vrijdag, mei 08, 2009

Schotland Dag 7: vogels kijken

In totaal zouden we 3 hele dagen hebben op Skye, maar 3 dagen wandelen door de heuvels leek toch ineens een beetje veel van het goede, want er is nog zoveel meer te doen op Skye. Zo is Sky echt birdwatchers paradise en hebben ze ook allerlei andere soorten wildlife zoals zeehonden en otters.
We rijden naar het hoofdstadje van Skye, Portree, met maar liefst 1500 inwoners. Volgens de VVV zouden we het best ons aanmelden bij de MV stardust. Op de parkeerplaats hangt een foldertje van ze en de mededeling dat je bij het haventje moet vragen naar Dan of Squirrel ... Squirrel???? Als we het haventje langslopen worden we aangesproken door een klein mannetje die vraagt of we op zoek zijn naar een birdwatchingtour.... he, die oogjes, die tandjes, die kleine handjes.. dat moet Squirrel zijn! Hij boekt ons in voor de tour van 10 uur.
Van Schotland2009 selectie


De MV stardust is een klein bootje, we krijgen kleine verrekijkertjes mee en we gaan op pad met schipper Dan. Hij vaart de boot, maar terwijl heeft hij tijd om bij ons over allerlei vogels te komen vertellen. Squirrel komt voor we weg varen nog even de hoofden tellen, hij telt ons als "the Dutch" omdat hij onze naam veel te ingewikkeld vind. Eef zit naast een man die sprekend lijkt op een voormalig projectleider op haar werk, Johan E. De Johan lookalike heeft 3 jaar in nederland gewoond en wil allemaal vertellen wat hij daar heeft gezien. Iedere keer dat er een vogel langskomt vliegen roept hij de naam van de vogel, maar op een vervelende eentonige manier, alsof hij alleen maar aan de rest van de boot wil laten weten dat hij heel goed zn vogelnamen kent.
We varen langs een grot waar veel aalscholvers (cormorants!) en groene aalscholvers(shags!) zitten, we zien ook alken (razorbills!) en zeekoeten (guillemots!) en zelfs 2 papegaaiduikers die over het water scheren (puffin!). Helaas is alles vrij ver weg en omdat het weer ook vrij somber is levert het geen geweldige foto's op. Onderstaande foto is de beste foto van een puffin die we deze vakantie van een puffin hebben kunnen maken, ahem.
Van schotland 2009

Na een poosje klaart het wat meer op. We varen langs een kleine zeehonden kolonie die lekker aan het strand liggen. Lief hoor!
Van Schotland2009 selectie

Dan komen we bij een klif waar volgens Dan Zeearenden zitten. Hij blijft heel lang door zn verrekijker staren en dan uiteindelijk zien we een see eagle, we zien er zelfs 2. Door de verrekijker konden we ze aardig zien en zag het er heel indrukwekkend uit om er 1 te zien vliegen. Maar zo op de foto is het toch een behoorlijk zoekplaatje geworden.
Van schotland 2009


Als we terugkomen van de boottocht hebben we eigenlijk wel honger en we doen ons te goed aan een frietje in een pub aan het haventje. Dan rijden we naar de meest noordelijke punt van Trotternish, we komen eerst langs het dorpje Uig waar de veerboot naar de outer hebrides gaat. Er zit een bierbrouwerijtje waar we lekker een voorraadje inslaan. Ze hebben donker bier wat ze Black Cuillin noemen en lichter bier wat Red Cuillin heet, de bieren hebben precies het karakter van de bergtoppen waar ze naar vernoemd zijn. De wandeling die we willen gaan doen leidt naar een klein schiereilandje in de oceaan genaamd Rubha Hunish. We zijn net een halfuurtje door de zompige veengrond aan het sjokken als we in de verte ineens de Johan-lookalike met zn vrouw weer tegenkomen! Wat een toeval, ze zijn dezelfde wandeling aan het doen! Zijn vrouw vertelt dat het pad verderop heel steil is en dat ze niet naar beneden durfde. We lopen verder, op de top van het klif staat een klein wit hutje, in het witte hutje staat een oud mannetje met een lange grijze baard het plafond te witten. Surrealistisch!
Van schotland 2009

Het pad naar het schiereiland is inderdaad erg steil, we besluiten de wandeling in te korten en af te dalen naar het strand en in de richting van de auto langs het strand terug te lopen. We komen een zeehond tegen en veel vogels. De zon schijnt en we hebben prachtige uitzichten op de eilanden van de outer hebrides. Als we bijna bij de auto zijn komt er ineens een hele donkergrijze lucht aan. Als we in de auto stappen begint het te regenen. Zo, net op tijd! De hele nacht blijft het ongenadig hard stormen en Eefje is bang dat we met Wigwam en al de oceaan in zullen waaien. Haar Stephen King "Duma Key" gaat natuurlijk ook over een eiland waar het hard stormt maar ook vreselijk spookt, dusdat maakt het nog extra eng.
Van schotland 2009

Geen opmerkingen: