dinsdag, mei 12, 2009

Schotland dag 11: Bass Rock

We genieten van een gigantisch ontbijt in de guesthouse, dan is het tijd om Edinburgh weer te verlaten en verder te gaan richting New castle waar we om 4 uur weer moeten inchecken op de boot.
In ons reisgidsje stonden 2 regels over bass rock... dat het een vogelkolonie was en dat er diverse aanbieders waren die boottochtjes naar "the bass" aanboden. In blijdorp is er in het oceanium ook een stuk nagebouwd wat Bass rock heet; we staan ons daar altijd te vergapen aan de vogels... dus wilden we weleens gaan kijken of de echte bass-rock wat is. Eigenlijk redelijk onvoorbereid voor ons doen; inmiddels weet ik dat er vogel liefhebbers zijn die een half jaar vantevoren al hun tochtje boeken en wij wagen het om zo maar eventjes op de bonnefooi langs te gaan.
We rijden naar het british seabird centre in north berwick, op een halfuurtje van Edinburgh. Daar aan de haven zouden we vast wel op een bootje kunnen stappen... maar van de 3 bedrijfjes die tochtjes aanbieden varen er 2 die dag niet wegens een onrustige zee... nou, op naar nummer 3 dan de Seabird Safari.. daar gaat de tocht van 10.30 niet door en die van half 12 is vol, het meisje achter de kassa kan ons nog wel boeken om 14.00.. maar dat is te laat voor ons! Dan halen we de veerboot terug naar huis niet! Oh nee! we kunnen niks anders doen dan een beetje langs de rotskust lopen en een enkele langsscherende jan-van-gent fotograferen. In de verte zien we het eiland Bass Rock liggen wat helemaal wit ziet van de vogels. Eef heeft er echt zwaar de balen van en is vast besloten vandaag nog bij de rots te komen al moet ze gaan zwemmen.

Als we om 11.30 weer langs het kantoortje van de Seabird Safari komen zien we een groepje mensen zich omkleden in regenpakken. ooooh wat gemeen we willen ook mee... he, wacht eens even, dat zijn helemaal geen 12 mensen, het zijn er maar 10! Er ontbreken er 2! Snel stormt Eef naar binnen... kunnen we nog mee op de boot alstjeblief alsjeblieft??? Het meisje achter de kassa aarzelt en ze moet het bespreken met de vrouw die de tour geeft, hoewel ze allebei niet veel zin hebben mogen we na wat zwaaien met onze creditcard toch echt mee, jippie!! We mogen echt ook zo'n mooi regenpak met zwemvest aan gaan trekken.
Van Schotland2009 selectie


We gaan met een Zodiak op een wilde zee, keistoer! Tourleidster Maggie verteld van alles over het gebied en de vogels. Eerst varen we naar een eilandje ten noorden van Bass Rock waar puffins en eidereenden zitten. Er liggen ook een paar zeehonden warvan eentje wel echt heeel schattig voor ons poseert
Van schotland 2009


Dan varen we echt naar Bass rock. De boot beukt iedere keer hard op de golven, geen wonder dat je niet mee mag als je rugklachten hebt. Dan zien we de kolonie nestelende Jan-van-Genten steeds dichterbij komen. Het is super indrukwekkend om al die prachtige beesten zo bijelkaar te zien in het wild.
Van schotland 2009

We dobberen zachtjes een rondje rondom het eiland en we krijgen veel tijd om foto's te maken. De zon schijnt, er zitten allemaal van die prachtige roze jongens op hun nest en er zijn er ook een aantal die paargedrag vertonen; het met de snavels tegen elkaar aan wrijven. Het is prachtig en ontroerend en helemaal geweldig dat we zo onverwacht op onze laatste vakantiedag dit mee mochten maken.
Van schotland 2009

Van schotland 2009


om 1 uur zijn we weer terug en besluiten we verder te rijden naar New Castle. We zijn ruim op tijd om in te checken aan boord. er is een heel ander publiek dan op de heen weg, veel meer zuipende jongelui en luidruchtige kerels. We eten een lekkere vegaburger aan boord en duiken dan onze hut in voor de allerlaatste overnachting van onze vakantie.

Van Schotland2009 selectie

Geen opmerkingen: