zondag, mei 04, 2008

Dag 19: Bakersfield - Wawona (Yosemite N.P.)

De campsite in Bakersfield staat langs een drukke weg. Voor je rust moet je hier niet staan. Wij waren behoorlijk afgepeigerd dus dan slaap je prima. Voor een doorreis camping was ie goed genoeg (jammer dat de pool niet open was en er helaas geen wifi was).
Brekken met getoaste aardappelboterhammen en we kunnen op pad. Onwards naar Yosemite. Her is nu nog een kleine 150 mijl toeren. De weg erheen is een relatief goede snelweg (afwisselend 2 en 3 baans). Langs de snelweg kijk je je ogen uit. Het staat er eigenlijk vol met wijnranken en fruitbomen met daartussen enorme reclame borden. Dit wordt afgewisseld met enorme RV bedrijven, industrieterreintjes in opkomst en autohandelaren met overal wapperende gigantische Amerikaanse vlaggen. Overal zijn ook reststops. We moeten halverwege een keer tanken. We stoppen bij rest stop waar ook een cheesefarm is! Geweldig...... Anyway als Tom staat te tanken, komt er een Amerikaan die daarnaast zijn pickup staat vol te gooien een praatje maken. Hij wil weten wat het kost om de RV vol te gooien. Het gaat al snel over de benzine prijzen en zo. Natuurlijk wil hij weten waar je vandaan komt. Handenschuddend is het een nice to meet you en we gaan weer verder. Onze roadtrip naar Yosemite continues.
Uiteindelijk rijden we parkgebied binnen en stoppen we bij Coarsegold om eens lekker te gaan lunchen. Er is een Subway en de footlongs van weleer zitten nog in ons geheugen gegrift. Alles is hier leuk aangekleed met Amerikaanse vlaggen en rosetten. We gaan lekker Subwayen en nemen allebei de Veggie Delight footlongs! We hebben honger want in no time zijn ze op!
Een paar mijl en we zijn bij de Park Boundary. Met onze Annual Park pass mogen we door en krijgen we infoboekjes en kaarten van Yosemite. Straks maar eens leuk uitzoeken wat voor Ranger programs ze hier allemaal hebben. Je kan meteen naar Mariposa Grove om de Sequoia’s te zien. De weg is pas een paar dagen open dus we hebben geluk. Je mag er eigenlijk alleen maar als je een voertuig hebt dat kleiner is dan 23 foot. Wij zijn 24 foot maar we worden gemeten en we mogen door van de ranger. Waarschijnlijk omdat het nog zo rustig is, want we moeten parkeren op de commercial busses parkeerplaatsen.
Zo ben je mijlen aan vreten met de RV en zo sta je ineens tussen de sequoia’s. Natuurlijk weet je dat het grote bomen zijn, maar dit zijn GROTE BOMEN. Het heet ook Big Tree’s op alle borden. Wel lekker duidelijk die Amerikanen. Maar om nog maar even duidelijk te maken hoe groot de bomen zijn, ze zijn dus groot!! Je kan zelf een pad tussen de bomen lopen en het gaat flink omhoog. We halen een routebeschrijving en komen langs de Fallen Monarch (een gigantische sequoia die al een paar eeuwen op de grond ligt en nog niet vergaan is).
De gaafste van allemaal is de Grizzly Giant. Hij is zo enorm dat zijn zijtakken er al uitzien als hele bomen. Echt imposant en heel stoer. Ondanks ons voornemen om squirels niet meer te fotograferen tenzij ze een handstand doen, poseren ze hier wel heel leuk voor de camera. Onderweg zien we ook nog leuke jonge mule-deer grazen in de schaduw. Echt een leuk bos Mariposa Grove. We gaan niet helemaal omhoog naar de omgevallen tunnel tree, maar komen wel door de California Tunnel Tree.



Na een anderhalf uur hoppen we weer in de RV naar Wawona campground. Tegen half vijf komen we daar aan. De campsite is helemaal vol maar wij hebben lekker gereserveerd! We staan heel gaaf aan het water. Het is hier heel anders (hoe vaak hebben we dit al geroepen in alle parken tot nog toe?). De temperatuur is wel even wat lager dan in Death Valley maar het is nog steeds een strak blauwe lucht en heerlijke zon.
Dit is de plek om goed bij te komen van de 2-daagse reis van Death Valley hierheen. Morgen trekken we echt naar het hart van het park waar we 2 dagen op de camping Lower Pines zullen staan. Daar kunnen we dan ook leuke hikes gaan doen en de ranger programs bekijken. Alle boekjes en folders die we hebben gekregen staan er bol van dus we gaan het nog druk krijgen.
Eef gaat lekker spaghetti maken met eggplant en vegetarische pepperoni. Dat laatste is even wennen, maar gaat er uiteindelijk goed in.
We komen er ook achter dat onze watertank niet eens meer halfvol is! Ofwel dat wordt heel kort douchen. Eef doet de shortest shower in the western hemisphere. Morgen maar een dumpstation opzoeken zodat we water bij kunnen vullen. Dom dat we daar dan weer niet aan gedacht hadden! In Yosemite Village zal er best een mogelijkheid zijn om bij te tanken.

Woord van de dag: ATF = All Time Favorite. Onderweg heeft de radio een heel cool classic rock station opgepikt. Ze draaien echt alleen maar klassiekers. Zo veel Pearl Jam, Nirvana, Metallica, Steve Vay en whatnot heb je nog niet achter elkaar gehoord. De presentator heeft het continu over ATF’s (en dat zijn het ook) totdat we er achter komen waar de afkorting voor staat.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi Eveliene en Tom,

We lezen jullie blog meerdere malen per week! Hardstikke leuk om te lezen wat ons te wachten staat.
Heel veel plezier verder en geniet er nog van!

Ciao
Bart en Mignon