donderdag, oktober 13, 2005

Vakantie Schotland dag 10: Kasteel Edinburgh & boot terug

Na heerlijk te hebben geslapen in de geweldige kamer in het guesthouse van Keith en Denise, gaan we lekker douchen in onze 'en-suite' en zijn we klaar voor het ontbijt.
Het ontbijt in het guesthouse is in een grote eetkamer waar alle gasten komen zitten. Kunnen we meteen zien wie er nog meer in het guesthouse zitten. Het blijken bijna allemaal lui van onze leeftijd te zijn.
Het ontbijt is geweldig. Keith verwelkomd ons wederom bijzonder hartelijk met zoenen en handen en schouderkloppen en al! De tafel is mooi gedekt en we krijgen lekker toast en ons ontbijtje wordt ei met vegetarische worstjes met champignong en een potato-scone.
Het wordt allemaal vers klaar gemaakt in het aangrenzende keukentje waar Denise druk bezig is.
Er zit ook een spanjaard die al 7 dagen elke morgen zijn haggis eet en nog geen buikpijn heeft :)
Het ontbijt is helemaal geweldig en omdat we toch vroeg het kasteel willen zien, gaan we al snel onze spullen pakken om uit te checken. Ter afscheid krijgen we allebei van allebei een knuffel en moeten we zeker terug komen. En eigenlijk moeten we dat gewoon ook als we maar 'remotely' in die buurt zijn.
Op naar het kasteel dus. We rijden naar de voet van het kasteel waar je op zondag gratis kan parkeren. De TomTom en de EefjeEefje leiden ons er perfect heen.
Het kasteel is super. Omdat we lekker vroeg zijn is het er nog relatief rustig en kunnen we lekker alles goed zien. Het kasteel is continu verbouwd, belegerd, stukgeschoten etc. Dat maakt het wel erg gaaf. Overal zijn trapjes, gebouwtjes aan elkaar, gangetjes naar elkaar en dat maakt het een heel leuk chaotisch dorpje.
Uiteraard gaan we naar de kroonjuwelen (honours of scotland:kroon, zwaard en scepter) en die tentoonstelling is heel erg leuk. Het hele verhaal van alle onderdelen wordt verteld en uitgebeeld door allerlei poppen. Overal traditionele muziek en schilderijen van kroningen. En als klap op de vuurpijl aan het eind natuurlijk de echte honours!
Het hele kasteel doorlopen we in een uurtje of 3 met alle uitzichten over de stad, kanonnen en war memorabelia. Daarna is er nog heel even wat tijd en banjeren we nog even kort door de royal mile om afscheid te nemen. Daarna is het terug naar de auto en off we go naar de boot.
De rit naar de boot is deels weer langs de kust met mooie zee-uitzichten en mooi op tijd komen we aan in Newcastle om in te schepen. Deze keer duurt het niet zo lang als in Ijmuiden en staan we zo op de boot.
We hebben een hut naast onze hut op de heenreis. We reserveren nu wat vroeger voor het eten omdat de heenreis wel erg laat was. Tevens komen we er achter dat de klok een uur naar voren moet want ze hanteren CET time op de boot. Dus eten we nog vroeger :)
Heerlijk buffetten en daarna zijn we eigenlijk zo moe dat nadat we even hebben liggen lammen op bed we maar lekker naar bedje gaan en tukken. Dat slapen gaat eigenlijk prima en we zijn zo onder zeil.... einde!!!!!!!!

Geen opmerkingen: