woensdag, mei 07, 2008

Dag 23: San Leandro - San Francisco

We zijn om half 8 wakker, we pakken de laatste dingen in, spoelen de afvoerslang nog even uit... ontbijten en weg zijn we! Er is 1 camper die naast ons stond in het rijtje die eerder weg is gegaan dan wij, maar ja, verschil moet er zijn. Tom had trouwens helemaal niet geschreven over die aardige nederlandse mevrouw die deze camping beheert! Bij de receptie zit een mevrouw die in 1963 vanuit Utrecht geemigreerd is naar Amerika! Ze oefent haar Nederlands met de toeristen die ze tegenkomt. Het is heel grappig, want ze praat Nederlands zoals op het polygoonjournaal.. gewoon omdat ze sinds 1963 geen enkele ontwikkeling in de nederlandse taal meer heeft opgepikt. In ieder geval het is een erg aardige mevrouw en ze probeert ook weer reclame te maken voor de omgeving (wandelen bij het meer, bootje huren) en we schamen ons een beetje dat we alleen naar haar camping zijn gekomen om op te ruimen en de koffers in te pakken. In elk geval als we weggaan wenst ze ons een goede reis en misschien tot weerziens.
In een halfuurtje rijden we naar het Moturis station van San Leandro, onderweg tanken we nog even.
Voor ons zijn 2 britse mannen die hun camper inleveren. Hun vent-lid(klepje van het ventilatieraam in het dak) is ook kapot geblazen in de wind, maar ze krijgen het niet vergoed. Hun verhaal is ook een beetje wazig en ze hebben ook niet meteen contact opgenomen toen het gebeurde, maar komen er nu pas mee. Ze staan een beetje ruzie te maken met de baas van het filiaal en lopen dan boos weg. Als wij aan de beurt zijn vertellen we ons verhaal en er staat een memo in de computer van filiaal Las Vegas dat ze onze nieuwe vent-lid zullen betalen! Boffen wij even!
Een vrouwtje van Moturis zet ons af op het treinstation van de BART (de Bay Area Railway Transportationsystem ofzoiets) het is een handige trein die ons voor heel weinig naar hartje san francisco brengt. Alleen jammer dat ons hotel niet helemaal in hartje san francisco ligt.... daar staan we dan met onze bagage die weliswaar compact is, maar ook weer niet zo handig dat we de resterende mijl even lopen. We staan een beetje hulpeloos naar taxi’s te staren en ineens komt er 1 langs die leeg is, Eefje zwaait naar m en hij stopt! Jippie! We stappen in. De man blijkt vroeger ooit een poosje in Boxtel gewoond te hebben (wat is de wereld toch klein). Voor een luttele 8 dollar brengt hij ons naar het hotel.
De man bij de receptie is aardig. Hij vertelt dat het onze lucky day is omdat onze hotelkamer al klaar is.
Het hotel is mwaaa, het is ietsje nieuwer dan het tropicana hotel in Las Vegas, maar als er 5 jaar tussenzit is het veel. Maar de kamer is schoon en de badkamer o.k., en daar gaat het om, want we kwamen de stad bezichtigen en niet het hotel.
We vetrekken en lopen de stad in. In het gebied rond ons hotel lopen heel veel zwervers. Soms jonge verslaafde mensen, maar vaker oudere mannen met een grijze baard, een winkelwagentje en een oude hond. Het is met vlagen, in sommige stukken van de stad zijn er ineens heel veel zwervers, dan ineens maar een paar. We gaan eerst naar het winkelgebied rondom Union Square waar de applestore zit. Tom wil nog een ipod classic scoren. Het is er razend druk! Als je geholpen wilt worden moet je weer in zo’n rij die met paaltjes en touwen inelkaar is gezet. We werden door een jongen uit de rij geplukt die een soort handheld-kassa had die je bon naar je kon emailen! Dus we hebben een gemailde bon!
Bij een starbucks halen we een koffie met een cheesebagel erg lekker. Dan lopen we via Chinatown naar de havens. Nou er zijn misschien mensen die het vreselijk toeristisch vinden, pier 39, maar wij vonden het leuk! In 1990 is er een grote groep zeeleeuwen aangekomen die zijn gaan wonen op pier 39. Niemand weet waarom, maar sindsdien is de kolonie gebleven. Ze maken heel veel kabaal en liggen lekker te lammen in de zon. Het is een genot om te zien, vooral ook omdat het vrije dieren zijn, ze kunnen gaan en staan waar ze willen, maar ze hebben ervoor gekozen om met zn allen hier te gaan liggen. Dat stralen ze gewoon ook uit, iets heel lekker relaxed! We lopen langs de toeristenshopjes over de fishermans wharf. Daarna shoppen we nog een beetje verder en koopt Tom nog een paar nieuwe slippers... bij de Barnes & Noble kopen we nog wat te lezen voor in het vliegtuig. We rusten er uit met nog en starbucks koffie en een peanutbutter cookie. Dan lopen we naar de wijk south beach, ook wel little italy genoemd. Overal zitten italiaanse winkeltjes en cafeetjes.We dwalen een beetje richting Union square en gaan dan wat te eten zoeken. Volgens ons gidsje is er een veganistisch restaurant vlakbij, The Millenium. Van buiten ziet het er een beetje chique maar ook een tukje muf en vergane glorie uit. En dat terwijl de kaart toch niet heel goedkoop eruit ziet. We staan even te twijfelen, en meteen spreekt een of andere zwerver ons aan. Zucht, dan maar toch naar binnen. Het is er echt heel leuk! Er is niet meteen een tafel vrij, dus moeten we even wachten aan de bar. Helemaal niet erg, ze hebben biologische bieren en wijnen uit de regio! Tom neemt een “chocolate stout” uit Berkely en een Eefje een “Organic pale ale” ook ergens uit californie. (http://www.millenniumrestaurant.com) Het eten is ook erg lekker allemaal, vaag doet het een beetje denken aan ons favoriete restaurantje in Dordrecht; de Dulle Griet. Maar het grappige is dat het een veganistisch restaurant is, maar toch redelijk chique en zeker niet geitenharensokkig. Er zitten zakenmensen met dure flessen wijn, stelletjes die netjes gekleed zijn (wij vallen niet in die categorie), veel afwisselender publiek dan je zou denken. Als toetje hebben ze ook ijs gemaakt van de chocolate stout! We hebben nog nooit bierijs op, het is echt super. Een heel leuk restaurant, jammer dat het zo ver weg is anders zouden we vaker gaan!
Na het eten hobbelen we terug naar ons hotel. Even bloggen en dan lekker naar bedje.

vooroordeel bevestigd: San francisco is een heel westerse stad, het doet italiaans aan qua rommeligheid (liggen er heuvels? nou, daar bouwen we gewoon overheen!). De kuststrook heeft ook wel wat weg van Scheveningen

Geen opmerkingen: