woensdag, september 16, 2009

Dag 9: Glacier

vandaag weer een beete een relax dagje om bij te komen van de lange autorit.
We slapen een beetje uit en gaan dan de was doen. Wederom verbazen we ons over de doorlooptijden van amerikaanse was en droogprogramma’s... De wasmachine heeft een extralang programma van wel 35 minuten en de droger is in te stellen per 6 minuten. Na 12 minuten is de helft droog en na 24 minuten is alles compleet kurkdroog. waarom kan hier binnen een uur waar ik thuis in totaal meer dan 3 uur mee zoet ben?
Van USA 2009

Na het wassen rijden we naar het glacier visitors centre. We krijgen wat informatie over de wandelingen die we de komende dagen willen gaan doen. Voor het visitors centre staat een paal met daarop het nest van een visarend. Met een kijker kun je de arend bestuderen, heel mooi om te zien.
Ondertussen is het vandaag weer een loeihete dag geworden, bizar! Normaal gesproken houden ze de hoofdweg in het park sneeuwvrij tot de derde zondag in september, daarna gaat hij dicht. maar er is geen vlokje sneeuw te zien! Het was de hele dag 28 graden ofzo! Echt heel vreemd. Verwarrend ook voor de beren lijkt me; als ze nu nog maar weten wanneer ze in winterslaap moeten gaan.
Van Gemarkeerd

Van Gemarkeerd

Onze camping is loeigroot, aan een kant grenst hij aan een meert. Je kunt kano’s huren op de camping om het meer op te gaan. Het jamaicaanse meisje wat ons helpt heeft geen idee waar de kano’s liggen, ze is er zelf nooit geweest. Ook de oudere blanke mevrouw die ons als eigenaresse/bazin voorkomt zegt dat ze er zelf nog nooit is geweest. Zo groot is de camping dus! We hoeven het eerste en het laatste kwartier niet te betalen omdat ze ons die tijd geeft om naar de kano toe te lopen (zo groot is de camping dus of had ik dat al gezegd?) het meer is redelijk idyllisch, maar niet zo wildromantisch als we hadden gehoopt. Er staan veel vervallen vakantiehuisjes langs de oever en langs de andere oever gaat een doorgaande weg. Toch heb je wel mooie uitzichten op de bergen. Het is lekker ontspannen peddelen in elk geval.
Van USA 2009

We peddelen een uurtje in de richting van de Canadese grens (zijn we maar 12 mijl van verwijderd) en daarna keren we om en peddelen we weer terug, Omdat we het er warm van hebben gekregen gaan we afkoelen in het zwembad en omdat we dat zo koud was gaan we opwarmen in de hot tub! Daarna lekker relaxen op onze veranda. Jeetje wat zijn wij een stelletje hollanders zeg, zitten we in een prachtig naturgebied , komen we niet verder dan het zwembad op de camping. Nou ja, het moet kunnen voor een dagje, morgen gaan we een stevige hike doen!
savonds om 9 u is er een rangertalk bij het visitorscentre over astronomie. In glacier wordt het snachts namelijk heeeel donker omdat het zo afgelegen ligt. Het wordt zo donker dat je de melkweg kunt zien! Naast allerlei andere sterren zie je een grote witte wolkachtge band van sterren aan de hemel en dat is de melkweg.
De ranger is een man van 70 die een gepensioneerde astronoom is en nu als vrijwilliger bij parken werkt als ranger om mensen te vertellen over de sterren. En vertellen kan hij! Hij heeft 2 kijkrs bij zich, een handmatig instelbare van zn kleindochter en een gecomputeriseerde kijker waarop je invoert hoe laat het is en waar je bent en die dan zelf afstelt op de ster die je kiest uit het computermenu. Met de laatste heeft hij non-stop ruzie. De beste man weet echt alles, hij laat ons de standaard dingen zien die ik bijvoorbeeld ook eens gezien heb op een sterrekijkavond in de biesbosch met mn vader: de pleiaden, jupiter met zn manen, de tweelingster in goud en blauw.... maar daarna wijdt hij honderd uit over nevels, sterrenstelsels, zwarte gaten, witte dwergen.. hij tovert het allemal zo te voorschijn op de kijker van zn kleindochter die maar 300 $ gekost heeft. Heel impoant allemaal. We staan op een pikdonkere parkeerplaats met een groep van 30 man ofzo. We kunnen elkaar niet zien, het hulpje van de astronoom schijnt met een rood lampje op de kijker zodat je weet waar we moeten kijken. Naarmate de sessie vordert gaan er steeds meer mensen weg, het wordt ook steeds kouder... maar wij blijven natuurlijk. Uiteindelijk zij we met zn 3en over. We moge alledrie een keer de kijker instellen op jupiter, erg luk en makkelijk ook! De stronoom vraagt waar we vandaan komen en hij verteld dat hij in de jaren 70 jarenlang voot philips medical gewerkt heeft in eindhoven!! bizar !
De sesssie begon om half 9 en we zijn pas weer om kwart over 11 op de camping. We maken nog een theetje om op te warmen en duiken dan ons lekkere slaapzakje in.
Van USA 2009

Geen opmerkingen: