zaterdag, september 26, 2009

Dag 18: Hawaii, The Big Island

Door de 3 uur verschuiving van tijd zijn we erg vroeg wakker. We sluimeren wat en luisteren naar alle vogel geluiden buiten. Het regent nog een beetje. We hopen dat het toch een mooie dag wordt vandaag want we willen gaan snorkelen.
Als we uit bed rollen is het droog en om 8.00 u. wordt het ontbijt geserveerd op het balkon van het huis van de eigenaars. We worden hartelijk ontvangen en gaan lekker aan tafel zitten met een geweldig uitzicht over de oceaan. Er is al lekkere kona koffie van eigen plantage en er staat al wat fruit en er is zelf geperst guave nogiets sap. Op tafel staat dus fruit en het een lijkt op een soort passievrucht maar dan roze en erg lekker (misschien de guave?) en banaan. Ook bananen groeien hier en hier aan de varanda hangt een enorme tros te rijpen en daar wordt er zo een van af geplukt. Ook de Guaves kun je hier op het terrein vinden.
Van USA 2009

Van USA 2009

Verder wordt er nog een gekookt eitje neergezet (van de kippen die hier rondlopen) en een heerlijke kokos-macadamia cake. Elke keer als er wat eten wordt gebracht verteld de vrouw wel een anekdote over een van de beesten die hier rondlopen. De papegaaien mogen los vliegen behalve een grijze roodstaart papegaai. Die heeft in de buurt alle horren stukgemaakt en zat ook aan de rubbers van auto’s te knagen. Er loopt een jonge hond rond van een jaar oud die ook bij ons gezellig komt knuffelen. Er zijn verder nog 2 ara’s die lekker zitten te fluiten. De hond speelt met de kat en ze slapen ook samen in een mand blijkbaar! De huisgecko komt langs even polshoogte nemen. Morgen zou ie wel eens op tafel kunnen lopen horen we. De kippen hebben allemaal een eigen identiteit: sommige zitten graag bij elkaar en andere zijn weer verlegen types wordt ons uitgelegd. Er zitten ook 2 potbelly pigs lekker te knorren beneden en er lopen nog pauwen rond. Dan zijn we er wel even! Oh ja ook nog een vijver met allemaal Koi’s. En dat allemaal in deze geweldige omgeving!
Van USA 2009

Na een heerlijk ontbijt gaan we op weg naar onze eerste snorkel. We gaan naar Two Step beach vlak bij de Pu’uhonua O Honaunau (veilige haven vrij vertaald). Het is er om half negen al best druk. Het zonnetje schijnt en wij stappen met onze gear van Snorkel Bob het water in. Het is nog best lastig want er komen flinke golven aan en je loopt niet een strand de zee in, maar een stel glibberige gevaarlijke lavarotsen. Met een beetje kunst en vliegwerk belanden we in het water en plonsen lekker rond. Een beetje van de kust af wordt het water lekker helder en zien we de mooiste vissen rondzwemmen. Onze camera doet het super onder water. Geweldige foto’s kun je maken, zeker omdat de tropische vissen om je heen zwemmen. We vinden snorkelen nu al super.
Van USA 2009

Van USA 2009

Van USA 2009

Na een uurtje of anderhalf worden we toch wel moe en gaan weer richting de kant. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet dus met die flinke golven (met zwemflippers) heel goed timen hoe je op een rots terecht komt. Bij Eef gaat het een beetje mis en ze schaaft haar arm langs een rots als ze door een golf opzij geduwd wordt. Gelukkig is er een aardige Amerikaan die gelijk zijn first aid kit open trekt en gaasjes geeft om het schrammetje te behandelen. Hij waarschuwt ons nog het thuis goed te ontsmetten omdat koraalriffen allerlei bacterien kunnen hebben.
Wat een avontuur dit al op de vroege morgen. Het snorkelen is echt helemaal geweldig en het schrammetje is snel vergeten. Aangezien Pu’uhonua O Honaunau hier vlak bij ligt gaan we hier heen met onze national parks pas, het is nog steeds Amerika en deze parken zijn ook geldig! Het is een leuk parkje met self guide trail langs overblijfselen van het ‘paleis’ van de koning uit ongeveer 1500. Allemaal in lava langs de kust zien we huisjes, houten beelden, authentieke stenen waar een Hawaiiaans spel op werd gespeeld. Erg leuk parkje en met de zon en de zee en de palmen op de achtergrond wordt het allemaal nog stoerder. Er is ook een baaitje waar zeeschildpadden graag zonnen. We zien er inderdaad een aantal zwemmen en er ligt er ook lekker een te zonnen. De Honu’s (Hawaiiaans voor zeeschildpad) hebben het hier heerlijk.
Van USA 2009

Van USA 2009

Van USA 2009

We gaan nog een kleine boodschap halen (nu ook wat dettol voor Eef d’r schram) en rijden dan door Captain Cool (het stadje) naar Kailua waar we bij de Lava Java lekker gaan lunchen met een veggie pizza. Tom zijn knal paarse Hawaii shirt wat ie al jaren heeft is helemaal geweldig hier, er komen overal leuke opmerkingen langs!
Na wat shopjes doorlopen te hebben en ons eten wat is gezakt, kriebelt het weer om de zee in te duiken! We gaan nu naar een echt strandje waar je wat makkelijker de oceaan in wandelt met je snorkel. Kahalu Beach Park is ook lekker rustig eigenlijk (het hele eiland lijkt rustig en ook bij de B&B is ons verteld dat het rustig is: vanwege de crisis komen de Amerikanen niet meer). We duiken de zee in en nog meer vissen komen langs. Snorkel Bob gaf ons een kaart mee met alle vissen die we zouden kunnen zien. Wij hoopten op een paar hiervan, maar na een middagje verder snorkelen hebben we bijna de hele kaart gezien (voor en achterkant!). Van koffervis tot vlindervissen tot naaldvissen hebben we allemaal gezien. Een hoop hebben we soort van op de foto kunnen zetten. Onder water fotografie is toch echt wel een kunst. Als je dan een vis er op wil zetten loopt je snorkel vol water of drijf je op het moment dat je knipt weer net af of gaat die vis lekker ergens anders rondkijken. Dat alles meegenomen maakt het toch ontzettend stoer snorkelen hier. Je moet hier op dit strandje uitkijken voor de seaurchins (zeeegels). Eerst valt het wel mee, maar er zijn plekken waar je overheen snorkelt, waar het vergeven is van die beesten. Daar wil je echt niet op staan. Nu moet je sowieso nergens op staan natuurlijk, maar zo’n stuk met stekelbeesten snorkelen we snel overheen.
Van USA 2009

Het is ineens vijf uur als we moe maar voldaan het water uitstappen. We drogen ons af en stappen in de car om huiswaarts te keren. We worden verwelkomd door een uitgelaten hond die naar ons toe komt rennen en spelen. Met onze snorkelavonturen gaan we lekker op onze varanda zitten met en longboard biertje dat hier in Kona wordt gebrouwen. Het koken doen we weer in de gezellige buitenkeuken en tussen half zeven en tien voor zeven zien we het van lichte schemer, volledig donker worden. Dat gaat echt snel hier (maar dat schreven we gisteren ook al :) ).
Een lekkere pasta gaat er wel in na deze lange en actieve dag en we sluiten af met een kona koffie van eigen plantage op onze varanda. Lekker een boekje erbij en genieten van de krekels en vogels. Ook hier loopt een gecko rond over onze muur. Gezellig hoor, we willen echt nergens anders heen. De maan schijnt mooi en de Melkweg is zichtbaar. De maan is hier trouwens bijna een bootje aan de hemel. Dan wordt pas echt duidelijk hoe anders het er van dit punt op de aarde allemaal uitziet. Ook onze sterrenkijkavond in Glacier komt goed van pas bij het kijken naar de sterrenhemel.
Weer een heerlijke Hawaii dag ten einde. We kruipen lekker in bed zodat we weer fit zijn voor de vulkaan expeditie van morgen.

1 opmerking:

Karel zei

Hallo Tom en Eveliene.
Fijn dat het allemaal zo mooi is,,, wij moeten wel vééél lezen!!!
Groeten,
Pieternel en Karel.