woensdag, september 16, 2009

Dag 4: Yellowstone

Een ontbijtje maken mag niet in onze rustieke blokhut dus gaan we eens kijken wat er te ontbijten valt bij onze log kabin village. Er zou een take-away achtig gebeuren zijn en een restaurant dat ook ontbijt verzorgd. Omdat het seizoen al is afgelopen is alleen het restaurant open. Dat is ook wel eens lekker. We krijgen een tafeltje en we worden meteen om de oren geslagen met water-waiters :) We hebben nog niet besteld maar al wel een gallon water voor onze neus (die na elke slok wordt bijgevuld, fijn!).
We hebben honger en bestellen allebei 3 american pancakes met maple syrup! Het duurt even maar dan komen er stapels waar je bang van wordt. Luchtige pancakes maken kunnen ze. Ze zijn huge en als je ze eet zijn ze helemaal niet luchtig. We hadden ook 2 pancakes kunnen bestellen, maar dat leek zo weinig. Deze 3 krijgen we niet weg maar het was wel lekker.
Om het ontbijt (blok pancake!) te laten zakken gaan we kijken of onze moose nog te zien zijn op de locatie waar we gisteren de liggende moose hebben gespot. Op de locatie stond een stel te wijzen en attendeerde ons op de moose die net een beetje in bossen stonden. Het was weer de moeder moose met kalf. Met een goed moose gevoel pakken we onze spullen in “Subbie” en gaan richting Yellowstone, Jeey!
We wisten dat er Road works waren en dat er wat vertraging zou zijn. De road works in Yellowstone bestonden er uit dat de hele weg weg was en ze met gigantische machines aan het graven en levellen waren. Daartussendoor mocht je met je auto over het gravel rijden. Gelukkig was het nog wel een beetje gecoordineerd door een pilot car die voor een groepje auto’s ging rijden en dan werd je een kilometer of 15 door de road works geleid. Dat gaat allemaal stapvoets en ze maken het nog allemaal nat ook zodat het niet stoft. Het wordt dan inderdaad niet stoffig maar wel lekker muddie. Dat zagen we ook aan onze auto na een klein uurtje road works, alsof we een week over onverharde wegen hadden lopen crossen.
Na de roadworks konden we gelukkig makkelijk doorrijden Yellowstone in. Het is zo ontzettend groot dat we nog een half uurtje nodig hadden om bij het eerste echte “touristische” punt aan te komen: Old Faithfull. Dit is de grootste geiser ter wereld. Althans in hoogte dat ie kan spuiten. Hij spuit elke anderhalf uur (plus of min tien minuten) en dan kan ie een meter of 90 de lucht in gaan zelfs! Flinke fontein dus.
Het gebied rond Old Faithfull is enorm actief wat betreft hete bronnen, kokende modder, zwavel spuitende spelonken etc. Ze hebben allemaal houten vlonders gemaakt als walkways waarover je kan lopen door het gebied zodat je niet door de dunne korst zakt in een van de kokend hete reservoirs vol spannende mineralen.
We hebben nog een drie kwartier voordat Old Faithfull gaat spuiten. Dus we gaan lekker het gebied verkennen. Het is geweldig mooi, overal verschillende kleuren, putten, kolkende waterbasins en heerlijke zwaveldampen. Boven de warme bronnen zien we een Osprey (Visarend). Blijkbaar kan hij in deze bronnen en watertjes toch nog een visje vinden. Is misschien ook wel handig want dan zijn ze gelijk gekookt. Lijkt me als Osprey zijnde ook wel lekker in plaats van al die rauwe vis.
Door de tijdsdruk van Old Faithfull loop je toch minder op je gemak al die geothermische schoonheden te bekijken. We snellen terug richting Old Faithfull en gaan staan wachten met de rest van de mensenmassa. Er is een soort van Amfitheater rond de bron en wij staan een stuk aan de zijkant waar het niet zo druk is. Old Faithfull laat op zich wachten en doet een paar bluff uitbarstingen waar de camera’s om ons heen meteen zenuwachtig bij beginnen te klikken. Waarschijnlijk ziet iedereen de uitbarsting door de lens van zijn camera :) Uiteindelijk komt er een hoop water omhoog en staan we te oo-en en aaa-en. 
Van USA 2009


Bij de Yellowstone general store ziet Eef iemand lopen die zijn kat bij zich heeft. Moet allemaal kunnen, als honden en andere “critters” zijn toegestaan. We slaan wat Yellowstone souvenirs in, je kan niet zonder!
We trekken verder naar de grand prismatic spring en omdat het al lunchtijd is zoeken we een picnic spot. Die is net voorbij de grand prismatic spring dus we rijden even verder. Het is een verzameling picnic banken in de bossen waar je makkelijk je auto kwijt kan. Het is er eigenlijk best druk met allemaal Amerikanen met grote koelboxen, gedekte tafels en whatnot. Wij zoeken een plekje en gaan ook onze tafel volstallen met onze lunch. We gaan zelfs met onze “stove” een lekker soepje warm maken en burgers bakken! Als je dan zo gaat lunchen moet je het goed doen.
Van USA 2009


Op naar de grand prismatic spring waar meteen weer een osprey ons opwacht. Hij is aan het vissen in de rivier voor de spring. We zien hem zweven en duiken dat het een lieve lust is. 
De grand prismatic spring is een complex met allemaal warm water bronnen die door bacteriele groei allerlei mooie kleuren hebben gekregen. Het is inderdaad fascinerend en we kunnen blijven kijken naar dit warmwater meer waar een laag stoom boven hangt. De kleur van het water lijkt telkens anders. Ook de blauwe lucht en stralende zon maken het dat je kan blijven fotograferen.
Van USA 2009


Van USA 2009


Nu is moment voor Eef om met “Subbie” te gaan rijden en als een natural cruised ze richting het Yellowstone lake. We gaan kijken bij Fishing Bridge om te zien of er beren zitten te vissen. Dit is niet het geval maar bij wat parkeerplaatsen staan wel allemaal bisons! Heel bijzonder....
De bisons staan enorm te grommen en in het stof te rollen om zo imposant mogelijk er uit te zien. Ze staan best dichtbij en ze zijn wel erg groot en zeker  met dat gegrom is het nog best spannend. Maar al snel staan er nog meer mensen te kijken waar wij staan te fotograferen. Het gaat zo erg lekker met onze wildlife count! Deze bisons komen lekker door het hele park en dat er dan ineens allemaal auto’s en toeristen moeten zijn interesseert ze niet. Ze banjeren gewoon overal tussendoor.
Van USA 2009


Next stop de Mud Volcano! Hier allemaal pruttelende modder pits met namen als dragons mouth, black couldron ed. Daar moet je zijn geweest! Het is enorm zwavelie maar wel erg cool. Ook hier zorgen allerlei bacterien voor spannende kleuren, maar modder en stoom voeren de boventoon.
Na al deze activiteiten en stops is het al een uur of half zeven en moeten we nog een kilometer of 40 naar onze kabin. Eef heeft de smaak te pakken met autorijden alhier (onze Chevvie Suburban met automaat en een monsterlijke 5.3 liter V8 motor helpen daar ook een handje).
Aangekomen in Mammoth Hot Springs gaan we inchecken. Onze reservering kan even niet gevonden worden omdat onze achternaam zo moeilijk is (?). Uiteindelijk lukt het op het reserveringsnummer te zoeken en krijgen we de sleutel van onze kabin. We laden de auto uit want we zitten hier toch 4 nachten. Kunnen we even alle koffers en boodschappen van de afgelopen dagen uitzoeken. Hoe snel kan alles een chaos worden!
Het is al laat en we gaan lekker wat burgers eten bij de diner in Mammoth Hot Springs. Het is niet echt een dorpje maar een hotel met kabins en een benzinepomp en een general store. Op het plein in het midden van Mammoth staan allemaal elks! Er is ook een mannetjes elk bij en die is enorm aan het ‘burlen’. Het is paartijd dus dan gaan de mannetjes flink te keer. Je zou verwachten dat zo’n groot beest met zo’n enorm gewei een flinke brul heeft maar eigenlijk is het heel hoogtonig. Heel fijn voor ze want andere mannetjes kunnen het dan al van ver horen en er tegen in gaan. Dat deed dit mannetje de hele nacht door ook! We waren gelukkig zo moe van deze enorme drukke dag dat we maar een paar keer wakker zijn geworden van het geroep. We hoorden van andere mensen dat ze die elks de hele nacht hebben gehoord.
Van USA 2009

Geen opmerkingen: