dinsdag, oktober 11, 2005

Vakantie Schotland dag 4: Inverness en meer

Vanwege de mindere weersvoorspellingen hebben we vandaag een rustig dagje gepland om in Inverness rond te gaan kijken. En natuurlijk naar Loch Ness om Nessie te zoeken.
Eerst een tripje richting Inverness met de auto en dat is eigenlijk maar een klein stukje. We rijden meteen door naar Loch Ness om daar een kijkje te nemen. Langs Loch Ness stoppen we en lopen een stukje langs de oever om wat foto's te maken en een filmpje van het loch. Je weet nooit of je toevallig Nessie er op zet.



Daarna weer terug naar Inverness. Een leuk stadje maar niet echt groot of met wild stoere 12e eeuwse kastelen. We doen wat souvenir shopping waaronder de nieuwe Jamie Oliver, stapel tijdschriften, etc. Veel Pratchetts te vinden in de verschillende boekwinkels natuurlijk. We fotograferen nog een doedelzakspeler en vinden we het genoeg. We gaan een kijkje nemen bij de burial grounds van de Picten (clava cairns) bekijken. Het is een imposante verzameling van stonehenge-achtige steenformaties. Het heeft een enorm keltische sfeer. Vooral de cupmarks zijn erg imposant :)


We rijden nog langs Culloden battlefield waar de schotten hun onafhankelijkheid verloren. Dat was niet echt stoer en vol met bejaarde schotten. Dus verder terug richting Aviemore maar niet voordat we een bezoek hebben gebracht aan de Tomatin whisky brouwerij. Om 15:30 zou daar de laatste rondleiding zijn en een klein half uur daarvoor komen we er aan. Mooi op tijd dus. De grote parkeerplaats is overigens helemaal leeg. Zijn we de enige bezoekers? We lopen het kantoortje binnen voor bezoekers en inderdaad we zijn de enige. We kunnen de rondleiding doen en krijgen eerst een video te zien over de distillery en het whisky proces.
Vervolgens gaan we met een meisje mee die de rondleiding doet. Heel grappig doet ze de hele rondleiding rustig en duidelijk alsof het om een enorme groep mensen gaat. We krijgen een stukje van de stokerhal te zien met alle ketels en daarna een van de opslag gebouwen met de vaten. Onze gids kwam hier toch een beetje los nadat we wat vragen gesteld hadden over het een en ander.

In de opslag rook het echt naar alcohol en het blijkt dat 1.5% per jaar uit de vaten verdampt. Er lagen daar vaten van 65 jaar uit waar echt nog maar een bodempje in zou zitten. Ze kunnen er niets technisch tegen doen omdat alle technische snufjes de smaak van de whisky beinvloedt. Dus er is alleen een stenen gebouw met veel hout en eikenhouten vaten waar de whisky in rijpt. Een Scottish whisky mag pas zo heten als hij 3 jaar en 1 dag in een vat heeft gerijpt. Aan het eind van de tour krijgen we 'wee dram' en een beetje een reclame praatje over de flessen. We nemen een single malt Tomatin van 12 jaar oud mee voor thuis en gaan lekker naar ons appartementje.

Geen opmerkingen: