maandag, juli 03, 2006

Huwelijksreis dag 8: ijsland!!!

Op de boot worden we om half acht boottijd gewekt dat we over een half uur van de kamer af moeten zijn en dat we over anderhalf uur aankomen in ijsland. En dan is het in ijsland ook nog eens een uur vroeger. Zitten we al 2 uur voor NL tijd. Uiteindelijk rijden we tegen 10 uur ijsland tijd weg van de boot zonder problemen door de douane.In Egelstaddir pinnen we onze ijslandse kronen en shoppen we wat ijslandse boodschappen in de supermarkt. Deze 'grote' stad is eigenlijk niet meer dan een klein industriegebied maar geen probleem, meer hadden we niet nodig.

Op weg door ijsland rijden we de haven uit en meteen een soort buitenaards landschap binnen. Overal sneeuw en ijs en zwarte bergen. We rijde langs een onaards ijsmeer. De weg is een zwarte asfalt dam door het landschap. Op zich valt de conditie van de snelweg best mee. Het is een enkelbaans ge-asfalteerde weg tot op heden waar je maar liefst 90 mag rijden als je maar uitkijkt voor de schapen.Midden in de woestenij, temidden van rostvelden stoppen we om een broodje te eten. Dit is de afslag naar Aksja waar de eerste astronauten waaronder Neil Armstrong oefenden voor hun eerste ruimtereis. Je kan er wel komen via dat weggetje maar er staan borden dat je alleen met een goede 4 wiel aangedreven jeep het pad op mag. Helaas voor Bensje dus.We gaan verder over de snelweg die ook nog een klein deel onverhard is. De kaart geeft nog meer aan maar daar hebben ze blijkbaar hard aan gewerkt, want meer gravel komen we niet tegen vandaag.

We rijden naar Krafla. Dit is een grote geothermische elektriciteitscentralen. Je ziet eigenlijk alleen een paar buizen en een soort grote rechthoekige megaschoorsteen die stoom uitbraakt. Na Krafla liggen solfatarren (Leirhnjukur). Hele stoere zwavelvelden waar we een hele gave wandeling over lavavelden maken. Dit is van de uitbarsting uit 1984. Heel recent dus. Overal tussen de opengebarsten zwarte basaltkorst komt rook uit. Nog steeds zijn diepere lagen hier aan het afkoelen. Het is er geen 100 graden maar wel lekker warm, terwijl de temperatuur buiten de velden een graad of 5 is, voelt het hier lekker warm aan, De zwavelvelden en lavavelden zijn heel gaaf. Het is echt een maanlandschap.Na Krafla rijden we naar Viti (Hell). Dit is een vulkaankrater die is volgelopen met water. We wandelen een stuk over de kraterrand waar in de verte nog meer solfatarren te zien zijn. Het uitzicht is super!!Na deze solfatarren gaan we door naar nog meer. Hele gave solfatarren van Hverir met kokende modderpotten en stomende steenhoopjes. Net een soort fluitketels.We gaan verder naar Reykjahlid dat 3 huizen en een paardekop is om vervolgens maar eens onze overnachting op te zoeken. Dit is in Stong. Het lijkt allemaal niet aangegeven te zijn maar niets is minder waar, het is prima te vinden. Het is wel een karrespoor-achtig grevel pad dat kilometers doorloopt tussen de rotsvelden maar dan kom je bij een boerderijtje dat het goed voor elkaar heeft.

We hadden doorgegeven dat we huwelijksreis zijn en dat komt overal door. We zijn niet vergeten (de mensen voor ons bij de receptie waren wel vergeten) en krijgen een prima kamer. Er is zelfs een grote woonkamer met alle luxe: TV, video, DVD, draadloos internet, you name it.We kunnen ook nog eten hier en ook dat is keurig verzorgd. Het is niet zo top als de Faraoer visschotel uit Gjogv maar goed te doen na wat zwavelwandelingen.We banjeren nog wat rond en constateren dat het erg lang licht blijft. Omdat we een onrustige en korte nacht op de boot hadden, een lange dag en veel gedaan zijn we ondertussen helemaal uitgeblust en gaan we niet tot midden in de nacht wachten tot het donker wordt (of niet eens donker wordt, hele korte zonsondergang en zonsopkomst, we zitten hier net onder de 66 graden = poolcirkel).Morgen staat onder andere de dimmu borgir op ons te wachten. Dat belooft veel goeds.

Geen opmerkingen: