dinsdag, mei 05, 2009

Schotland Dag 3: De Ben Nevis bedwongen

Als we wakker worden is het bewolkt. Volgens het weerbericht zou het vandaag 14 graden worden en bewolkt en morgen 8 graden en zonnig. We hebben 2 mogelijke dagen om de Ben Nevis te beklimmen... lastig lastig wat te doen. Eigenlijk willen we liever een dagje bijkomen van de reis, maar ja, wandelen bij mooi weer is ook wat waard. De groep mannen die naast ons staan op de camping gaan wel de berg op samen met hun hondje. De mevrouw van de camping vind het maar onverantwoord dat ze hun hond mee nemen "I bet i can report him dead at the and of the day".
De mevrouw van de camping kan ons geen advies geven, maar ze verwijst ons door naar de mountain rangers die het bezoekerscentrum runnen. De rangers zijn 2 brede kale mannen, die ons vertellen dat er op de top van de berg nog 2 meter sneeuw ligt, aaargh. Ze raden ons toch aan om vandaag te gaan en maar te hopen dat de wolken wegtrekken.
Inmiddels is het toch al wat later dan we eigenlijk voor ogen hadden om te vertrekken... uiteindelijk is het 10u als we van de camping weglopen.
Het is al behoorlijk druk op het pad, in het begin halen we een groep buitenlandse meisjes in met hoofddoekjes en een groep jongens in legerkleding. Uiteindelijk is er en groep mannen van middelbare leeftijd waar we steeds mee oplopen, uiteindelijk komen we ook tegelijk met ze op de top.
Van schotland 2009


De wolken trekken redelijk open. Als we bij het "half-way-lake" aankomen ligt er daar echter nog een dichte mist. Naarmate we het verder achter ons laten wordt de mist steeds dunner totdat uiteindelijk steeds vaker de zon te zien is. Het pad is nogal rotsig en op sommige plekken weggeerodeerd, het is goed te doen, maar je moet continue kijken waar je loopt ivm losliggende stenen. Als we op 3/4 zijn komen we de eerste sneeuw tegen. Het begint met wat witte strookjes tegen de helling, maar al gauw staan we tot onze kuiten in de sneeuw
Van schotland 2009

Van schotland 2009


De sneeuw maakt het wandelen wel veel zwaarder. Vlak voor het grote sneeuwveld op de top komen we de mannen van de camping tegen die hun hondje een lekker warme jas aan doen. dan beginnen we aan de laatste klim door de sneeuw naar de top.
Van schotland 2009


Als we op de top komen is het daar fantastisch! We hebben een redelijk utzicht. Er zijn allemaal blije mensen die foto's vanelkaar maken.
Van schotland 2009

Van schotland 2009


De tocht naar beneden is lang en we hebben behoorlijk spierpijn. Als we de sneeuw voorbij zijn komen we de groep meisjes met hoofddoekjes en de jongens in legerkleding tegen die we in het bgin hadden ingehaald. Ze zijn nogmaar net over de helft terwijl wij alweer op de terugweg zijn, die gaan het nooit halen! Maar we worden ook ingehaald door een joggend echtpaar van ruim boven de 65... zucht
Om 6 uur zijn we weer op de camping. Het duurt nog een hele tijd voor onze buurmannen met de hond weer terug zijn, maar uiteindelijk komen ze toch aan. De hele avond horen we het geluid van de helicopter en met onze verrekijker zien we hoe mensen van de berg af "gered" moeten worden.
We zijn te moe om veel te eten, maken een soepje en kruipen in de slaapzak.
Van schotland 2009

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Tjonge jonge, wat zijn jullie actief bezig geweest zeg!! Knap hoor, zo'n berg beklimmen !!
En mooie foto's.
Mam (en pap)

Marcel en Ascha zei

Heejjj hallo,
Geweldige trip hebben jullie weer gemaakt zeg! verkoelende foto's voor ons ;-) mooie plaatjes
groetjes vanaf st Maarten met een kroel voor Muis xxx Marcel en Ascha

Sabrina zei

Wauw, mooi verhaal zeg. En bizar dat sommige mensen toch gewoon doorgaan als het eigenlijk al laat is. Tja, joggende 65+ers, die zijn vreselijk irritant ;-) Die komen we ook regelmatig tegen.
Mooie ervaring hoor die klim