woensdag, mei 07, 2008

Dag 24: San Francisco

Om kwart over 8 worden we wakker. Lekker douchen en dan op zoek naar een plek om te ontbijten. Een paar 100 meter van ons hotel vinden we caffe Trieste, een italiaans koffiezaakje waar we grote koffies naar binnen werken met voor Eefje een appelflap en Tom een Blueberry muffin. Dan gaan we lopen naar de haven. Bij pier 39 huren we 2 fietsen bij verhuurder Blazing Saddles; we gaan fietsen over de Golden Gate Bridge naar het dorpje Sausalito en dan met de veerboot terug! Je krijgt er een helm bij, dus die zetten we vrolijk op. Eerst wordt je uitgelegd hoe de fiets werkt en dan moet je een stukje vooruit fietsen om te kijken of het goed gaat... euhhh... Nederlanders hebben dat niet echt nodig. Voor ons fietsen diverse Nederlandse families met kinderen. Eerst fietsen we langs de haven, dan door een soort “wetland” genaamd Crissy field. Er is gewoon netjes een fietspad, soms aan de zijkant van de autoweg en soms helemaal apart.


Dan gaan we de brug over, gaaf! Het is een lange brug en afentoe zijn er mistflarden. Aan de andere kant van de brug ligt sausalito, dat ligt net aan de andere kant van een heuvel en krijgt daardoor veel minder mist dan San Francisco. Het is heerlijk om in het zonnetje zo heuvelafwaards die baai in te fietsen! Sausalito is een enorm italiaans aandoend dorpje, het is als dorpjes op Sicilie, maar dan nieuwer en schoner. We lunchen bij een zaakje wat Il Piccolo heet en een terrasje aan zee heeft.
Dan moeten we op de ferry terug naar de haven van san francisco. Ook een avontuur! Lekker een klein halfuurtje op zee varen. terug in de haven leveren we onze fiets weer in. We zijn in totaal 3,5 uur onderweg geweest, lekker! (we hebben betere foto's van de tocht maar die zitten op onze oude digi en daarvan hebben we de kaartlezer niet bij ons, op de dslr hadden we alleen de zoomlens zitten, vandaar)
Omdat we nu de goede camera bij ons hebben gaan we met de zoomlens nog even foto’s maken van de sea lions. Ze zijn leuk aan het ruzien met de meeuwen en met elkaar!



Dan lopen we door China town waar Eefje bij een schoenenwinkel nieuwe sandalen vindt. We lopen naar het San Francisco Museum of modern Art, afgekort SFMOMA. Ze hebben allerlei leuke fototentoonstellingen. Maar het is al kwart voor 5 en om kwart voor 6 gaan ze dicht. We hadden ons heel veel voorgesteld van het museum en we baalden ervan dat het al zo laat was. De eerste dinsdag van de maand is het altijd gratis toegang, dus dat verzacht een beetje dat we voor dat ene uurtje tenminste niet hoeven te betalen. Het is een leuk museum, maar het is eigenlijk vergelijkbaar met de Kunsthal, de opzet en kwaliteit is identiek. Omdat we weinig tijd hebben en we liever een paar dingen goed doen dan een hoop slecht, beperken we ons tot de fototentoonstellingen. Er is een fototentoonstelling van een italiaanse fotograaf die op uitnodiging van het museum van San Francisco naar Silicon Vally reist. Leuke kiekjes, maar niet echt heel bijzonder. Dan is er een tentoonstelling over fotografie van steden door de jaren heen met foto’s vanaf 1860 tot nu, dat is echt een mooie tentoonstelling. Ook is er een overzichtstentoonstelling van het werk van fotograaf Lee Friedlander. Hij heeft heel diverse dingen gedaan en ook veel foto’s gemaakt van de nationale parken. We vinden het allemaal erg interessant. Interessant is ook de museumwinkel die allemaal europees design spul verkoopt en heel veel boeken van tentoostellingen die ook in de Kunsthal geweest zijn. Zo zie je maar, voor moderne kunst hoef je dus niet verder dan Rotterdam.
We eten bij een italiaans restaurantje. Lekker maar niet echt bijzonder. Onderweg naar het hotel halen we nog een afscheidskoffie bij de starbucks. In het hotel pakken we de koffers nog wat verder in, bloggen, douchen en naar bed.

Oh ja Laura en Judith vroegen zich af waar we de puf vandaan hadden van die lange verhalen te schrijven. Nou, eigenlijk hield Eefje altijd al een vakantiedagboek bij met wat ze allemaal doet op vakantie, toen ze Tommie ontmoette maakten ze samen een vakantieschrift waar ze omstebeurt in schreven en nog later namen we de pda mee waar we een electronisch verslag op schreven. Vroeger zetten we die dan op de blog als we weer thuis waren, maar nu doen we dat voor het eerst online! Dus de verslagen maakten we altijd al, alleen dit is voor het eerst dat mensen mee lezen :-) Maar hierdoor heb je nog meer plezier van je vakantie, want we doen nu zoveel verschillende dingen en je vergeet het allemaal zo snel als je het niet opschrijft!

Vooroordeel bevestigd: iedereen ontbijt sochtends in een koffietentje. Daar zitten dan studenten en zakenlui en oude mannetjes doorelkaar.

Vooroordeel ontkracht: heel amerika zit vol met McDonalds. Niet waar! Wij hebben er maar weinig gezien! Wat we veel meer zien zijn Wendy’s, Denny’s, Del Taco, Jack in the Box ... en Starbucks. Er zijn zoveel starbucks dat je van het ene filiaal naar het andere kunt lopen voor je je bakkie op hebt. Gisteren zaten we bij de starbucks van waar we aten kon je het volgende filiaal al zien liggen.

1 opmerking:

Lucien Engelen zei

Beste mensen, ik wilde jullie even laten weten dat ik dagelijks jullie blog volg. In juli gaan wij (een gezin van 6 en een Mac) naar de States en 1 onderdeel er van is een campertrip met een soortgelijke route als jullie gekozen hebben. Wel korter, dus we moeten keuzes maken. Daarbij helpt jullie verslag enorm, is net een "Sneak Preview" ;-)
Ook de foto-library welke jullie via Picasa hebben geplaatst is erg mooi en waardevol voor ons. We zijn er nog niet uit, hebben voor dit deel van de reis slechts 7 dagen, dus dat zal nog lastig worden.
We komen aan is Las Vegas en vertrekken er ook weer vandaag.

Nog een fijne trip verder, goede terugreis en veel mooie herinnerignen gewenst.

Lucien Engelen