugdrager uit proberen. Vorige vakantie heeft Jonas er 2x maar eventjes in gezeten en deze vakantie zijn we vastbeslten om meer te gaan wandelen.
's morgens gaan we een testritje doen naar het dorpje. Naast het dorpje ligt de st. Petersbuhl, een klein heuveltje met daarop een kerkje uit de 12e eeuw. Eromheen lopen koeien en geitjes. Vanaf de heuvel heb je een mooi uitzicht op het dorpje. Het is een bijzondere rustgevende plek.

Van Blog


Van Blog


Van Blog


Als we terugkomen doet Jonas lekker een slaapje en eten we een broodje. Inmiddels is het heerlijk warm weer geworden. Dan gaan we wandelen naar de Volser weiher, een paar kleine meertjes aan de voet van de Schlern. Het is zo'n 40 minuten wandelen vanaf de Funtnatscherhof. Het is wel vrij steil omhoog en Tom heeft het maar zwaar met de rugdrager.
Maar boven bij het meertje gaan we lekker even uitblazen. Er is een steiger waar mensen liggen te zonnen. We lopen met onze voeten door het water, maar dat is zo koud dat je je voeten even niet meer voelt!

Van Blog


Na onze pauze wandelen weer terug naar de boerderij waar we lekker nog even buiten spelen met Jonas.

Dolomieten & Iseo: Funtnatscherhof

De tweede dag van onze reis rijden we naar de Funtnatscherhof. Op deze boerderij in Vols am Schlern gaan we de komende 4 dagen verblijven.
Er is een kleine stal met een paar koeien, varkens, kippen en daarnaast een groot woonhuis waar de familie Kompatscher woont met hun 5 kinderen en hun oma en ook nog 3 ruime vakantie appartementen. Rondom het huis is een hele grote tuin waar fruitbomen in staan en er is een moestuintje .. en een prachtig uitzicht over het dal... achter de boerderij ligt de prachtige berg de Sclern en het pittoreske dorpje is op 10 minuten lopen. Kortom echt een heerlijke plek om te zijn met verse melk, eieren, fruit, jam... echt een plek om nog eens naar terug te komen!

Als we aankomenIn Vols regent het in eerste instantie, maar in de loop van de middag komt de zon heerlijk door en savonds zitten we heerlijk in de zon op ons balkonnetje.

Van Blog


Van Blog

Dolomieten & Iseo: de heenreis

Voor de tweede keer vertrekken we naar Italie dit jaar! We gaan eerst een paar dagen doorbrengen in de Dolomieten en daarna kijken we wel waar we heen gaan, naar een plek met mooi weer, want dat hebben we in Nederland niet gehad deze zomer.
Jonas laat iets meer van zich horen deze reis dan de vorige keer, hij wil dolgraag rondstappen en dat zitten in de auto is dan maar saai.

Van Blog


Halverwege duitsland is het gewoon al 28 graden en moeten we stoppen om Jonas een korte broek aan te doen.

Van Blog


We reizen in 2 dagen en we overnachten in Lermoos. Het is een leuk dorpje waar nog best wat toeristen zijn. Ook in het pension Hochmoos waar we overnachten is het voller dan we gewend zijn. Een gezellige overnachting.