donderdag, mei 07, 2009

Schotland Dag 5: naar Skye

Vandaag gaan we weg uit Fort William. Het is een beetje droog als we de tent inpakken, maar hij is behoorlijk nat en modderig. Yuk. Om 10 u checken we uit op de camping. Voor we vertrekken naar het veel afgelener Isle Of Skye, gaan we boodschappen doen in de grote Morissons in Fort William. We vinden allerlei lekkere vegetarische producten als "schotse eieren" en allerlei vegetarische worstjes en natuurlijk veel Schots bier!
Na ons uitstapje in de supermarkt gaan we op pad naar Skye. Vlak voor de brug naar het eiland ligt het castle Eilan Donan. Het meest fotogenieke kasteel van Schotland. Inmiddels is het weer behoorlijk gaan regenen, maar toch is het een heel charmant kasteel. Eerst gaan we lekker lunchen (egg-and-mayonnaise-sandwich) en daarna nemen we een kijkje in het kasteel. Eigenlijk was het in 1700 helemaal vernietigd door de Spanjaarden, maar begin 1900 is de ruine weer helemaal opgeknapt door de Schotse familie MacRea die het nu nog steeds in bezit heeft. In de grote hal zitten een paar mannen in kilt die vragen beantwoorden. In alle kamertjes hangen oude prenten afgewisseld met nieuwe foto's van de familie, we hebben bijna het gevoel dat we ze bespioneren in hun huis.

Van schotland 2009


Dan rijden we verder, over de brug naar Skye. Het regent behoorlijk hard en het is mistig, het eiland ziet er bijzonder ruig uit. Leeg en verlaten met veel schapen; een beetje als op de Faroer eilanden. Na een uurtje komen we bij de distillery van Talisker. We zijn nog precies op tijd voor de laatste tour. Talisker wordt gerund door mensen van het eiland en hun families. We worden rondgeleid door een vrouw van een van de medewerkers. We leren dat de fabriek 24 uur per dag draait, maar dat medewerkers vrij krijgen tijdens het schapescheren en andere belangrijke schaapgerelateerde hoogtepunten. Ook het afval van het gemoute graan wordt meegegeven aan de medewerkers die dit voeren aan hun schapen. Daarom staan die beesten de hele dag met zo'n verdwaasde blik te herkauwen!
Van schotland 2009


Direct achter de distillery gaat er een kleine "single track road" de berg op. 6 kilometer verderop ligt het gehucht Portnalong waar onze wigwam staat bij de 'Crofts Bunkhouse, Bothies en Wigwams' .
Dave de eigenaar is heel aardig, hij is druk aan het werk een paadje aan te leggen naar zijn nieuwste derde wigwam, maar door de regen wil het niet echt vlotten.
Een wigwam is eigenlijk meer een houten blokhut met een groot puntdak. Hij is best groot en luxe met een koelkast, magnetron en waterkoker. De douches en toiletten kunnen we gebruiken in het bunkhouse, waar ook een gigantische keuken tot onze beschikking staat.

Van schotland 2009


Het is inmiddels opgehouden met regenen en de lucht trekt steeds verder open. Na het eten lopen we even naar de Pier van portnalong en we zien een mooie zonsondergang aan het kleine haventje.

Geen opmerkingen: