dinsdag, juli 04, 2006

Huwelijksreis dag 12: Water spuitend en vallend

Deze morgen is ons luxe appartement bloedje heet. Dat heb je met die vloerverwarming hier in ijsland. Ze hebben zoveel warm water dat ze er alles mee verwarmen. Het zou met niet verbazen als er ook muurverwarming in dit appartementje zit :)
Hebben we een keuken gaan we nog ontbijten in de ontbijtruimte. Wel een erg goed ontbijt met echte jus d'orange, heerlijke zalm! en natuurlijk lekker toast maken.

We gaan vandaag een dagje water doen. Eerste doel is de Kerid. Dit is geen waterfestijn maar onder het mom van 'a crater a day...' moet je hem toch gezien hebben. Altijd lekker om je dag met een krater te beginnen (ipv een kater).









Next is Geysir. Dit is een hetebronnengebied met de beroemde Geysir geiser en zijn wat minder beroemde vriendjes de 'littli Geysir' en de 'Strokkur' en 'Blesi'. De strokkur is nog de enige die echt regelmatig spuit. Elke minuut of 5 komt er een flinke fontein. Soms alleen een blobje maar meestel best wat water. We staan een tijdje te wachten op goede foto's. Je hebt elke keer maar 1 moment om te knippen en dan weer wachten. Ondertussen worden er al wat bussen toeristen uitgeladen. Deze komen nietsvermoedend aanbanjeren als de Strokkur al een tijdje (langer dan 5 min) stil is geweest. Dan ineens knalt ie dan toch en flink ook. Wij waren er op bedacht en ijskoud staan wij de warme straal te fotograferen. Alle Italianen rennen gillend achteruit, hilariteit alom.

Volgende stop is de Gullfoss. Dit is een flinke waterval in een soort kloof. Hij is vrij breed en via een klein wandelingetje banjer je door de mist van de waterval. Hier wordt je best wel nat van. Het is een mooie waterval en we gaan ook nog naar boven en opzij om hem te bekijken zoals alle anderen, maar waar je ook staat het blijft een waterval. Hij ziet er niet echt anders uit dus weten we dat ook voor de volgende watervallen.
Overigens is de Gullfoss het gebied om je chihuahua uit te laten. Een ouder echtpaar met ieder zo'n hua-beest (cavia) loopt vrolijk met ze richting de Gullfoss. Op de parkeerplaats staat een mountain taxi waar ze langs lopen. Die beesten zijn net zo groot als een stukje profiel van die monstertruck.
Na deze waterpret gaan we naar Fludir en zo naar de ringweg. In Hella in de supermarkt wat te lunchen gehaald. Daarna de Seljalandsfoss in het vizier. Hier kun je achteheen lopen, je kan het ook niet doen en droger blijven. Ook hier weer flink wat water dat naar beneden komt zetten. Leuk valletje.
Ondertussen gaat het richting einde van de middag en rijden we door naar Skogar waar ons Eddahotel staat. We checken in en gooien onze spullen binnen waarna we naar de Skogafoss gaan. Een grote 60 meter hoge waterval in Skogar. Erg gaaf dit. Het zonnetje komt een beetje door zodat ie er nog mooier uitziet.

Omdat we nu genoeg vloeibaar water hebben gezien willen we nog wat anders. We zijn nu in de buurt van de Jokulls. Dus onze eerste Jokull wordt de Solheimajokull. We moeten daarvoor een enorm hobbelig kiezelspoor over. Dit is het ergste tot nog toe. We gaan stapvoets door de hobbels en na dik 20 minuten hobbelen kunnen we parkeren. Hiervandaan is het nog een stukje lopen maar een leuke Hike gaat er wel in. Door kiezelvelden en zwarte bergen komen we bij onze eerste Gletsjer aan. Hij is zwart, ruig en aan het smelten. Om hem heen liggen fascinerende stenen. Sommige zo glad als iets, lijkend op mammoet kiezen, andere met stoere kleuren. Ook liggen er verschillende kapot gevroren stenen. Heel mooi 2 helften die precies bij elkaar horen. Onze stenenverzameling groeit met de minuut. Als pronkstuk vindt de Eef een mooi stenen Dino-ei. Die moet mee dus zeult Tom met het ei langs de gletsjer (het is een groot, zwaar ei).
We lopen aan alle kanten langs de gletsjer en aan de zijkunt kunnen we er echt goed bij. De andere kanten worden omringd door het smeltwater dat in een flinke rivier wegstroomt. We maken mooie duistere geltsjerfoto's terwijl het zonnetje zich een beetje laat zien. Kan niet beter.

Na deze heerlijke Gletsjer-ervaring weer terug over het slechte pad met de auto en naar de Edda. We gaan als avondeten het beroemde buffet van deze Edda proberen. Het eten is lekker en we eten natuurlijk te veel. Er staat overigens nergens wat het buffet kost. Nu weten we ook waarom het buffet zo beroemd is, vanwege zijn prijs. Voor het zelfde geld heb je je overnachting. Bizarrrr! We doen nog een avondwandelingetje waarna we op onze kamer onze Viking op gaan drinken. Altijd lekker je dag afsluiten met een viking. Nu voor het eerst overigens want we hadden nog geen bier gevonden in een supermarkt (tot vandaag dus).
We rollen er op tijd in zodat we morgen vroeg bij de Puffins kunnen zijn!

Geen opmerkingen: