dinsdag, oktober 11, 2005

Vakantie Schotland dag 6: Eerste Munro

Een nieuwe dag een nieuwe morgen. Deze morgen al meteen sunny spells all over. (Het gebruik van engelse woorden sluipt er meer en meer in zoals ook in deze verslagen te merken is)
Het is van belang weer een stevig ontbijt naar binnen te werken om de eerste Munro (= berg van > 3000 ft) te gaan beklimmen. De route naar de Munro is dezelfde als onze wandeling van gisteren en van eergisteren. Elke wandeling is een stukje verder de Cairngorms in en tegelijk meer de hoogte in.


We komen aan bij een railway een berg op waar we parkeren. Het is er redelijk rustig en de meeste britten gaan met de trein omhoog. Wij gaan de andere kant uit de berg op. Van het begin af aan gaat het omhoog en om ons heen is kale graniten berg met puin en heide. Het is een enorm mooi gezicht. Als we achter ons kijken zien we de berg van gisteren liggen. De weg omhoog is best aardig te vinden en de wind begint ook al flink te blazen. Beneden bij het ranger station was aangegeven dat het een zonnige dag zou zijn met windvlagen tot 30 mph met vlagen die harder gaan. Dat is meteen te merken. We hebben nu wind van voren en enorme zon. Het weer is gewoon super en ik loop zelfs met zonnebril op.
Hoe hoger we komen hoe drassiger het wordt. Allerlei stepping stones helpen ons door de enorm moerassige stukken. Het pad is steeds lastiger te vinden en uiteindelijk helemaal weg. Het waait hier echt hard en van de top waaien flarden donkere wolken en ziet het er behoorlijk onheilspellend uit. We houden toch vol en bereiken een cairn (stapel stenen) op een hoog punt. Ofwel we zijn er! Onze eerste Munro is bedwongen.
We gaan vrij snel weer naar beneden met onze stokken deze keer en dat schiet lekker op. Toch blijft het flink uikijken omdat het een en al granieten rotsblokken zijn. Het landschap ziet er helemaal uit alsof er een gletcher langs is gekomen en pas gesmolten is. Alle stenen en gruis zijn in de dalen blijven liggen en de bergen zijn verder kaal als wat.
Onderweg naar beneden lunchen we lekker en banjeren we in rustiger gebied waar het nu minder lijkt te waaien als de weg naar boven. Misschien is het omdat we de wind van de top gewend zijn.
Na 3 uur zijn we weer helemaal terug beneden en hebben we eigenlijk nog tijd genoeg over om nog wat te doen vandaag.
We gaan leuk naar Kingussie om het Highland museum te bezoeken. Het lijkt wat suf maar als we binnen zijn blijkt dat het met rondleiding is en we zijn de enige 2 personen. Net als in de Tomatin brouwerij eigenlijk. De man die ons rond leidt is erg aardig en vertelt maar en vertelt maar. We hebben een hele leuke rondleiding over hoe de schotten vroeger leefden en met welke werktuigen er gewerkt werd.
Er zijn zelfs opnames gemaakt van Monarch of de Glenn gemaakt bij een van de gebouwen.
Na het museum doen we nog wat boodschappen om een lekkere curry te maken. Na de enorme klim zijn we enorm hongerig en onze benen liggen er af! Spierpijn all over the place! :)

Geen opmerkingen: